StoryEditor

Od Česka nás delí bod

26.03.2007, 00:00
Národný tím pod vedením trénera Jána Kociana zvíťazil v kvalifikačnom súboji o postup na Európsky šampionát na pôde Cypru 3:1. Reprezentácia sa vrátila do postupovej hry.

Národný tím pod vedením trénera Jána Kociana zvíťazil v kvalifikačnom súboji o postup na Európsky šampionát na pôde Cypru 3:1. Reprezentácia sa vrátila do postupovej hry, keďže na druhý tím tabuľky, Česko, strácajú Kocianovi zverenci už iba jediný bod. Pre kouča to bol od príchodu na reprezentačnú lavičku prvý zápas o kvalifikačné body, a skončil sa úspešne. "Cením si toto víťazstvo. Nemci tu remizovali, Íri prehrali a my sme dokázali vyhrať," povedal Kocian.

Neviditeľný tvorca hry
Stretnutie proti Cypru sa nevydarilo stredopoliarovi nórskeho Rosenborgu Trondheim Marekovi Saparovi. Ten zaujal miesto špílmachra nášho tímu, avšak v stretnutí sa nedokázal presadiť. "Cyprus výborne prehusťoval stred poľa. Výborne sa na nás pripravili," povedal Sapara. V polovici druhého polčasu jeho post zaujal záložník bratislavskej Artmedie Ján Kozák, ktorý centrom pripravil tretí gól Slovenska pre útočníka Martina Jakubka a jeho vplyv na ihrisku bol citeľnejší ako Saparov. O tom, kto tento post zaujme v stredajšom zápase proti Írsku, kouč Kocian ešte nevedel.

Obrat zariadil Žofčák
Tréner Kocian mal šťastnú ruku pri striedaní hráčov. Na začiatku druhého polčasu poslal do hry záložníka Ružomberka, Igora Žofčáka. Ten trénerovu dôveru splatil hneď dvakrát. Prvý gól zápasu strelil kapitán národného tímu Róbert Vittek, práve po prihrávke Žofčáka. Jeho center znamenal aj gól, ktorým náš tím dostal do vedenia obranca Martin Škrtel. "V druhom polčase sme roztiahli hru viac po krídlach, dokázali sme našu silu a zápas otočiť," povedal Žofčák. Aj o tretiu prihrávku na presný zásah sa postaral striedajúci hráč, keď Kozákov center zúžitkoval aktívne hrajúci Jakubko. Pre ofenzívu tímu je potešujúcim fakt, že po góle strelili obaja naši útočníci, Vittek aj Jakubko. "Zápas sme mohli vyhrať aj vyšším rozdielom. Cieľ, s ktorým sme sem išli, sme však splnili," dodal Vittek.

Nádej na postup žije
Pre vývoj v našej kvalifikačnej skupine bol nesmierne dôležitý výsledok pražského súboja, v ktorom nastúpilo domáce Česko proti tretiemu tímu z majstrovstiev sveta - Nemecku. Český národný tím pôsobil v stretnutí futbalovejším dojmom, avšak zápas ovplyvnil najmä gól útočníka Kevina Kuranyiho zo záveru prvého polčasu. Po ňom sa český výber snažil o vyrovnanie, avšak opäť sa domácej obrane nepodarilo ustrážiť vysokého útočníka Kuranyiho, ktorý zvýšil na 2:0 pre Nemecko. Stretnutie zdramatizoval český útočník Milan Baroš gólom štvrťhodinu pred koncom, ale na konečnom výsledku 1:2 to už nič nezmenilo.
Na druhé, postupové, miesto aj vďaka tomuto výsledku strácame už iba jediný bod a víťazstvom na Cypre oživila naša reprezentácia nádej na postup na majstrovstvá Európy v roku 2008, ktoré sa uskutočnia v Rakúsku a vo Švajčiarsku.

VÝSLEDKY NAŠEJ SKUPINY:
Cyprus - Slovensko 1:3 (1:0)
Góly: 45´ Aloneftis 1:0, 54´ Vittek 1:1, 67´ Škrtel 1:2, 77´ Jakubko 1:3, 3 500 divákov

Írsko - Wales 1:0 (1:0)
Gól: 39´ Ireland 1:0, 72 539 divákov

Česko - Nemecko 1:2 (0:1)
Góly: 76. Baroš - 42´ Kuranyi 0:1, 62´ Kuranyi 0:2, 76´ Baroš 1:2, 17 821 divákov

TABUĽKA:
1. Nemecko 5 4 1 0 21:3 13
2. Česko 5 3 1 1 14:4 10
3. Írsko 6 3 1 2 11:8 10
4. Slovensko 5 3 0 2 15:10 9
5. Cyprus 5 1 1 3 9:15 4
6. Wales 4 1 0 3 5:9 3
7. San Maríno 4 0 0 4 1:27 0

POVEDALI PO ZÁPASE:
Róbert Vittek (útočník a kapitán tímu):
- Zápas sme mohli vyhrať aj vyšším rozdielom. Cieľ, s ktorým sme sem išli, sme však splnili. Prvýkrát za trénera Kociana sme prehrávali a dokázali to otočiť. Ukázali sme charakter.

Martin Škrtel (obranca): - Prvý polčas bol z našej strany slabší. Trošku nás zabrzdil a schladil gól do šatne. Sme veľmi radi, že sa nám tento zápas podarilo otočiť. Dali sme tri pekné góly, boli aj ďalšie šance, takže výsledok je úplne zaslúžený.

Igor Žofčák (stredopoliar): - Myslím si, že v druhom polčase sme súpera zatlačili. Škoda hlúpeho gólu, keďže boli o jedného menej, ale to sa stáva. Šancu na gól som mal aj ja. Škoda, že to nepadlo do bránky.

Marek Sapara (stredopoliar): - Cyprus výborne prehusťoval stred poľa. Výborne sa na nás pripravili. Cez prestávku v kabíne sme si povedali, že sa musíme upokojiť a hrať svoju hru.

Balázs Borbély (stredopoliar): - V prvom polčase tam bola z našej strany zbytočná nervozita a časté straty lopty. Druhý polčas už potom splnil naše očakávania.

HODNOTENIE HRÁČOV PODĽA HN:
Brankár 3
- Čontofalský výraznejšie nechyboval, Cyperčania ho nepreverili
Obrana 3
- obranná štvorica hrala takmer spoľahlivo, občas zaváhal Ďurica a Greško
Stred poľa 2
- chýbal klasický špílmacher, vynikal Švento, Marek Sapara sa nepresadil
Útok 1
- darilo sa najmä Jakubkovi s Vittekom, obaja strelili gól

CHRONOLÓGIA:
Najdôležitejšie momenty zápasu
5. minúta
- prvá šanca domáceho Cypru. Na priamy kop Aloneftisa brankár Čontofalský nezareagoval, strela však išla tesne vedľa ľavej žrde.
37. minúta - Záložník Dušan Švento postupoval sám na cyperskú bránku, v pokutovom území ho poslal k zemi obranca domácich Lambrou, rozhodca však pokutový kop nenariadil.
41. minúta - Švento po skvelej prihrávke Róberta Vitteka išiel sám na cyperského gólmana Morphisa. Ten ho vo vyloženej príležitosti fauloval mimo šestnástky, za čo videl červenú kartu.
45. minúta - Hrubú chybu našej obrany využila cyperská dvojica Charalampidis - Aloneftis. Prvú strelu ešte brankár Čontofalský vyrazil, Aloneftis však už do prázdnej brány nezaváhal a Cyprus sa ujal vedenia 1:0.
53. minúta - Striedajúci Igor Žofčák prihravkou našiel Vitteka, ktorý sa výborne uvoľnil a z hranice pokutového územia prekonal cyperského gólmana a vyrovnal na 1:1.
67. minúta - Po rohovom kope sa lopta dostala k Žofčákovi, ktorého center využil na strelenie vedúceho gólu Slovenska stopér Martin Škrtel.
77. minúta - Ďalší striedajúci hráč v zápase, Ján Kozák, poslal výborný center na osamoteného Martina Jakubka. Hlavičkou upravil konečné skóre na 3:1 pre náš tím.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
07. máj 2024 06:06