StoryEditor

Peniaze pre menšiny s otáznikom

20.10.2004, 00:00
Nad návrhom zákona o financovaní kultúry národnostných menšín stále visí politický otáznik. Vládna koalícia sa jednoducho nedokáže v tomto prípade dohodnúť na takmer žiadnom kompromise.

Nad návrhom zákona o financovaní kultúry národnostných menšín stále visí politický otáznik. Vládna koalícia sa jednoducho nedokáže v tomto prípade dohodnúť na takmer žiadnom kompromise. Po včerajšom rokovaní Koaličnej rady tak platí iba jediná vec -- podporu kultúr národnostných menšín nebude zastrešovať žiadny štátny fond. "Dohodli sme sa, že bude zriadený špeciálny úrad," skonštatoval vicepremiér Pál Csáky (SMK). Práve ten sa spolu s rezortom kultúry podieľal na príprave kontroverzného zákona.
Aké však bude mať tento úrad postavenie a ako bude vôbec financovaný, to už vládne strany nedokázali vyriešiť. Ďalej sa nevedeli dostať ani pri hľadaní mechanizmu, podľa ktorého bude tento úrad prerozdeľovať peniaze pre jednotlivé menšiny. SDKÚ však ostatných koaličných partnerov upozorňuje, že v programovom vyhlásení sa koalícia zaviazala vypracovať najskôr koncepciu kultúrnej politiky. Problematika menšinovej kultúrnej politiky sa mala riešiť až potom. A ďalší závažný problém? Návrh zákona neumožňuje fakticky odvolať predsedu nového úradu z jeho postu.
Podľa predsedu KDH Pavla Hrušovského sa koaličná štvorka dohodla aspoň na tom, že menšinová kultúra bude financovaná z kapitoly ministerstva kultúry, a nie priamo zo štátneho rozpočtu. Tento rok dostalo Ministerstvo kultúry SR na podporu menšinových kultúr 80 miliónov korún. Žiadalo však garanciu, aby v budúcnosti na tento účel šlo 0,15 percenta plánovaných príjmov rozpočtu. Ministerstvo financií to však odmietlo s tým, že zo zákona nie je možné garantovať percentuálny podiel príjmov na kultúru.
Vnútorné nezhody však koalícia zatiaľ rieši za zatvorenými dverami. O výhradách partnerov nechce hovoriť najmä Csáky. "Nemyslím si, že to treba medializovať," vyhlásil s veľavravným dôvetkom. SMK považuje kritiku zákona za neopodstatnenú. Po naliehaní však pre HN pripustil: "Nie je politická vôľa prijať túto úpravu." Pochybnosti budú teraz musieť odstrániť koaliční experti. Podľa plánu legislatívnych úloh vlády by sa mal sporný návrh zákona dostať do parlamentu koncom roka.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 02:01