Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Šimkovičová sa bránila v pléne: Demokraciu nik neohrozuje, vláda napĺňa svoje sľuby

10.05.2024, 13:59
Autor:
TASRTASR

Opozíciu viní z umelého vnášania hádok do spoločnosti, ale aj z klamstiev a urážania politických oponentov.

Vláda a Ministerstvo kultúry tu nie sú na plnenie programu opozičných, progresívnych a liberálnych strán, ale aby sme napĺňali naše sľuby a záväzky. Demokraciu na Slovensku nikto neohrozuje.

Uviedla to ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) v Národnej rade počas diskusie k opozičnému návrhu na jej odvolanie. Kritizovala rozdeľovanie spoločnosti a urážky voči ľuďom s odlišným názorom.

Šimkovičová sa bránila

"Nikto demokraciu v našich končinách neohrozuje. Po tri a pol roku marazmu má Slovensko konečne demokraticky zvolenú kompetentnú vládu a konečne viditeľné MK," uviedla Šimkovičová. Čo sa týka práce rezortu pod jej vedením, deklarovala napĺňanie programového vyhlásenia vlády. "Ide o základný dokument koaličnej vlády troch politických strán," podčiarkla s tým, že jej rezort sa ho bude držať a napĺňať.

Opozíciu viní z umelého vnášania hádok do spoločnosti, ale aj z klamstiev a urážania politických oponentov. Tvrdí, že predošlá vláda si do rôznych funkcií nominovala svojich ľudí a aj preto opozícia teraz zvoláva rôzne protesty. "Chápem, že veľmi ťažko znášate volebnú porážku a odvolávanie členov vlády je pre vás akýsi politický rituál," prihovorila sa opozícii.

Okrem toho hovorila o unifikácii mediálneho prostredia, odstránení objektivity zo slovenskej žurnalistiky či o aktivizme v nej.

"Mainstreamové médiá vrátane RTVS šíria ideovo tie isté informácie. Iným názorom poskytujú minimálny alebo žiadny priestor," uviedla s tým, že základom sa stali teórie presadzujúce progresivizmus, neoliberalizmus, genderideológiu či globálnu likvidáciu suverenity národov. V tom vidí odpoveď na otázku, prečo vznikli alternatívne médiá.

"Verejnosť nestratila záujem o objektívne informácie," dodala. Deklarovala tiež, že diskutovať je pripravená s umelcami z každého spektra a odmietla obvinenia z homofóbie.

Kritika od opozície

Poslankyňa Zuzana Mesterová (PS) skonštatovala, že opozícia reprezentuje značnú časť občanov. Ak ministerka hovorí, že ciele opozície napĺňať nebude, tak je to podľa nej, akoby nerešpektovala názor polovice krajiny. "To, že ste získali vo voľbách mandát na správu krajiny, vás neoprávňuje ho zneužívať a otáčať ho proti tým, ktorí vám správu krajiny zverili, proti občianskej spoločnosti," podotkla.

Poslanec Dušan Jarjabek (Smer-SD) kritizoval osobný a urážlivý tón voči ministerke kultúry. Debata je podľa neho o ničom a je len stratou času, aby si opozícia mohla povedať svoje. Poznamenal, že pritom jej predstavitelia dobre vedia, že ministerku neodvolajú a neodvolá ju ani vláda.

 

 

01 - Modified: 2024-05-15 09:13:45 - Feat.: - Title: Zaujatosť, neobjektivita, zlý manažment. Šimkovičová v parlamente obhajuje zmeny v RTVS aj lepším hospodárením 02 - Modified: 2024-05-15 08:51:44 - Feat.: - Title: Čierne pásky na ústach a transparent. Matovič a jeho poslanci v parlamente narušili prejav Šimkovičovej 03 - Modified: 2024-05-14 10:34:43 - Feat.: - Title: Niektorí poslanci za KDH a Slovensko sa odvolávania ministeriek nezúčastnili. Bola to chyba, reaguje Kolíková 04 - Modified: 2024-05-14 13:30:41 - Feat.: - Title: Šimkovičovú a Dolinkovú koalícia podržala, no vnútri tlie spor. Danko žiada odpoveď Hlasu v zásadnej otázke 05 - Modified: 2024-05-14 07:44:37 - Feat.: - Title: GALÉRIA Keď nenávidíš Eset, ale dotrepeš sa na akciu, ktorú platí. Internet sa opäť smeje z ministerky kultúry
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. máj 2024 02:19