Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj a ministerka kultúry Martina Šimkovičová. FOTO: TASR/Dano Veselský​
StoryEditor

Zamestnanci RTVS reagujú na Šimkovičovej zmeny, zajtra chystajú protest. Bude mať atypickú formu

24.04.2024, 12:08
Autor:
redred
  • Zajtra, vo štvrtok 25. apríla, sa uskutoční v RTVS čierny deň.
  • „Ide o prvú a aktuálnu reakciu. Budú nasledovať ďalšie, o ktorých vás budeme informovať,“ uvádzajú zástupcovia zamestnancov.
  • Novela prináša niekoľko veľkých zmien fungovania súčasnej RTVS. Okrem zmeny názvu zavádza etickú komisiu.
  • Premiér Robert Fico sa v pondelok vyjadril, že v novom telerozhlase „bude väčší priestor na prezentáciu toho, čo vláda robí“.

V reakcii na to, že vláda schválila návrh ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej, ktorý ruší RTVS a nahrádza ju novou inštitúciou STVR, uskutočnia zamestnanci verejnoprávnej televízie a rozhlasu protestnú aktivitu.

Podľa viacerých zdrojov HN sa zajtra, vo štvrtok 25. apríla, uskutoční v RTVS čierny deň – a to v priestoroch telerozhlasu v Bratislave, Banskej Bystrici aj v Košiciach.

„Ide o prvú a aktuálnu reakciu. Budú nasledovať ďalšie, o ktorých vás budeme informovať,“ uvádza sa v internom e-maile, ktorý dostali pracovníci rozhlasu a televízie po odklepnutí zákona vládou.

Premiér Fico tvrdí, že RTVS porušuje ľudské práva. Zdroj: TASR

„Očakáva sa, že parlament bude o legislatíve rozhodovať ešte počas aktuálnej schôdze a celý proces môže byť veľmi krátky,“ uvádza sa v e-maile pre zamestnancov.

V rámci čierneho dňa, ak budú vo štvrtok v práci, sa majú – ak chcú – obliecť do čiernej farby. O 12.00 sa zároveň má konať krátke spoločné fotenie pred vchodmi do budovy televízie aj rozhlasu, avizujú zamestnanci.

O čo ide v novele

Novela prináša hneď niekoľko veľkých zmien fungovania súčasnej RTVS. Okrem zmeny názvu zavádza etickú komisiu, udáva nové podmienky zvolenia generálneho riaditeľa a prerozdeľuje právomoci medzi ním, komisiou a Radou RTVS.

Po novom však už nepôjde o Rozhlas a televíziu Slovenska, ale Slovenskú televíziu a rozhlas, teda STVR. Predkladatelia sa tým podľa svojich argumentov chcú priblížiť k iným európskym štátom. Ako príklady uvádzajú ČT, ORF či BBC.

Zmenu názvu ministerstvo odôvodňuje gramatikou: „Súčasný spoločný názov inštitúcie pre slovenské verejnoprávne médiá Rozhlas a televízia Slovenska degraduje štátotvorný (slovenský) národ na región Slovensko, pretože namiesto prívlastku ‚slovenský‘, ‚slovenská‘ (aký) označujúci štátotvorný národ je v názve použité územné označenie verejnoprávnych médií Slovenska (koho, čoho).

Súčasne sa im nepáči, že aktuálne používané logo z názvu úplne anulovalo Slovensko nahradením písmena S a dvojbodkou.

Väčšina návrhu zákona pozostáva zo skopírovaných statí pôvodnej legislatívy ustanovujúcej súčasnú RTVS. Obrovský dôraz sa však kladie na rozvíjanie národného povedomia a vyváženosť, ktorá podľa Šimkovičovej rezortu vo verejnoprávnych médiách chýba.

Premiér Robert Fico sa v pondelok vyjadril, že „bude väčší priestor na prezentáciu toho, čo vláda robí“.

01 - Modified: 2024-03-15 11:21:54 - Feat.: 1 - Title: Slovenská televízia bojuje o verejnoprávnosť už od Mečiara. Šimkovičová novelou zavádza starý systém 02 - Modified: 2024-03-15 17:52:23 - Feat.: 1 - Title: Šéf RTVS Machaj: Útok Tarabu považujem za mentálnu výbavu mimo môjho zorného poľa (rozhovor)
01 - Modified: 2024-04-28 07:55:00 - Feat.: - Title: Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj bude mať 70 rokov, telerozhlasu šéfuje dva roky 02 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico hovorí, že iba plní sľub voličom. Opozícia tvrdí, že ide o politický útok 03 - Modified: 2024-04-25 16:12:32 - Feat.: - Title: Eurokomisárku Jourovú zaujímalo, aký je cieľ zmien v RTVS. Šimkovičová tvrdí, že všetko je v súlade so zákonom 04 - Modified: 2024-04-25 18:56:22 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka eurokomisie varuje koalíciu. Zákon o mimovládkach môže porušiť európske právo 05 - Modified: 2024-04-25 14:20:47 - Feat.: - Title: Pracovníci a sympatizanti RTVS prišli do práce v čiernom, sporný zákon preskúma eurokomisia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 09:57