StoryEditor

Peter Weiss pre HN: Je to bezprecedentné a horšie ako za Mečiara. Napätie vo vzťahoch trvá už dlhšie

08.03.2024, 15:11

V rozhovore s bývalým politikom a veľvyslancom v Česku Petrom Weissom sa dozviete:

  • ako vníma naštrbené vzťahy medzi Slovenskom a Českom,
  • či bolo stretnutie ministra zahraničných vecí so Sergejom Lavrovom poslednou kvapkou,
  • či je reakcia českej vlády adekvátna,
  • či došlo v zahraničnej politike zo strany Roberta Fica k posunu,
  • či mal Robert Fico takúto zahraničnú politiku aj predtým, než sa stal premiérom.

Petr Fiala hovoril v kontexte zahraničnopolitických postojov Slovenska a Česka o „rozdieloch, ktoré sú zásadné“. Je teda naozaj bezprecedentné odložiť spoločné rokovania?

Myslím si, že kvôli vyslovene bezpečnostnej otázke je to bezprecedentné. Pamätám si isté krízové prejavy vo vzťahoch českej a slovenskej vlády ešte v čase doznievajúceho vládnutia Vladimíra Mečiara, no inak si takúto krízu na politickej úrovni nepamätám.

Ako to vnímate z pohľadu toho, či sú po týchto vyjadreniach Petra Fialu vzťahy naozaj naštrbené?

Samozrejme, sú naštrbené a malo to svoju genézu. Vzťahy boli totiž naštrbené už počas volebnej kampane. Po zvolení českého prezidenta vtedajší predseda Smeru Robert Fico povedal, že už vieme, kto ho urobil a odkiaľ prišiel, a o českej hlave štátu sa vyjadroval veľmi opovržlivým spôsobom. Len preto, že prebehlo stretnutie so Zuzanou Čaputovou, ktorú vtedy označoval za americkú agentku.

​Následne sa začala česká politika vrátane českého prezidenta vyjadrovať k tomu, či volebná rétorika strany Smer voči ukrajinskému konfliktu a voči Rusku nemôže ohroziť zahranično-politickú orientáciu Slovenskej republiky. Robert Fico si to veľmi ostro vyprosil a tvrdil, že ide o zasahovanie do vnútorných vzťahov.

Potom prišla prvá nástupná návšteva slovenského premiéra v Česku, keď som o tom ešte písal komentáre, a keďže som zažil veľa nástupných návštev, tak som povedal, že jej príprava a priebeh dovtedy neboli sprevádzané napätím medzi hostiteľom a hosťom. A že predznačuje to, že slovensko-české vzťahy sa z tých nadštandardných, alebo ako povedal český veľvyslanec na Slovensku Rudolf Jindrák, že skôr už dnes výnimočných vzťahov, môžu dostať na úroveň bežných susedských štandardných, a teda aj konfliktných vzťahov.

image

Vzťahy Prahy a Bratislavy sú na bode mrazu, Ústavný súd sa vzoprel vláde a lykožrút bude vykynožený

Žiaľ, sa to naplnilo a spúšťačom bola jednak poklona pána Fica Gustávovi Husákovi, čo ešte Fiala nekomentoval, no vyvolalo to veľký rozruch v Česku, keďže Husák pre českú spoločnosť znamená niečo úplne iné ako pre časť tej slovenskej. 

To ešte prešlo mlčaním, no deň pred zasadnutím Vyšehradskej štvorky urobil premiér to známe vyhlásenie k dvom rokom ruskej agresie na Ukrajine, kde obvinil Európsku úniu a Západ, že môžu za zabíjanie Slovanov, hoci Slovenská, Česká a Poľská republika sú súčasťou Európskej únie, a teda toho vinníka, ktorý môže za zabíjanie Slovanov. Rovnako povedal, že sa zbytočne démonizuje Putin, ktorý agresiu rozpútal, a povedal, že Ukrajinci si vojnu vykoledovali, pretože tam v roku 2014 vyčíňali ukrajinskí nacisti.

Naplno teda prevzal naratívy ruskej propagandy a poľský premiér Tusk, s ktorým mimochodom Fico ešte nemal bilaterálne stretnutie, hoci je to náš veľmi významný sused z ekonomického, vojenského, politického a iného hľadiska, povedal, že bol šokovaný a že podľa toho, ako bude vyzerať rozhovor so štyrmi premiérmi, si rozmyslí, či má Vyšehad zmysel. Rovnako sa vyjadril aj premiér Fiala a povedal, že rozmýšľal o tom, či to vzhľadom na príkre rozdiely nechať tak a prestať sa rozprávať, alebo viesť dialóg, pretože ak ho nebudeme viesť, keďže máme spoločné záujmy v Európskej únii, tak sa nám môže stať, že Viktor Orbán a Robert Fico budú spoločne v Únii blokovať dôležité rozhodnutia, a tak je lepšie ich zobrať na palubu.

Následne po tom, čo sa na stretnutí V4 zrejme intenzívne vyhádali a dohodli sa, že V4 bude pokračovať, tak bolo uskutočnené stretnutie Juraja Blanára so Sergejom Lavrovom.

image ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-09 13:02:48 - Feat.: 1 - Title: Vzťahy Prahy a Bratislavy sú na bode mrazu, Ústavný súd sa vzoprel vláde a lykožrút bude vykynožený 02 - Modified: 2024-03-08 11:37:47 - Feat.: 1 - Title: Ukrajincom na Slovensku hrozí zmena. Ak nedoplatíte rozdiel, vysťahujeme vás, varujú vlastníci bytov 03 - Modified: 2024-03-06 18:10:52 - Feat.: 1 - Title: Má Rusko za chrbtom a zálusk na post prezidenta. Ako vyzerá výjazd „kráľa alternatívnych médií“ medzi voličov 04 - Modified: 2024-03-06 14:32:59 - Feat.: 1 - Title: Nádeje Fica a niektorých krajín na západe pohasínajú. Ukrajina chce dať totálnu stopku ruskému plynu 05 - Modified: 2024-02-27 14:54:43 - Feat.: 1 - Title: Fico v Prahe salutoval demonštrantom, ktorí ho vypískali. Lídri V4 sa nezhodli ani pred kamerami 06 - Modified: 2024-02-26 15:35:11 - Feat.: 1 - Title: Blíži sa rozpad V4? Po návrate z Prahy poviem, či má ešte zmysel, povedal Tusk. Ficove slová ho šokovali
01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok 03 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 05 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 02:30