Ľudia kráčajú pri budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej po streľbe v centre Prahy. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Prezidentka, premiér a ministri kondolovali Česku, ponúkli pomoc

21.12.2023, 21:15
Autor:
TASRTASR

Poslanci Národnej rady si podvečer uctili minútou ticha pamiatku obetí tragickej streľby.

Prezidentka Zuzana Čaputová vyjadrila sústrasť prezidentovi Českej republiky Petrovi Pavlovi v súvislosti so štvrtkovou streľbou na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe. Ponúkla mu aj pomoc. Informoval o tom prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

"Myslím na všetky nevinné obete, na ich príbuzných a priateľov. Je mi neuveriteľne ľúto, že k takejto tragédii u našich susedov prišlo práve v predvečer Vianoc, sviatkov pokoja a rodiny. Vyjadrujem úprimnú sústrasť a chcem uistiť, že stojíme v tejto ťažkej chvíli pri vás. Som v kontakte s českým prezidentom Petrom Pavlom a ponúkla som mu aj prípadnú pomoc, ak by ju Česká republika potrebovala," uviedla prezidentka.

image

Útok na Karlovej univerzite v centre Prahy: Hlásia 14 mŕtvych a množstvo zranených, zomrel aj strelec

Premiér Robert Fico (Smer-SD) vyjadril úprimnú sústrasť rodinám a blízkym obetí tragédie. Telefonicky sa spojil aj s českým premiérom Petrom Fialom.

"Stojíme v tejto náročnej situácii pri našich českých bratoch a sme pripravení poskytnúť akúkoľvek pomoc, ktorá by zmiernila následky tejto hroznej tragédie," uviedol Fico na sociálnej sieti.

Poslanci Národnej rady si podvečer uctili minútou ticha pamiatku obetí tragickej streľby.

Predseda Národenj rady Peter Pellegrini (Hlas-SD) vyjadril úprimnú sústrasť a plnú podporu všetkým pozostalým. "Želáme si, aby sa takéto udalosti už nikdy viac ani v našom okolí, ani inde vo svete neudiali," uviedol.

Aj členovia kabinetu ponúkajú pomoc

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) hovorí o "príšernej tragédii". "Musíme spraviť všetko pre to, aby sa podobné tragédie u nás ani v iných štátoch neopakovali. Bratia Česi, ak vám vieme akokoľvek pomôcť, sme tu pre vás," napísal.

Minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD) vyjadril úprimnú sústrasť a prejav účasti príbuzným obetí, vláde, ako aj celej českej spoločnosti.

Ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) udalosť šokovala i ranila. "Som v kontakte s českým ministrom a sme pripravení pomôcť," reagoval. Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) hovorí o strašnej tragédii.

image

Najprv doma zabil otca, potom vyrazil vraždiť na univerzitu. Teror asi plánoval

Ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) prijala správu z Prahy s veľkým zdesením a hrôzou. "Sme myšlienkami s našimi priateľmi v Českej republike a všetkými, ktorých tento hrozný zločin a tragédia zasiahla," uviedla. Minister informatizácie Richard Raši (Hlas-SD) verí, že zraneným lekári pomôžu.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) odsúdila nepochopiteľný a ničím neospravedlniteľný čin útočníka, ktorý pripravil o život mladých študentov v Českej republike. "Táto tragédia navždy poznačí životy ich rodín a blízkych, ktorých bolesť dokáže zmierniť iba čas," skonštatovala.

Sústrasť vyjadrila aj opozícia 

Ku kondolenciám sa pridalo aj Progresívne Slovensko. "Som z tohto desivého činu zhrozený. Okrem iného v Prahe študujú tisícky slovenských študentov, sám som bol jedným z nich. Veľmi dúfam, že obetí a zranených bude čo najmenej," uviedol predseda hnutia a podpredseda parlamentu Michal Šimečka.

Predseda KDH Milan Majerský vyjadril občanom Českej republiky blízkosť i spolucítenie. "Vražda je vždy otrasný čin, ale vražda mladých ľudí je niečo naozaj nepochopiteľné. Dnešný čin útočníka v Prahe ma šokoval a vyjadrujem hlbokú sústrasť rodinám pozostalých, ktorí budú prežívať najťažšie Vianoce v živote namiesto toho, aby boli doma spolu so svojimi rodinami a najdrahšími," uviedol.

image

Páchateľa masakru v Prahe polícia hľadala už pred streľbou, ale v inej budove

Strana SaS vyjadrila rodinám i priateľom obetí úprimnú sústrasť. Zaželala tiež veľa síl všetkým, ktorých sa táto udalosť dotkla. "Myslíme na vás," napísali na sociálnej sieti.

Na tragédiu reagoval aj poslanec Národnej rady Roman Mikulec z hnutia Slovensko. "Akékoľvek útoky a násilie proti nevinným ľuďom je neprijateľné. O to viac, ak sa deje na akademickej pôde," skonštatoval na sociálnej sieti.

Poslankyňa Veronika Remišová (Za ľudí) skonštatovala, že zlo a nenávisť nezastavili ani blížiace sa sviatky. "Sme s vami v modlitbách," poznamenala.

Pri streľbe na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe prišlo vo štvrtok o život najmenej 14 ľudí a minimálne 25 je zranených. Informoval o tom český policajný prezident Martin Vondrášek. Skutok bol podľa neho premyslený, strieľajúci študent sa zrejme inšpiroval činom v zahraničí.

01 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 02 - Modified: 2024-04-13 08:33:52 - Feat.: - Title: Útok nožom a streľba v Sydney: Z nákupného centra evakuovali stovky ľudí, na mieste zasahuje polícia 03 - Modified: 2024-04-09 06:56:26 - Feat.: - Title: Žena strieľala na vodičov na diaľnici, vraj kvôli zatmeniu Slnka 04 - Modified: 2024-04-08 11:15:08 - Feat.: - Title: Bizár v lesoch Poľany. Dvoch zamestnancov štátnej ochrany prírody naháňal medveď, namiesto zvieraťa postrelil jeden druhého 05 - Modified: 2024-04-02 11:02:32 - Feat.: - Title: Tragická streľba na škole neďaleko Helsínk. 12-ročný chlapec spustil paľbu, jedno dieťa zomrelo a dve bojujú o život
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 01:12