StoryEditor

Sudkyňa, na ktorú strieľali: Zbadala som ruku so zbraňou a nasledoval výstrel (rozhovor)

02.11.2023, 00:00

Sudkyňa Mestského súdu Bratislava II Michaela Pacherová po nedávnom útoku v rozhovore pre HN okrem iného hovorí:

  • Ako na ňu strieľal psychiatrický pacient a kde sú v systéme chyby, pri čom v jej prípade zlyhala polícia.
  • Čo treba zlepšiť pri opatrovníctvach duševne chorých.
  • O bujnejúcej nenávisti voči sudcom, rizikách pri spravovaní majetku detí a ľudí obmedzených v spôsobilosti.
  • Ako postupuje pri averzii manželov pri rozvodoch a súdoch o deti.

Minulý týždeň ste sa pri svojej práci sudkyne stali terčom streľby muža s diagnostikovanou duševnou poruchou. Napadlo vám niekedy, že sa také niečo môže stať?

Nikdy som takú skúsenosť nemala, myslela som si, že takéto niečo sa nemôže stať. Študovala som predchádzajúci spis, kolegyňa, ktorá menovaného obmedzovala v spôsobilosti na práve úkony, ho pred niečo vyše rokom tiež vypočúvala v domácom prostredí, bol súčinný, na vozíku, výsluch prebehol hladko. Nemala som žiadne indície, že by bol nebezpečný.

Strelec bol v opatrovníctve svojej mamy a po roku a pol prišiel podnet na zmenu opatrovníčky. Preto ste sa vybrali situáciu preveriť?

Áno, zákon nám prikazuje danú osobu vidieť. Žiadala som políciu aj mestskú časť, nech to idú prešetriť. Výsledok bol taký, že som sa z toho nič nedozvedela. Bolo potrebné zistiť, či je situácia skutočne taká, ako tvrdí podávateľ podnetu, a či sa opatrovníctvo nerealizuje riadne.

Čiže išli ste preveriť to, čo oni nepreverili?

Áno. Polícia mala možnosť zistiť okolnosti v mieste ich bydliska, vyťažiť susedov dôkladne, na mieste mohli realizovať vyšetrovanie viackrát, zistiť, kedy chodia von, na nákup a podobne.

Čo vám preletelo hlavou, keď ste pred sebou videli zbraň?

To bola sekunda. Bola tam stena a schody, žiaden výťah, tak jediné východisko bolo po schodoch. Jediné, čo mi napadlo, bolo, že teraz ma strelí do chrbta, keď pôjdem dole schodmi. Mal ma na muške a keby chcel a mal ostré náboje, mohol to urobiť. Bála som sa, či vôbec zídem dole. Utekala som a našťastie tam bol sused, ktorý otvoril dvere a zachránil ma.

Raz vystrelil?

Áno.

Dá sa povedať, či chcel trafiť?

To sa nedá povedať, mieril smerom dole, hádam skôr zastrašiť.

Ako ďaleko ste boli od dverí?

Ani meter nie, možno pol metra. Na takú vzdialenosť môže aj plynová pištoľ, z ktorej strieľal, spôsobiť vážne následky. Pri tom, ako som klopala na dvere, počula som v byte pohyb. Popri klopaní som sa predstavila, že som sudkyňa z Mestského súdu Bratislava II, že chcem preveriť, ako sa pani F má, či je všetko v poriadku... Nikto však neodpovedal, hlasy som nepočula. V jednom momente sa odchýlili dvere, zbadala som ruku so zbraňou a nasledoval výstrel.

Spomínate si na niečo podobné?

Nie, také niečo si nepamätám.

Mali ste skúsenosti z minulosti, keď ste žiadali políciu, aby predviedla takýchto pacientov?

Áno. Mala som jednu vec, ktorá sa viedla tri roky, konanie bolo napokon zastavené. Polícii sa dosiaľ nepodarilo osobu predviesť k znalcovi. Znalecké dokazovanie je v týchto veciach kľúčové. V ďalšom prípade mi osobu k znalcovi predviedli po veľmi dlhom čase a po viacnásobných urgenciách. Je tragické, že som musela polícii dávať návod, ako a kde osobu zastihnúť. Polícia by nemala rezignovať hneď po prvom neúspešnom úkone.

Je bežné, že chodievate do domácností samy?

Áno. Niekedy si brávame asistentku, ale z ničoho nám taká ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-10-24 16:25:17 - Feat.: 1 - Title: Psychiatrický pacient strieľal na sudkyňu. Tá žiadala o súčinnosť políciu aj mestskú časť, no márne 02 - Modified: 2023-10-17 12:08:11 - Feat.: 1 - Title: Čaputová vymenovala do funkcie päť sudkýň a sedem sudcov 03 - Modified: 2023-09-06 12:11:38 - Feat.: 1 - Title: Exsudkyňa mala podplácať Kočnerovu spojku. 5000 hodila aj v kancelárii pod stôl, tvrdí obžaloba 04 - Modified: 2023-09-04 13:56:51 - Feat.: 1 - Title: Sudkyňu Záleskú uznali vinnou: Za oneskorené uznesenie dostala nakoniec nižší trest
01 - Modified: 2024-04-27 13:10:53 - Feat.: - Title: Fínskeho poslanca parlamentu zadržali pre streľbu. Bude to mať vážne následky, reaguje šéfka jeho strany 02 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 03 - Modified: 2024-04-13 08:33:52 - Feat.: - Title: Útok nožom a streľba v Sydney: Z nákupného centra evakuovali stovky ľudí, na mieste zasahuje polícia 04 - Modified: 2024-04-09 06:56:26 - Feat.: - Title: Žena strieľala na vodičov na diaľnici, vraj kvôli zatmeniu Slnka 05 - Modified: 2024-04-08 11:15:08 - Feat.: - Title: Bizár v lesoch Poľany. Dvoch zamestnancov štátnej ochrany prírody naháňal medveď, namiesto zvieraťa postrelil jeden druhého
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 11:15