Výskumné a vývojové centrum v Kysuckom Novom Meste. ILUSTRAČNÉ FOTO: TASR/Daniel Stehlík
StoryEditor

Úrad vlády vyhlásil výzvy na podporu výskumu a inovácií. Celkovo ide až o 227 miliónov eur

19.07.2023, 11:27
Autor:
TASRTASR

Zapojiť sa môžu univerzity, ústavy Slovenskej akadémie vied, výskumné inštitúcie a inovatívne firmy.

Úrad vlády SR vyhlásil osem výziev na podporu výskumu a inovácií z Plánu obnovy a odolnosti za 227 miliónov eur. Zapojiť sa môžu univerzity, ústavy Slovenskej akadémie vied, výskumné inštitúcie a inovatívne firmy, informuje tlačový odbor ÚV SR.

Vo výzve na "Matching" granty podporia inštitúcie, aby svoj výskum buď rozšírili, nakúpili novú infraštruktúru, alebo aby po ukončení projektov mohli pokračovať vo svojom výskume. K zdrojom získaných zo súkromného sektora budú podporené akademické inštitúcie, ktoré spolupracujú so súkromným sektorom.

Prostredníctvom výzvy Veľké projekty pre excelentných výskumníkov podporia špičkové výskumné tímy pod vedením excelentných výskumníkov zo Slovenska a zahraničia.

image

Slovensko si prejedlo budúcnosť. Sme inovačný oneskorenec Európy, varuje NBS

V rámci výzvy na výskum a vývoj v oblasti dekarbonizácie ekonomiky ide o podporu projektov zameraných na prechod na zelenú a nízkouhlíkovú ekonomiku, adaptáciu a zvyšovanie odolnosti voči klimatickej zmene. V oblasti digitalizácie ekonomiky budú podporené projekty s budúcim komerčným potenciálom v oblasti digitalizácie.

Malé a stredné firmy budú môcť požiadať o inovačné alebo digitálne vouchre. "Inovačné vouchre budú môcť využiť na inováciu vlastných produktov, služieb alebo procesov. Digitálne vouchre sú určené na individuálne riešenia pri podpore vlastnej digitalizácie," priblížili z ÚV.

Výskumníci v rôznych fázach kariér od čerstvých postdoktorandov až po seniorných výskumníkov môžu požiadať o výskumné štipendiá na svoj výskum a vo vyšších štádiách aj na svoj tím.

"Zverejnené výzvy a ich nastavenie už aspoň čiastočne, teda v rámci súčasných legislatívnych pravidiel, reflektujú požadované zmeny grantového financovania, na ktoré poukazuje aj nová Národná stratégia výskumu, vývoja a inovácií 2030," dodala generálna riaditeľka sekcie výskumu, vývoja a inovácií na ÚV SR Michaela Kršková.

01 - Modified: 2024-04-20 08:00:00 - Feat.: - Title: Máš v škole zlé známky? Štúdia ukazuje, že nemusíš byť úplne na vine ty, ale tvoje priezvisko 02 - Modified: 2024-04-13 13:44:42 - Feat.: - Title: Muž polial benzínom a zapálil jednu z brán pri Úrade vlády. Ku skutku sa priznal, teraz čelí obvineniu 03 - Modified: 2024-04-03 09:11:23 - Feat.: - Title: Vyjadrenia ministrov po rokovaní vlády 04 - Modified: 2024-03-28 09:24:57 - Feat.: - Title: Podľa novej štúdie sme na porne závislí menej, ako sa čakalo. Zúčastnili sa jej aj Slováci 05 - Modified: 2024-04-05 13:54:29 - Feat.: - Title: V zuboch z doby bronzovej objavili baktérie spôsobujúce zubný kaz
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 12:45