"Chcem zdôrazniť ak má Slovensko takto pokračovať ďalej, bude to mať veľmi vážne následky. Asi niet osoby, ktorá by uverila, že niekto v kufríkoch priniesol 12 miliónov v hotovosti." Prezident reagoval v prejave v parlamente na kauzu BašternákTASR/M. Baumann
StoryEditor

Kiska požiadal poslancov, aby zvážili napravenie Mečiarových amnestií

21.11.2016, 10:42
Autor:
TASRTASR

Prezident SR Andrej Kiska požiadal poslancov Národnej rady (NR) SR o vecnú a ústretovú diskusiu o možnosti zrušiť rozhodnutia o takzvaných Mečiarových amnestiách. Informoval o tom dnes poradca prezidenta pre komunikáciu Roman Krpelan.

Amnestie sú opäť v parlamente

Parlament sa bude návrhom na zrušenie Mečiarových amnestií zaoberať na nadchádzajúcej schôdzi. Zrušenie navrhuje opozícia na čele s Jánom Budajom (OĽaNO-NOVA).

Ide o ústavný zákon, takže je potrebná podpora aspoň 90 poslancov. Aby návrh prešiel musela by sa spojiť opozícia s koalíciou.

"Nedávny odchod prezidenta SR Michala Kováča nám všetkým pripomenul politický a osobný zápas o budúcnosť Slovenska, ktorý viedol s vtedajšou vládnou mocou. Pripomenul nám obete tohto boja a nevyriešený dlh, ktorý ako krajina máme," zdôraznil prezident, ktorý sa na poslancov obrátil listom.

Hlava štátu poukázala, že amnestované a nepotrestané boli "také závažné zločiny, ako zavlečenie syna prezidenta SR a vražda občana nášho štátu zosnovaná a vykonaná štátnym aparátom". Rovnako podľa prezidenta zostalo nepotrestané "pošliapanie ústavného práva občanov zúčastniť sa na referende".

Kiska: Musíme odstrániť nespravodlivosť

Podľa Kisku je potrebné ústavne vytvoriť predpoklady, aby sa nebránilo potrestaniu zločincov "a aby sme mohli obete ich zločinov účinne odškodniť".

Prezident SR nemá právo ústavodarnej a zákonodarnej iniciatívy. Nemôže ani svojimi rozhodnutiami udelené amnestie spätne zrušiť.

"Cítim však povinnosť požiadať vás aspoň takouto formou, aby ste ako priamo volení reprezentanti občanov v našom jedinom ústavodarnom orgáne zvážili možnosť otvoriť v tejto veci cestu k potrestaniu zločinu, náprave krívd a odstráneniu nespravodlivosti," uviedol prezident Kiska. Zdôraznil, že to "dlhujeme sami sebe, právnemu štátu, úsiliu obnoviť dôveru v spravodlivosť v našej krajine".

O zrušenie amnestií sa neúspešne roky pokúšalo KDH, ktoré malo podporu v opozícii. Chýbala však podpora vládneho Smeru-SD. Jeho predseda Robert Fico síce tvrdí, že tieto amnestie sú amorálne, sú však podľa neho z právneho hľadiska nezrušiteľné.

Pokusy o zrušenie amnestií prichádzajú opäť. Fico si naďalej myslí, že ich zrušenie Národnou radou SR nemožno právne akceptovať. Smer-SD je však podľa neho ochotný podporiť ich morálne odsúdenie prostredníctvom deklarácie.

01 - Modified: 2024-05-05 15:02:41 - Feat.: - Title: Ľudia v Paname volia prezidenta, favoritom je náhradný kandidát 02 - Modified: 2024-05-02 10:14:12 - Feat.: - Title: Poslanci odvolali Mazáka a Majerníka z funkcií členov Súdnej rady 03 - Modified: 2024-05-02 09:40:44 - Feat.: - Title: Dolinková by mala čeliť odvolávaniu, opozícia odovzdala podpisy 04 - Modified: 2024-05-02 09:36:57 - Feat.: - Title: Poslanci posunuli novelu, týkajúcu sa regulácie medveďov, do druhého čítania 05 - Modified: 2024-05-02 09:29:00 - Feat.: - Title: Voľbu kandidátov na sudcu Ústavného súdu presunuli poslanci na ďalšiu schôdzu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 22:40