StoryEditor

Na východe Slovenska sa zrútil ukrajinský vrtuľník. 7 ľudí zomrelo

13.11.2015, 13:33
Autor:
ČTKČTK

Na východnom Slovenskom havaroval ukrajinský vrtuľník, nehodu neprežilo najmenej sedem ľudí. Šesť obetí potvrdili už prvé správy. O siedmej obeti informovala TV Markíza vo svojich spravodajstve. Stroj typu Mi-2 sa zrútil asi 15 kilometrov od slovensko-ukrajinskej hranice. K pádu vrtuľníka mohla údajne prispieť hustá hmla a tiež to, že stroj letel nízko. Nehodu novinárom potvrdil slovenský minister vnútra Robert Kaliňák, podľa ktorého ukrajinský vrtuľník narušil vzdušný priestor Slovenska už v stredu.

Slovenské úrady pri vyšetrovaní tragédie pracujú aj s verziou, že na palube havarovaného stroja boli prevádzači. Príčinu nehody zatiaľ nestanovili, pilot sa vraj snažil vyhnúť odhaleniu. "V zhoršenom počasí vykonával nebezpečné manévre, napríklad čo sa týka výšky, letel veľmi nízko. Je to mimoriadne smutná udalosť. Vidíte, že pašeráci či prevádzači sa neštítia akýchkoľvek nebezpečných aktivít, aby dokázali prelomiť našu hranicu," uviedol Kaliňák. Dodal, že v poslednom období často dochádzalo k narušeniu slovenského vzdušného priestoru leteckými strojmi.

Slovenskí policajti po prelete zmieňovaného vrtuľníka cez slovensko-ukrajinskú hranicu, ktorý ukrajinská strana nepotvrdila, zahájili pátranie. Hľadanie stroja pátračom komplikovala hmla. Trosky stroja a obete na jeho palube slovenskí policajti našli až počas dneška. Totožnosť obetí nie je známa.

Slovensko-ukrajinská hranica je prísne stráženú vonkajšou hranicou EÚ i schengenského priestoru voľného pohybu osôb. Slovenské bezpečnostné zložky v minulosti zaznamenali opakované pokusy o pašovanie napríklad cigariet z Ukrajiny na Slovensko.

Tento rok v septembri na východnom Slovensku našiel pracovník poľnohospodárskeho družstva malé lietadlo, ktoré núdzovo pristálo na poli blízko obce Nižný Hrušov, vzdušnou čiarou asi 40 kilometrov od hranice s Ukrajinou. Zo stroja boli odstránené identifikačné znaky, zostala iba ukrajinská vlajka namaľovaná na chvoste stroja. Slovenské ministerstvo vnútra vtedy uviedlo, že bezpečnostné zložky lietadlo podobné niekdajším práškovacím strojom Čmelák zaznamenali a let sledovali kvôli podozreniu z pašovania cigariet.

Na slovensku skôr v tomto roku havarovali nezávisle na sebe záchranársky vrtuľník aj armádna helikoptéra. Pri oboch nehodách zahynulo päť ľudí.

01 - Modified: 2007-11-08 13:23:00 - Feat.: 0 - Title: Nemeckí rušňovodiči začali na poludnie 42-hodinový štrajk
01 - Modified: 2024-04-27 07:00:00 - Feat.: - Title: Ukradnutý rádioaktívny materiál z opustenej nemocnice zamoril celé mesto. Medzi mŕtvymi bolo aj šesťročné dieťa 02 - Modified: 2024-03-28 16:32:06 - Feat.: - Title: Ruské vojenské lietadlo havarovalo pri Kryme, pilota zachránili, oznámili úrady 03 - Modified: 2024-03-02 08:51:24 - Feat.: - Title: Vodič úmyselne zrazil 19 ľudí čakajúcich na zastávke. Šesť z toho boli deti 04 - Modified: 2024-01-25 19:33:42 - Feat.: - Title: Rusko vyšetruje haváriu vojenského lietadla s ukrajinskými zajatcami ako "terorizmus" 05 - Modified: 2024-01-14 16:08:59 - Feat.: - Title: Ak mi prikážu zametať Dúbravku, tak ju budem zametať od rána do večera, vyhlásil Danko po nehode
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 14:46