StoryEditor

Stop prijímačkám. Stredná škola bude len cez štátne testy

12.05.2015, 00:00
O tom, na akú strednú školu žiaci pôjdu, rozhodne jedna skúška. V minulosti sa štát o podobnú selekciu pokúsil. Neúspešne.

Test, ktorý rozhodne o osude všetkých deviatakov. Takýto prívlastok s veľkou pravdepodobnosťou dostane štátna skúška: Testovanie 9. Vyplýva to zo zámeru ministra školstva Juraja Draxlera (nominant Smer-SD):„V najbližších dňoch rozhodneme, či sa takýto systém spustí už budúci rok, alebo až ten ďalší.“ Na vysvetlenie – dnes žiaci píšu štátne testy, ktoré hodnotia úroveň študentov, ako aj samotných škôl. Avšak o tom, kam pôjdu na strednú školu, rozhodujú zväčša prijímacie skúšky. To by sa malo zmeniť.

Novinka ministra by totiž priniesla celoplošný rovnaký test z matematiky a národného jazyka pre všetkých deviatakov. Na základe neho by stredné školy prijímali svojich nových študentov. Presné nastavenie kritérií zatiaľ nie je známe.


Snímka: HN/Pavol Funtál

Podľa riaditeľa Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť Ctibora Košťála ide o dobrý zámer, ktorý však má obsahový problém. Podľa neho je otázne, či všetky školy musia mať výborný základ práve v matematike a slovenčine, pretože monitor je špecifický test a neprihliada na ďalšie vedomosti žiakov.


Čítajte viac: Žiaci cez monitoring spravia aj prijímačky


Preto sa zavedenia jednotného testu najprv obávala aj riaditeľka Gymnázia Grösslingová Viera Babišová. Ide o školu, ktorá má aj špeciálne matematické triedy. „Z ministerstva ma informovali, že minimálne 50 percent kritérií na prijímacie konanie musí tvoriť počet bodov z celoplošného testu, avšak zvyšné percentá si môže riaditeľ školy upraviť podľa seba,“ povedala s tým, že to je pre špeciálne matematické triedy nevyhnutné.

Faktom je, že štát sa už raz o podobnú selekciu žiakov pokúsil, no neúspešne. Exminister Dušan Čaplovič chcel rozdeliť žiakov podľa prospechu – na gymnázium mali ísť len tí, ktorí dosiahli na základnej škole prospech do 2,0. Deti so známkami horšími ako 2,75 v priemere zase poslal na učebné odbory končiace sa výučným listom. Čaplovič však narazil na ústavný súd, podľa ktorého nové pravidlá diskriminovali jednotlivých žiakov základných škôl a porušovali právo detí na prístup k vzdelaniu.

01 - Modified: 2007-05-30 10:35:39 - Feat.: 0 - Title: Predstavitelia Sobraneckého okresu sa boja prísnej schengenskej hranice
01 - Modified: 2024-05-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Ceny letných táborov pre deti narastajú. Drucker vidí riešenie, na ťahu sú školy a samosprávy 02 - Modified: 2024-05-02 18:00:00 - Feat.: - Title: Je pre Slovensko stagnácia osudová? 03 - Modified: 2024-04-30 22:00:00 - Feat.: - Title: Drucker avizuje sériu zmien: seniorom dá druhú šancu, študentkám školné. Odzvoní aj chátrajúcim internátom? 04 - Modified: 2024-04-28 18:14:43 - Feat.: - Title: Slovenská poľnohospodárska univerzita Nitra získala z fondov Únie za dva roky viac než desať miliónov eur 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Nové zistenia: Dieťa nechceli v materskej škole, lebo malo problém so stravou. Inde žiakom zamrežovali výťah
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 03:54