StoryEditor

To najhoršie nás čaká v stredu v noci

04.06.2013, 00:00

Za povodne môžu rekordné zrážky v Nemecku a Rakúsku, tvrdí hydrologička Michaela Mikuličková.

Prečo je hladina Dunaja vysoká práve v týchto dňoch?
V Nemecku a Rakúsku sa v posledných štyroch dňoch vyskytli rekordné zrážky. V niektorých miestach spadlo v ostatných dňoch vyše dvesto milimetrov, čo je podstatne viac než priemer. Hladina Dunaja preto výrazne stúpla. Na niektorých miestach v Nemecku dokonca hydrológovia namerali historicky najvyššie úrovne hladiny.

Čo to znamená pre Slovákov?
Dunaj už včera ráno začal stúpať aj na slovenskom úseku. Včera okolo obeda sme v Bratislave namerali 759 centimetrov, pričom normálne sa pohybuje okolo šiestich metrov. To najhoršie nás však ešte len čaká. Dunaj totiž naďalej bude stúpať.

Kedy dorazí najväčší nápor do Bratislavy?
Predpokladáme, že v utorok okolo šiestej ráno sa hladina v Bratislave zdvihne na 840 centimetrov. V priebehu utorka a stredy bude hladina naďalej stúpať. Možnú kulmináciu očakávame zo stredy na štvrtok.

Odborníci hovoria, že pôjde o tzv. tisícročnú vodu. Čo si pod tým máme predstaviť?
Tisícročná voda sa teraz týka hlavne nemeckého úseku Dunaja a nemeckých prítokov. Rozhodne to neplatí pre slovenskú časť. Pokiaľ ide o pojem tisícročná voda, znamená to úroveň, ktorá sa v štatistickom priemere objaví raz za tisíc rokov. Znamená to, že sa môže vyskytnúť raz v jednom storočí a potom nepríde aj dlhšiu dobu. Ale môže sa tiež objaviť viackrát v priebehu tisíc rokov.

Hrozia takéto hodnoty aj nám?
Ak sa splnia naše predpovede, na Slovensku očakávame päťdesiatročnú vodu. A to aj napriek tomu, že i v roku 2002 prišla päťdesiatročná voda. Síce ich od seba delí len jedenásť rokov, ale štatisticky je to možné. Počíta sa to z meraní, ktoré máme napríklad na Dunaji až od roku 1900. Preto ide len o štatistické počty. 

01 - Modified: 2004-11-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Týždeň pred televízorom 02 - Modified: 2004-11-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Keď babské reči stačia na román
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. máj 2024 14:20