StoryEditor

Svetové Slovensko

08.07.2011, 00:00

Elánisti by pokojne mohli spievať aj o bystrickom orloji, nemusel to byť len ten pražský. Práve v obci Stará Bystrica na Kysuciach totiž máme tento (mimochodom, svetový) unikát. Jediný drevený orloj na Slovensku bol spustený 18. júla 2009 a získal hneď niekoľko prvenstiev. Išlo o najväčšiu drevenú sochu na Slovensku, ale zároveň aj najpresnejší orloj na svete, pretože je riadený družicou a špeciálnym softvérom. Celková kompozícia predstavuje sediacu Madonu, Sedembolestnú Pannu Máriu, patrónku Slovenska. Celý návrh od akademického sochára Lovišku bol najskôr vytvorený v hlinenom modeli, architekt Ivan Jarina ho neskôr prepracoval do výkresovej dokumentácie.

Vo výklenkoch orloja je umiestnených šesť bronzových plastík, ktoré zobrazujú osobnosti slovenskej histórie: svoj duplikát v bystrickom orloji má napríklad knieža Pribina i Milan Rastislav Štefánik. Jeden z dvoch zvonov vo vežičke odbíja čas, druhý vytvára zvukovú kulisu počas promenády apoštolov.

Známejší a omnoho starší orloj na Staromestskej radnici v Prahe pochádza zo stredoveku. So svojím slovenským náprotivkom majú spoločnú napríklad promenádu apoštolov, ale i samotný astroláb, bez ktorého by koniec koncov ani orloj nebol orlojom.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 08:05