StoryEditor

Plachtiť nemusíte len v Chorvátsku

11.08.2010, 00:00

Reklama nás presviedča, že slovenské more je v Chorvátsku. Milovníci vodných športov však nemusia za "naším“ morom jazdiť tak ďaleko. Neusiedler See alebo správne po slovensky Neziderské jazero leží len necelú hodinku jazdy autom. Vodná plocha je desaťkrát väčšia ako Zemplínska Šírava, ktorá sčasti zasahuje aj do Maďarska, je z veľkej časti obklopená trstinovým pásom a miestna fauna poteší každého vášnivého ornitológa. Bežného výletníka však pravdepodobne viac zaujmú upravené plochy v mestečkách a dedinkách okolo jazera, ktoré ponúkajú možnosti aktívne si oddýchnuť.



Jachty medzi kačkami
Najväčšie mesto pri jazere je Neusiedl am See, ktoré je zároveň aj najbližšie od slovenských hraníc. Svoju "inšpekciu“ začíname práve tu. Keď chvíľku blúdime, policajti pokutujúci miestneho taxikára nám radi pomáhajú. Prichádzame na upravené pobrežie, kde pomedzi množstvo odparkovaných lodičiek či vodných bicyklov vo viacerých požičovniach plávajú zvedavé divé kačky očividne zvyknuté na to, že ich návštevníci kŕmia.

Na pontóne vysedávajú v miestnej kaviarni ľudia a vychutnávajú si pohľad na "more“. Jácht a windsurfov je tu niekoľko desiatok, prekvapujúco veľa na to, že sme sem prišli v pracovný deň. K mólu akurát priráža jachta s rakúskym manželským párom - muž stojí vzadu pri kormidle a žena sediaca na prove ho diriguje. "Sme tu absolútne spokojní. Manželka sa na mori bojí a tu sa nemáme kde stratiť. Vždy narazíme na nejaký breh. Navyše, máme to len pár minút z domu,“ vysvetľuje nám lodný kapitán, keď ho oslovíme.

"Obzerance“ bez kávy
Slnko a výhľad nás zlákajú, a tak si sadáme na drink k práve uvoľnenému stolíku s pohodlnými kreslami. O chvíľu prichádza servírka a keď nás počuje rozprávať sa, prechádza tiež na slovenčinu. "Našincov tu neobsluhujem veľmi často,“ priznáva mladá slečna, ktorá tu vraj pracuje už tretí rok. "Slováci sem síce chodia, väčšinou sa len poprechádzajú, pofotia si lode a odchádzajú. Káva sa im tu zdá príliš drahá.“ Napokon však priznáva, že situácia sa čoraz viac zlepšuje a ani my už nie sme takí lakomí ako pred časom. Kríza-nekríza.

 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 23:40