StoryEditor

V jednom ráme máte stovky obrázkov

09.08.2010, 00:00

Ak patríte medzi ľudí, ktorým na pracovnom stole stojí fotografia ich blízkych, prípade obľúbeného momentu zo svadby alebo dovolenky a nechce sa vám stále pozerať na to isté, mali by ste držať krok s dobou a kúpiť si elektronický fotorámček. V jednom rámčeku tak môžete mať niekoľko sto fotiek a podľa nálady si vyberať tie, na ktoré máte akurát chuť.

Rámček už za 50 eur
"Cenové rozpätie fotorámikov u nás je od 49 do 149 eur," hovorí František Vámoši z Nay Elektrodomu. "Ak si chcete vybrať fotorámček, tak máte veľmi veľa možností, a tomu zpodpovedá aj cenové rozpätie, ktoré sa pohybuje od približne 50 do 229 eur," hovorí obchodný riaditeľ Electro World pre ČR a SR Jan Gažovský. Cena do veľkej miery závisí od značky výrobcu, zvolenej uhlopriečky a samozrejme aj od funkcií, ktoré digitálny rámček poskytuje. "Najväčší záujem je o lacnejšie modely," dodáva Gažovský. "Veľa zákazníkov sa rozhoduje podľa dizajnu samotného fotorámčeka, ale najväčší záujem je o modely v strednej cenovej kategórii s uhlopriečkou 8 palcov a formátom 4:3," tvrdí Vámoši.

K cene, ktorú zaplatíte za fotorámček ešte musíte pripočítať náklady na pamäťovú kartu. Väčšina fotorámikov síce má zabudovanú internú pamäť, ale tá je hlavne pri lacnejších modeloch veľmi malá a stačí iba na pár fotografií. Potrebujete preto dokúpiť pamäťovú kartu alebo USB kľúč. Ich ceny závisia od veľkosti pamäte, ale tie lacnejšie dostanete už za niekoľko eur. "Samotná spotreba fotorámčeka je približne päť wattov, čo je približne spotreba, ktorú má bežný domáci spotrebič v stand by režime," upozorňuje na ďalšie výhody tohto zariadenia Gažovský.

Fotky na diaľkové ovládanie
Predtým, ako sa rozhodnete kúpiť si fotorámček, mali by ste sa rozhodnúť, čo všetko od neho budete očakávať, pretože uchovávanie fotiek je iba to najzákladnejšie z ich funkcií. "Cez fotorámčeky môžete okrem pozerania fotiek vo viacerých režimoch počúvať hudbu, alebo pozerať videá," hovorí Martin Benko, produktový manažér Philips Slovakia. Väčšina fotorámčekov má k sebe pribalené aj diaľkové ovládanie, a tak na zmenu režimu, prípadne na vyhľadanie obľúbených fotiek nemusíte ani vstať z gauča.
Rovnako si zistite, či zariadenie, ktoré ste si vybrali, je schopné sa pripojiť na internet prostredníctvom wifi, alebo komunikovať s inými zariadeniami cez bluetooth. Ak áno, tak môžete svoje fotografie aktualizovať bez toho, aby ste si museli naťahovať káble, alebo manipulovať s pamäťovou kartou. Praktickými pomocníkmi, ktoré zasa oceníte, hlavne ak máte fotorámček v kancelárii, sú zabudované hodiny alebo kalendár. Ak plánujte nosiť si fotorámček so sebou aj na cesty, overte si, či má vstavanú batériu a ako dlho vydrží fungovať bez pripojenia do elektriny.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 11:26