StoryEditor

Pri zorbingu je celý svet hore nohami

16.08.2010, 00:00

Keď Leonardo da Vinci kreslil svojho muža v kruhu, pravdepodobne netušil, že na základe tejto skice sa budú ľudia v obrovských plastových guliach spúšťať z kopcov 50-kilometrovou rýchlosťou. Práve táto kresba však v roku 2000 inšpirovala dvoch Austrálčanov a zrodil sa zorbing.

Pozor na opicu a plné brucho
Pri predstave, že vás zavrú do obrovskej plastovej gule a nekontrolovateľne pustia dole kopcom, sa väčšine ľudí urobí zle. Predsa len je väčšina ľudí zvyknutých, že nebo je hore a zem pod nohami, na čo sa v zorbe nedá spoľahnúť. "V skutočnosti je to úžasný zážitok. Všetko sa to točí a neustále cítite zemskú príťažlivosť ,“ hovorí Majo z Bojníc. "Je to podobný pocit, ako keď skočíte z lietadla. Nie až taký intenzívny, ale vaša prvá reakcia, keď pod kopcom vyleziete zo zorbu bude, že chcete ísť znova,“ dodáva Martin z Dolného Kubína. Podľa neho sa ľudia ani nemusia báť, že im bude zle. "Ak ste noc predtým nežúrovali do bieleho rána, prípadne ste sa tesne pred jazdou nenapchali do prasknutia, tak by vám nemalo prísť zle,“ dodáva Martin.

Jazda za 15 eur
"Za jednu jazdu u nás, ktorá je dlhá približne 190 metrov, zaplatíte zhruba 15 eur,“ hovorí Jaroslav Rajčan, majiteľ JRS Sport. Za tieto peniaze ste vnútri zorbu približne 30 až 40 sekúnd. "Rýchlosť je do 50 kilometrov za hodinu, ale závisí to od veľkosti kopca a tiež od jeho dĺžky,“ hovorí Miloš Viglaský z Actionsport. Samozrejme to záleží aj od výšky jazdca. "Cena je závislá od toho, o aký zorb máte záujem, aký dlhý svah plánujte zísť, alebo od počtu spustení, ktoré si dopredu zaplatíte,“ hovorí Ján Rusnák, majiteľ adrenalínovej agentúry Extremsport. Cena môže závisieť aj od toho, či si guľu vytlačíte na kopec sami, alebo vám ju vynesú na štvorkolke. Pred tým, ako sa rozhodnete šetriť a tlačiť na strmý kopec plastovú guľu, si uvedomte, že zorb môže vážiť aj niekoľko desiatok kilogramov a vytlačiť ho až na vrchol je celkom namáhavá práca.   

Vnútri s vedrom vody
"Ak by ste chceli zažiť pravý zorbing, tak by vám pred jazdou z kopca mali do menšej gule, kde ste pripútaný, vliať približne pol litra teplej vody,“ upozorňuje Rusnák. Dnes sa však zväčša prevádzkuje suchý zorb rôznych rozmerov. Dovnútra gule sa dostanete úzkym tunelom, kde vás prevádzkovateľ poriadne pripúta k stenám zorbu, aby ste po ceste dolu z kopca nepoletovali voľne v priestore. Niektoré gule sú určené pre dvoch ľudí a adrenalín si tak môžete užiť spolu s kamarátom alebo vašou lepšou polovičkou. "Nepotrebujete žiadne špeciálne oblečenie, chrániče alebo niečo podobné, akurát sa musíte pred jazdou vyzuť,“ dodáva Rajčan. Topánky vám pod kopec znesú inštruktori.

Stop pre malých a ťažkých
Do gule nemôže ísť každý. "Minimálna výška jazdca je 150 centimetrov, aby sme dokázali osobu dobre pripútať, ale je to individuálne, lebo novšie zorby majú viacbodové zapínanie,“ dodáva Viglaský. Staršie zorby sú rovnako obmedzené aj váhou, keď je zorbing nevhodný pre ľudí ťažších ako sto kíl. Vo všeobecnosti platí, že púšťať sa takýmto spôsobom z kopca sa dá počas celého roka, ale aj tu treba rešpektovať zákonitosti počasia. "Ak silno prší a trať je rozmočená, prípadne na lúke, kde by mal zorb brzdiť, stojí voda, tak sa nejazdí,“ dodáva Rusnák. Ak chcete ísť dole kopcom iba raz alebo dvakrát, tak máte šancu zabezpečiť si jazdu aj priamo počas dňa, ale lepšie je objednať sa niekoľko dní dopredu. Hlavne v letných mesiacoch sa totiž môže stať, že zorby budú vyťažené.

Väčšiu časovú rezervu si nechajte aj v prípade, ak si chcete zorbing objednať napríklad na firemné hry. Po splnení základných podmienok, ako je vhodný kopec a brzdná dráha, prípadne protisvah, vám totiž špecializované firmy dovezú zorb hocikam budete chcieť.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 22:38