StoryEditor

Palko: Rozhodnutie o potratoch je úspechom, ale treba dosiahnuť ich úplný zákaz

04.12.2007, 15:01
Autor:
TASRTASR

Za čiastočné víťazstvo považuje poslanec KDH Vladimír Palko dnešný nález Ústavného súdu (ÚS) SR. Palko bol jedným z 31 poslancov, ktorí v roku 2001 namietali protiústavnosť interrupčného zákona. Sudcovia ÚS im dali sčasti za pravdu, keď uznali nesúlad vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR z roku 1986, ktorá umožňuje prerušiť tehotenstvo z genetických dôvodov do 24 týždňov jeho trvania, s Ústavou SR.
Problematika interrupcií je pre Palka naďalej aktuálna a považuje ju za jednu z najdôležitejších otázok. "Tému abortov považujem za jednu z kľúčových tém v 21. storočí, ktorá súvisí s civilizáciou a demografiou," vysvetlil Palko svoj postoj pre TASR. Konečným cieľom KDH v tejto oblasti zostáva úplný zákaz umelého prerušenia tehotenstva. "Čo sa týka taktiky a stratégie, to je iná otázka a v tejto chvíli by som to nešpecifikoval," odmietol Palko prezradiť ďalší postup kresťanských demokratov.
Plénum ÚS dnes potvrdilo ústavnosť interrupčného zákona, ktorý umožňuje umelé prerušenie tehotenstva na žiadosť matky do 12. týždňa tehotenstva, odmietlo však ústavnosť zmienenej vyhlášky. Výber 12 týždňov pre vykonanie prerušenia tehotenstva nie je podľa ÚS svojvoľný. "Táto lehota sa odvíja od vytvárania senzibility plodu a je v súlade s prevažujúcou európskou praxou relevantného zákonodarstva štátov umožňujúcich prerušenie tehotenstva," uvádza sa v záverečnom komuniké ÚS.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 10:50