StoryEditor

Na slobodu idú Majského "komplici"

20.11.2007, 23:00
Na slobodu sa už o niekoľko dní dostanú ďalší nebankári. Vianoce na slobode strávia aj Dávid Brtva a Patrik Pachinger obžalovaní v kauze údajného tunelovania nebankového impéria BMG Invest a Horizont Slovakia.

Pridajú sa tak k veľkopodnikateľovi Jozefovi Majskému, ktorý sa po rozhodnutí Ústavného súdu SR dostal z väzby už pred necelým mesiacom. Krátko predtým navyše Najvyšší súd SR zrušil prvostupňový rozsudok Špeciálneho súdu, ktorý všetkých troch posielal do väzenia na dlhoročné tresty. Práve Majský paradoxne dopomohol svojim spoluobžalovaným k slobode. "Špeciálny súd totiž v prvom rade musí rozhodnúť o námietke zaujatosti, ktorú voči všetkým členom senátu podal Jozef M.," zdôraznila hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.
Pojednávanie ide ďalej
Ak by Špeciálny súd aj hneď dnes námietku zamietol, obžalovaní majú ďalšie tri dni na vyjadrenie - a ak by podali sťažnosť, musí o nej rozhodovať aj Najvyšší súd. Návrh na predĺženie väzby pritom na Najvyšší súd musí prísť desať dní pred jej vypršaním - a včera bol posledný možný termín. "Vzhľadom na tieto okolnosti je to nereálne," uzavrela Kudjáková.
Brtva s Pachingerom sa tak dostanú na slobodu už na budúci piatok. "Sú radi, veď už koľko sú vo väzbe. Ale, samozrejme, pojednávanie ide ďalej," reagoval pre HN obhajca oboch Roman Maťašovský. Ako dodal, súd im aj tak mohol predĺžiť väzbu už len do decembra. "Vtedy by im totiž vypršala dvojročná lehota na súdnu väzbu." Brtva s Pachingerom už podľa Maťašovského de facto strávili vo väzbe vyše päť rokov. Keďže však časť z nej strávili v susednej Českej republike, kde ich po prvom prepustení z väzby zatkli, toto obdobie sa im nezapočítava do väzby - ale do prípadného trestu.
Predčasný rozsudok?
Podľa pôvodného rozsudku Špeciálneho súdu dostal Brtva, ktorý sa podľa predsedu senátu Vladimíra Peteju zúčastnil na celej konšpiračnej činnosti, 11 rokov väzenia. Ekonomický mozog skupiny - Pachinger - bol odsúdený na desať rokov. Tento rozsudok však Najvyšší súd zrušil a vec sa tak vrátila na Špeciálny súd. "Konštatoval, že došlo k skutočné závažnému porušeniu práva na obhajobu, rozsudok bol vynesený predčasne a vykazuje viaceré chyby," zdôraznil Maťašovský, ktorý má odvčera v rukách odôvodnenie rozhodnutia. Ako dodal, skutkové zistenia v rozsudku Špeciálneho súdu sú nejasné a neúplné. "Neboli vyjasnené ani vlastnícke pomery." Podľa Maťašovského totiž bolo preukázané, že jeho klienti nebankové impérium od Vladimíra Fruniho kúpili, a teda sa nemohli dopustiť podvodu. "Som od začiatku presvedčený, že sa podarí dokázať ich nevina."
Nebankári na slobode
Termín, kedy by sa mal Špeciálny súd k prípadu vrátiť, ešte nie je známy. Podľa Kudjakovej to však určite nebude tento rok. Brtva s Pachingerom, ktorí pri prvom prepustení z väzby ušli do Českej republiky, podľa advokáta budú chodiť na pojednávania. "Domáhajú sa svojho majetku, tak prečo by utekali?"
Na slobodu by sa už čoskoro mal dostať aj ďalší z aktérov nebankovej megakauzy Horizont Slovakia a BMG Invest - Marián Šebeščák. Ten si vo väzení odpykáva sedemročný trest za podvod na klientoch nebánk, ktorý mal spáchať spolu s Vladimírom Frunim (dostal 11,5 roka) a Vladimírom Matikom (je na úteku). Okresný súd v Trenčíne pred niekoľkými dňami aj druhý raz súhlasil s jeho podmienečným prepustením. Prokurátor však podal proti rozhodnutiu sťažnosť. Šebeščák tak bude za mrežami, kým nerozhodne krajský súd.
Na slobode je stíhaný aj šéf skrachovanej nebanky AGW Matúš Grega a bývalý konateľ nebankovej spoločnosti Sun Jozef Šikrha. Obaja mali podľa obžaloby pripraviť vkladateľov o desiatky miliónov korún.

Kto sú Patrik Pachinger a Dávid Brtva
- Jozef Majský, Patrik Pachinger a Dávid Brtva sú obžalovaní z údajného tunelovania nebankového impéria BMG Invest a Horizont Slovakia.
- Trojica podnikateľov sa údajne previnila tým, že nezákonne prevzala nebankové spoločnosti a za pár mesiacov z nich odčerpala viac ako 830 miliónov korún.
- Zosnovateľom zločineckej skupiny mal byť podľa prokuratúry Jozef Majský.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 23:18