TASR
StoryEditor

Kollár: Vyzývam Mikulca, aby odstúpil. Keby sme boli v opozícii, hlasovali by sme za jeho odvolanie

27.04.2022, 10:16
Autor:
TASRTASRredred
Hnutie Sme rodina stojí za poslancom Martinom Borguľom, ktorý je obvinený z toho, že zaplatil úplatok.

Hnutie Sme rodina stojí za poslancom Národnej rady Martinom Borguľom (Sme rodina). Na stredajšej tlačovej konferencii to vyhlásil šéf hnutia a parlamentu Boris Kollár.

Kollár kritizoval, že o údajnom obvinení Borguľu vedia médiá, zatiaľ čo poslanec ešte nedostal žiadne uznesenie a o ničom nevie.

Martin Borguľa je obvinený z toho, že zaplatil úplatok vo výške 50-tisíc eur, aby na Národnej kriminálnej agentúre zamietli pod koberec jeho trestné stíhanie.

Stanoviskom hnutia, ako aj samotného Borguľu, je, že poslanec bol vydieraný a namiesto podplácania v skutočnosti "zaplatil výplatné".

Kritizoval Mikulca aj Hamrana

Kollár sa pýta, či toto znamená návrat právneho štátu, čo bola prioritná ambícia vládnej koalície pri jej vzniku. Kritizoval aj ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO).

Kollár zatiaľ nepovedal, ako budú poslanci Sme rodina hlasovať o návrhu na odvolanie Mikulca. "Pán Mikulec je najviac odvolávaný minister tejto vlády. Už len tým, že sme nikdy nehlasovali proti jeho odvolaniu, sme vyjadrili svoj názor," opísal konanie klubu šéf hnutia.

"V koalícii máme nejaké dohody. Keby sme boli v opozícii, určite by sme hlasovali za odvolanie už za tie veci, ktoré boli medializované," vyhlásil s tým, že poslanci budú o tom ešte hovoriť na zasadnutí klubu.

Šéf Sme rodina kritizoval, že policajný prezident Štefan Hamran verejne povedal, že má dôjsť k obvineniu koaličného poslanca, no Borguľa o ničom doteraz nevie.

"Koľkokrát ešte máme odvolávať ministra Mikulca? Čo zmenil minister za dva roky, keď sa túlajú po médiách informácie o obvinení?" pýtal sa emotívne.

Borguľova verzia udalostí

Poslanec Martin Borguľa je podľa vlastných slov v rovine poškodeného.

Na tlačovej konferencii priblížil, ako čelil nátlaku počas kampane pred komunálnymi voľbami v roku 2018, keď kandidoval na starostu bratislavskej mestskej časti Staré Mesto.

"Mal som možnosť zaplatiť a mať pokoj pre svoju rodinu," uviedol s tým, že peniaze po vyvíjanom nátlaku nakoniec zaplatil.

Šéf poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský ozrejmil, že Borguľu pred komunálnymi voľbami v roku 2018 vydierali a musel zaplatiť výpalné policajtom.

"Spolupracoval s políciou, vypovedal o tom, potvrdzujú to svedecké výpovede. A teraz sa z ničoho nič dozvie z médií, že je obvinený z podplácania," skonštatoval. Borguľa podľa Pčolinského nedával žiaden úplatok, no musel "zaplatiť výpalné".

Akcia Inferno

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry mal v rámci minulotýždňovej akcie Inferno – 8. kruh obviniť aj poslanca Martina Borguľu. Polícia doplnila, že medzi obvinenými je aj poslanec parlamentu. Meno však nekonkretizovala.

V rámci akcie Inferno – 8. kruh obvinil vyšetrovateľ dokopy päť fyzických a jednu právnickú osobu. Akcia podľa polície súvisela s dokumentovaním korupčnej trestnej činnosti.

01 - Modified: 2021-11-16 06:34:20 - Feat.: 0 - Title: Super svedok s prezývkou Tiger prehovoril o údajnom vydieraní poslanca Borguľu. 50-tisíc eur mal poslať v taške od alkoholu 02 - Modified: 2018-10-05 14:02:18 - Feat.: 0 - Title: Financovanie kampane Borguľu vyvoláva otázniky, využíva spriatelenú firmu 03 - Modified: 2022-04-26 16:48:39 - Feat.: 0 - Title: NAKA obvinila poslanca Sme rodina Borguľu, Kollár reagoval, že zahlasuje za odvolanie Mikulca
01 - Modified: 2024-04-18 12:46:25 - Feat.: - Title: Mikulec odmieta kritiku na činnosť policajnej inšpekcie v predošlom období 02 - Modified: 2024-04-17 09:35:50 - Feat.: - Title: Majerský v HNtelevízii o liste von der Leyenovej: Prečo im kroky Poľska nevadia? Nech majú rovnaký meter 03 - Modified: 2024-04-11 11:52:34 - Feat.: - Title: IKEA má problém. Organizácia Greenpeace obvinila firmu z účasti na odlesňovaní rumunských pralesov 04 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné 05 - Modified: 2024-04-09 08:10:36 - Feat.: - Title: Fico a Takáč hovoria o odpočte plnenia programového vyhlásenia vlády v oblasti pôdohospodárstva
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 06:39