StoryEditor

Hrušovský: Kauza "vinica" je osobná vec medzi Dzurindom a Ficom

15.12.2007, 12:40
Autor:
TASRTASR
Kauza vinice predsedu vlády Roberta Fica je príliš osobnou vecou medzi lídrom SDKÚ-DS Mikulášom Dzurindom a premiérom. V dnešnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy to povedal predseda KDH Pavol Hrušovský.

Podľa jeho slov sa touto kauzou akoby prekrývali vážnejšie dôvody na kritiku premiéra. "Spôsob nadobudnutia vlastníctva osemhektárovej vinice sa mi zdá dosť slabý argument na odvolanie premiéra. Nechcem to bagatelizovať, ale tu sa odohrávajú iné vážnejšie rozhodnutia vládnej koalície, ktoré by stáli za povšimnutie," konštatoval expredseda parlamentu s tým, že má obavu, či sa týmto konaním neoslabuje ústavný inštitút návrhu na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády. "Nie je prejavom politickej kultúry podávať každý mesiac návrh na odvolanie premiéra," myslí si.

Na margo Ficovej kritiky, že opozícia by mala byť rada, že sedí v parlamente a nie vo väzení, keďže sa okrem iného mala dopustiť aj vlastizrady, Hrušovský povedal, že ak má premiér takéto podozrenie, mal by to ohlásiť príslušnému orgánu. Na druhej strane považuje Ficov postup v kauze Slovenského pozemkového fondu (SPF) za dobrý, až "kým sa neodohrala čarovná noc, po ktorej ohlásili dohodu". Poukázal na fakt, že po problémoch v SPF premiér avizoval zmeny vo vedení tohto orgánu, ale zatiaľ sa nič neudialo. "Kramplová (ministerka pôdohospodárstva, pozn. redakcie) získala generálne kompetencie nad SPF a tento stav môže trvať aj do konca volebného obdobia," prízvukoval. Mieni, že ak by sa skutočne chceli urobiť zmeny, tak sa to dá urobiť aj rýchlejšie.

Pavol Hrušovský ku kauze ešte dodal, že jej hlavným vinníkom bol nominant za ĽS-HZDS a Dzurinda kritikou Fica "ako by ho zakrýval".

Líder KDH poznamenal, že v opozícii žiadny súboj medzi SDKÚ-DS a hnutím neprebieha. "Je to súťaž medzi nami," vysvetlil a dodal, že KDH nie je stranou, ktorá by svoju politiku robila len na základe verejnej mienky, na rozdiel od iných opozičných subjektov, ktoré sa riadia prieskumami verejnej mienky.

Na otázku, či bude kandidovať za prezidenta v roku 2009, uviedol, že v hre je všetko. "My v KDH momentálne diskutujeme o kandidátovi," dodal.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 03:20