StoryEditor

Nový zákon by mal priniesť sprehľadnenie financovania politických strán

25.05.2004, 00:00
Pripravovaný návrh zákona o združovaní v politických stranách prinesie zmeny v pôsobení týchto subjektov, ale aj v ich financovaní. Pôvodne mal byť návrh predložený na rokovanie vlády vo februári 2004, ako informovala Monika Kuhajdová z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR, stane sa tak pravdepodobne v júli. Členkou komisie, ktorá zákon pripravuje, je aj Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play (AFP). Táto organizácia pritom publikovala návrhy, ktoré sa značne líšia od predstavy MV SR.

Sponzori verzus štát
Podľa návrhu ministerstva by sa mal zachovať súčasný systém financovania politických strán zo štátneho rozpočtu, členských príspevkov a sponzorských darov. Tento návrh, rovnako ako aj návrhy AFP, predpokladajú maximálnu výšku členského príspevku 80-tisíc Sk. Tým by sa zabránilo financovanie strany jednou osobou tak, ako je to v ANO, kde predseda Pavol Rusko platí členské vo výške niekoľkých miliónov Sk ročne. AFP však odporúča výrazné obmedzenie financovania zo strany štátu. Zrušil by sa príspevok za mandát (v súčasnosti ročne 500-tisíc Sk). Strana by získavala príspevok za získané hlasy (v súčasnosti 140 Sk) a príspevok na činnosť. Jeho výška by bola maximálne vo výške prostriedkov, získaných z členského a zo sponzorských darov. Takéto viazanie by podľa názoru AFP motivoval strany zverejňovať mená sponzorov, čo by stransparentnilo vzťahy medzi nimi a podnikateľmi. Dary by sa smeli prijímať len na základe darovacích zmlúv. Tým by sa predišlo škandálom, spojeným s pochybnosťami o identite darcov, aký v súčasnosti prekonáva SDKÚ. Strany by tiež nesmeli prijímať dary a iné bezodplatné plnenia od zahraničných právnických osôb. To by postihlo SMK, ktorej sponzorom je každoročne britská Wesminster Foundation for Democracy.

Strany - výhrady a názory
Podľa Gyulu Bárdosa (SMK) by bolo správne zachovať súčasný systém. Za najtransparentnejšie považuje financovanie z členských príspevkov a prostriedkov zo štátneho rozpočtu, kde sa dá ľahko zrátať, koľko peňazí ktorá strana získala za hlasy a koľko za získané mandáty. Závislosť strán od sponzorov je rizikom pre čistotu politickej scény, na druhej strane je to výhodné pre štát, konštatoval Igor Federič (Smer). Podľa neho je nevyhnutné nájsť kompromis. Za dôležité považuje zvýšenie kontroly nad podmienkami, za ktorých strany prijímajú financie a zároveň kontrolovať spôsob využitia týchto prostriedkov. Všetko, čo zvýši transparentnosť financovania politiky, považuje za správne Tomáš Galbavý (SDKÚ). Vyjadril však obavy, že strany nedokážu financovať svoju činnosť spôsobom, ktorý navrhuje AFP. V minulosti boli totiž sponzori terčom podozrenia z klientelizmu a korupcie aj v prípade, že uspeli vo výberových konaniach, hoci boli v súlade so zákonom.

Dôležité zmeny v zákone
sprísnenie podmienok financovania:
sponzorské dary podmienené darovacou zmluvou
zákaz prijímania darov od zahraničných právnických a fyzických osôb
zákaz prijímania darov od nadácií a občianskych združení
limitovaná výška členského príspevku na 80-tisíc
AFP navrhuje zrušenie príspevku na mandát a viazanie výšky príspevku na činnosť na objem vybraného členského a sponzorských darov

Financovanie politických sprán v roku 2003 v mil. Sk

Strana

príjmy

z toho od štátu

sponzori

ĽS-HZDS 79,7 65,8 0,2
Smer 22,3 18,3 0,3
KSS 9,1 8,2 0
SMK 20 15 1,5
ANO 32,3 21  
SDKÚ a KDH správy uverejnia až po prerokovaní v NR SR
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 04:22