StoryEditor

Boris Zala nasledoval Fica do Líbye

23.04.2008, 14:07
Poslanec za Smer-SD Boris Zala odcestoval tento týždeň do Líbye. Nejde pritom o stranícku cestu, keďže Zala dostal pozvanie ako predseda Zahraničného výboru NR RS.

"Účelom zahraničnej pracovnej cesty je bilaterálna spolupráca na parlamentnej úrovni," povedala pre HN Elena Valovičová z komunikačného oddelenia národnej rady.

Ako ďalej hovorí Valovičová, Boris Zala by sa mal v Líbyi stretnúť s viacerými predstaviteľmi Najvyššieho ľudového kongresu, ako je tajomník pre zahraničné záležitosti, tajomník pre zahraničné styky a medzinárodnú spoluprácu, či podtajomník výboru pre financie. "Súčasťou programu sú aj rokovania s predstaviteľmi Najvyššieho úradu pre investície ohľadne dohôd o vzájomnej ochrane a podpore investícií," dodáva Valovičová. Zala odcestoval v pondelok, v Líbyi by sa mal zdržať do nedele. Ide pritom o prvú pozvánku, ktorú Líbyjská strana adresovala nášmu zahraničnému výboru.

Boris Zala nie je prvým členom koalície, ktorý navštívil túto kritizovanú krajinu. Vo februári minulého roka zavítal do líbyjskej ľudovej džamahírije aj samotný predseda vlády a Zalov stranícky šéf Robert Fico. Premiér sa na svojej ceste stretol aj s tamojšou hlavou štátu - vodcom revolúcie Muammarom Kaddáfím. Lídri hovorili aj o líbyjských deťoch nakazených vírusom HIV. Práve v tom čase totiž médiá kritizovali Líbyu za to, že zadržiavala päť bulharských sestričiek a palestínskeho lekára, ktorých obviňovali zo zámerného nakazenia detí a chceli ich odsúdiť na trest smrti. Lídri vtedy rokovali v hlavnom meste Tripolis, v beduínskom stane.

Okrem Zalu cestovali v týchto dňoch do exotických krajín aj ďalší poslanci. Koncom minulého týždňa sa zo zhromaždenia  medziparlamentnej únie v Kapskom meste (Juhoafrická republika) vrátili podpredsedovia parlamentu Anna Belousovová (SNS), Miroslav Číž (Smer-SD) a Milan Hort (SDKÚ-DS). Astanu - hlavné mesto Kazachstanu zas navštívila štvorica poslancov spolu s Rudolfom Pučíkom z SNS. Poslanci patrili do delegácie pracovnej návštevy ministra obrany. Maroš Kondrót (Smer-SD), člen delegácie ministra hospodárstva zas absolvoval v uplynulom týždni pracovnú cestu v islandskom Reykjaviku.   

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. máj 2024 20:32