StoryEditor

Mečiar: Budeme trvať na zmene zákonov, ktoré umožnia kontrolu SIS

01.07.2007, 13:58
Autor:
TASRTASR
ĽS-HZDS bude podľa predsedu strany Vladimíra Mečiara presadzovať zmenu zákonov umožňujúcu kontrolu Slovenskej informačnej služba (SIS).

Tajná služba totiž podľa neho nemá vybudované kontrolné mechanizmy, čo bol aj dôvod, pre ktorý ĽS-HZDS v parlamente neodobrila správu o činnosti SIS za rok 2006.

"Budeme trvať na tom, aby boli prijaté zákony, ktoré umožnia kontrolu tejto služby. Ľuďmi, ktorí budú rovnako v utajení, ale v iných štruktúrach," povedal dnes Mečiar v diskusnej relácii televízie Joj V politike. Zatiaľ sa diskutuje, cez ktoré zákony by sa dali úpravy o SIS realizovať. O konkrétnom návrhu ešte ĽS-HZDS s koaličnými partnermi nediskutovalo.

Líder ĽS-HZDS naznačil, že "tajná služba nespadá pod kontrolu nikoho". Jeho strana preto už pri schvaľovaní minuloročného štátneho rozpočtu žiadala o zmeny, ktoré sa však neuskutočnili. Mečiar zároveň pripomenul, že po nástupe nového riaditeľa SIS Jozefa Magalu do tajnej služby prišli iba ľudia zo Smeru-SD. S výnimkou parlamentného absentujú ďalšie kontrolné systémy.

"Za týchto podmienok toto vedenie SIS nemá našu dôveru a nebudeme ho podporovať. Pokiaľ sme boli oklamaní v roku 2006 pri rozpočte, už nebudeme v roku 2007," konštatoval Mečiar.

Nekonkretizoval, či si jeho strana bude nárokovať post námestníka v SIS.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 07:00