StoryEditor

Koľko nás je? Odpoveď bude stáť takmer miliardu

03.10.2007, 00:00

Príprava a realizácia najbližšieho sčítania obyvateľov, domov a bytov v roku 2011, ako aj spracovanie a publikovanie výsledkov s tým súvisiacich, by mali stáť viac ako 922 miliónov korún. Tieto výdavky budú rozložené na obdobie 2008 až 2014 a sú určené predovšetkým na zabezpečenie sčítania na Štatistickom úrade SR.
Vyplýva to z návrhu legislatívneho zámeru zákona o sčítaní, o ktorom bude dnes rokovať vláda. Ten okrem iného predpokladá dočasné vytvorenie ďalších pracovných miest na jednotlivých odborných útvaroch a ôsmich stálych pracoviskách úradu. Tie budú po ukončení sčítania opäť zrušené. Najviac by ich malo byť v roku 2011, a to konkrétne sto. K dispozícii bude tiež asi 20-tisíc sčítacích komisárov.
Predpokladané rozpočtové prostriedky sa použijú hlavne na zabezpečenie a prípravu technológie a technického vybavenia, spracovania výsledkov, zabezpečenie tlače, zber a spracovanie údajov, ako aj realizáciu kampane. Celkové náklady na jedného obyvateľa budú predstavovať okolo 170 korún.
Sčítanie by sa malo uskutočniť v marci až máji 2011, pričom bude vytvorených približne 20-tisíc sčítacích obvodov. Občania sami za seba vyplnia požadované údaje v hárkoch. Tí budú musieť okrem iného poskytnúť niektoré osobné a dôverné informácie, akými sú napríklad národnosť, vierovyznanie, vzdelanie, vzťahy medzi členmi rodiny a zároveň fakty o bytových podmienkach.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 08:02