StoryEditor

Prezidentské voľby

14.11.2007, 23:00

"Dva roky do skončenia funkčného obdobia ponúkajú ešte veľký časový priestor na rozhodnutie, ako ďalej. Ale ak mám byť úprimný, pre mňa budú rozhodujúce tieto faktory -- predovšetkým zdravie, podpora a dôvera občanov a, samozrejme, aj relevantná podpora politických strán. Ak toto všetko bude, nevidím dôvod, prečo by som opäť nekandidoval," povedal deň pred svojím tretím výročím vo funkcii prezident Ivan Gašparovič.
V roku 2004 vyhral aj vďaka podpore Smeru či SNS. Dôveru Smeru má aj dnes. "Ivan Gašparovič je určite dobrý kandidát. O tom netreba vôbec pochybovať. Táto téma bude predmetom rokovania nášho snemu začiatkom decembra. Myslím si, že snem by mohol prijať určité rozhodnutie v tomto duchu, ale potrebujeme na to ešte nejaký čas," povedal nedávno predseda vlády a Smeru Robert Fico v diskusnej relácii TV JOJ Politika.sk. Rátať však už pravdepodobne nemôže s národniarmi Jána Slotu. Ten totiž nedávno vyhlásil, že je z Gašparovičovho pôsobenia na poste hlavy štátu sklamaný. Na otázku, prečo nemá Ivan Gašparovič naďalej podporu SNS, Slota uviedol, že nechce Gašparovičovu prácu hodnotiť. "Poviem len, že pred voľbami sú zrazu všetci pomaly väčší vlastenci než SNS, vykrádajú náš program." Neskôr šéf SNS dodal, že prezident nie je dosť politicky jednoznačný. "Mal by to byť niekto, kto osloví široké spektrum voličov. Niekto, kto už niečo pre Slovensko urobil a je jazykovo zdatný," povedal Slota.
Dlhodobo problematické vzťahy má Gašparovič aj s lídrom ďalšej koaličnej strany -- Vladimírom Mečiarom z ĽS-HZDS. Ten ešte v septembri o súčasnej hlave štátu nepriamo povedal, že je "stratou peňazí pre štát". "Je potrebný prezident reálny, ktorý bude mať aj dôveru ľudí a bude aj pracovať, a bude mať aj schopnosť reprezentovať záujem štátu," vysvetlil Mečiar. Obľuba sa dá podľa neho získať všelijako -- kto nič nerobí, nič nepokazí a je dobrý. "Stačí správať sa tak, ako sa správa, ale pre štát je to strata peňazí," konštatoval v súvislosti s osobou Ivana Gašparoviča.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 12:48