StoryEditor

Slovensko je pripravené na vstup do Schengenu

12.10.2007, 16:21
Autor:
TASRTASR
Slovenská republika je definitívne pripravená na vstup do schengenského priestoru a aj posledná hodnotiaca správa, ktorá prišla len pred niekoľkými hodinami, je pozitívna.

Oznámil to počas návštevy podpredsedu Európskej komisie a hlavného eurokomisára pre rozširovanie Schengenu Franca Frattiniho vo Vyšnom Nemeckom minister vnútra SR Robert Kaliňák.

"Bol som veľmi príjemne prekvapený, aký je stav pripravenosti na vstup Slovenska do Schengenu. Slovensko je absolútne pripravené na vstup do priestoru ešte pred Vianocami. Musím priznať, že ešte pred rokom sme mali pochybnosti a obavy o stave pripravenosti Slovenska. Videl som skutočnú sieť hraničných kontrol a aj psy boli veľmi dobre vycvičené," povedal krátko po prehliadke hraničného priechodu Frattini, ktorý chce navrhnúť, aby sa slovensko-ukrajinský hraničný priechod vo Vyšnom Nemeckom stal príkladom najvyššieho stupňa pripravenosti.

"Myslím si, že je to dobrý model aj na európskej úrovni. Všetci členovia EÚ privítajú Slovensko a vstup do Schengenu 21. decembra bude dobrým vianočným darčekom pre obyvateľov Slovenska," dodal Frattini.

Návšteva eurokomisára Frattiniho je najvýznamnejšou a zároveň poslednou zahraničnou návštevou východnej hranice pred politickým rozhodnutím o vstupe Slovenska a ďalších pristupujúcich krajín do spomínaného priestoru.

Kaliňák na spoločnom stretnutí oznámil výsledky poslednej, štvrtej hodnotiacej správy o pripravenosti Slovenska na vstup do Schengenu. Slovensko má podľa správy hodnotiaceho výboru veľmi dobre premyslenú a vysoko vyvinutú infraštruktúru informačných technológií, dobre vybavené výpočtové strediská. Komisári rovnako ocenili, že centrálnu lustračnú aplikáciu SISone4all (Schengenský informačný systém jeden pre všetkých) používajú všetci koncoví používatelia. Priamy prístup do Schengenského informačného systému (SIS) má len polícia a operačné strediská polície. Zvyšok koncových používateľov bude podľa správy pripojených do konca roka.

"Správa hodnotí, že Slovensko je pripravené. Chcem sa poďakovať Európskej komisii za pomoc v poslednom roku. Mali sme neustálu podporu Frattiniho a ostatných jeho kolegov a aj vďaka tomu Slovensko dospelo k všetkým štyrom pozitívnym správam," dodal Kaliňák.

Slovensko už v priebehu roka dostalo tri pozitívne správy o ochrane osobných údajov, o ochrane pozemných hraníc a o ochrane vzdušných hraníc. Správou o Schengenskom informačnom systéme sa zavŕši príprava Slovenska po technickej stránke. Nasledovať bude spomínané politické rozhodnutie, ktoré by malo padnúť 8. novembra na Rade ministrov vnútra a spravodlivosti EÚ v Bruseli.

SR získala na stavebné úpravy, technické zabezpečenie a ďalšie náležitosti zo Schengenského prechodného fondu finančné prostriedky v objeme vyše 53 miliónov 582-tisíc eur bez DPH, z ktorých doposiaľ vyčerpala takmer 46 miliónov eur. Spomínané financie boli rozdelené na základe predložených projektov medzi jednotlivé rezorty.

Najväčší balík zo spomínanej sumy predstavujúci takmer 85 percent čerpalo Ministerstvo vnútra SR. Najviac finančných prostriedkov zo spomínaného fondu plynulo do systému fyzickej a technickej ochrany štátnej hranice SR s Ukrajinou, do budov oddelení hraničnej kontroly a do Schengenského informačného systému. SR sa na spomínaných aktivitách v rámci DPH podieľala sumou vyše 10 miliónov eur.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
01. máj 2024 11:52