StoryEditor

Legislatívna zmena z dielne MS by mala urýchliť dedičské konanie

09.09.2007, 15:35
Autor:
TASRTASR

Výrazné zrýchlenie a zjednodušenie dedičského konania by mala priniesť legislatívna zmena z dielne rezortu spravodlivosti (MS). Súčasný spôsob prideľovania dedičských prípadov je podľa ministerstva nepružný a v neprospech občana.

"Počas pracovných výjazdov ministra spravodlivosti Štefana Harabina občania stále upozorňujú, že musia zbytočne cestovať pri dedičských veciach za notárom do vzdialenejších miest, hoci notár sídli priamo v ich meste. Pri mnohopočetných rodinách je to pre nich veľký problém," uvádza sa v stanovisku rezortu.

Situáciu ministerstvo analyzuje a avizuje nutnosť nápravy v prospech občanov. "Dedičské konanie je pod dohľadom súdov, a tak nevidím dôvod, aby napríklad pätnásti pozostalí museli cestovať za notárom do iného regiónu, hoci notár sídli priamo v ich meste," vysvetlil Harabin.

MS SR uvažuje o novom prideľovaní dedičských prípadov notárom, nie cez elektronickú podateľňu, aby nedochádzalo k uvedeným prípadom. "Tak ako si občan môže vybrať advokáta alebo exekútora, nie je dôvod, aby si nemohol vybrať aj notára v mieste svojho bydliska. Tzv. dedičská turistika existuje vo viacerých regiónoch Slovenska," konštatuje MS s tým, že zo štvrtého bratislavského obvodu chodia niektorí občania prejednávať svoje prípady k notárovi do Malaciek a naopak z Malaciek do Bratislavy. Podobne je to aj napríklad v oravských regiónoch, na východnom Slovensku či v Skalici.

TASR o tom informoval hovorca ministerstva spravodlivosti Michal Jurči.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 10:18