StoryEditor

Sociálny štát uspel, hovorí Fico

13.12.2007, 10:52
Predseda vlády Robert Fico v rozhovore pre TASR zhodnotil uplynulý rok svojej vlády. Premiér vyjadril spokojnosť s tým, že sa vláde darí napĺňať sociálny program a súčasne zaručiť hospodársky rast Slovenska.

"Keď sme v roku 2006 išli do súboja s pravicovou vládou, postavili sme jasnú alternatívu - sociálny štát. A tá uspela," tvrdí premiér. Schválený vstup Slovenska do Schengenu označil za vianočný darček pre Slovensko a ako hovorí, "je porovnateľný s rokom 1989, keď sa odstraňovali ploty a zátarasy." Fico ďalej priznáva, že počas kauzy so Slovenským pozemkovým fondom stála vláda skutočne pred rozpadom, ale ako hovorí, zobrali si z toho veľké ponaučenie. "Nedali sme žiadny dôvod na oprávnenú kritiku opozície, pretože pri vyvodzovaní dôsledkov sme zašli tak ďaleko, ako sa nikdy v minulosti nezachádzalo," hovorí Fico.

Jedným z najdiskutovanejších zmien, ktoré vláda tento rok zaviedla sa týkala dôchodkového sporenia. Ministerstvo práce presadilo otvorenie durhého piliera na obdobie pol roka. Predseda vlády naďalej trvá na tom, že toto rozhodnutie bolo správne. Ako hovorí, "my sme absolútne presvedčení, že v druhom pilieri je veľa ľudí, ktorí tam nemajú čo robiť, lebo sporenie v ňom je pre nich nevýhodné."

Premiér hovoril aj o tom, akým spôsobom plánuje získať ďalšie finančné prostriedky pre svoj program. Priestor na šetrenie vidí v oblasti špecializovanej štátnej správy. "My nechceme zvyšovať dane alebo poplatky a ak chceme ďalšie peniaze na sociálne programy, možno ich získať len cez hospodársky rast a cez úspory," hovorí Fico. Parlament okrem toho prednedávnom úspešne schválil budúcoročný štátny rozpočet. Exminister financií Ivan Mikloš rozpočtu vyčítal najmä zle nastavené priority, málo peňazí do školstva a príliš veľké navýšenie financií do rezortu pôdohospodártsva. Robert Fico argumentuje tým, že do školstva ide viac peňazí ako v minulom roku a ako hovorí, Slovensko musí šetriť kvôli splneniu maastrichtských kritérií.

Na margo slovensko - maďarských vzťahov Fico uviedol, že vníma provokácie prichádzajúce zo strany predsedu SMK Pála Csákyho, ale vláda neakceptuje extrémizmus. Líder Smer-u sa okrem toho zaviazal, že vianočné dôchodky budú vyplatené aj v roku 2008. "Pokúsime sa urobiť všetko preto, aby sme poskytli dôchodcom príspevok na konci roka, ktorý bude pre nich motiváciou k euru," hovorí premiér.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 19:52