StoryEditor

Podsvetie zneužíva informácie od štátnych úradníkov

25.05.2004, 00:00
Situáciu v podsvetí minulý rok charakterizoval ďalší prienik zločineckých skupín do podnikateľskej sféry i rozšírenie aktivít ruského a ukrajinského podsvetia na územie SR. Podľa SIS bolo legálne podnikanie niektorých firiem financované z príjmov z trestnej činnosti. Okrem toho mali niektoré spoločnosti, napojené na podsvetie, popri podnikaní plniť aj úlohy pri "praní špinavých peňazí".

Podľa vyhodnotenia bezpečnostnej situácie v SR za minulý rok, ktoré spracovalo ministerstvo vnútra, podala vlani polícia kvôli legalizácii nezákonných príjmov 64 návrhov na trestné stíhanie. Objasnených bolo celkovo 33 prípadov. Prispieť k tomu mali pravidelné hlásenia bankových a finančných inštitúcií o neobvyklých obchodných operáciách. Prístup k takýmto informačným zdrojom by v budúcnosti privítala aj SIS. Okrem toho požaduje aj vlastný prístup k informáciám Strediska cenných papierov a Sociálnej poisťovne.

Podnikanie podsvetia
Vo svojej výročnej správe SIS informovala, že krycie firmy okrem domáceho organizovaného zločinu zakladajú aj členovia podsvetia z krajín SNŠ a Ukrajiny. Jedna ruská skupina sa mala zameriavať na skupovanie pohľadávok voči slovenským dlžníkom a na ich vymáhanie nezákonnými metódami. Podľa policajných štatistík pôsobilo ku koncu minulého roka na Slovensku okrem 25 menej významných aj 21 skupín organizovaného zločinu. Z nich mala byť len jedna cudzinecká. Viaceré skupiny boli vzájomne prepojené a mali kontakty aj so zahraničím. K svojmu zisteniu z minulého roka, že z podsvetia "vyrástla" vrstva vplyvných a úspešných podnikateľov, ktorí sa dištancovali od kriminálne aktívnych jedincov, SIS v aktuálnej správe konštatuje, že pri výbere vhodnej investície sa podsvetie často riadi informáciami od zamestnancov štátnych či samosprávnych úradov. V súvislosti s aktivitami podsvetia mala SIS odovzdať orgánom činným v trestnom konaní, ale aj ústavným činiteľom, 70 bližších informácií. Niektoré poznatky sa mali týkať vrážd významných členov podsvetia a hľadaných zločincov. Spravodajskí dôstojníci sa pokúšali monitorovať aj snahy organizovaných skupín o ovplyvňovanie rozhodovacích procesov v štátnej správe, samospráve, súdnictve, na prokuratúre, polícii i v colnej správe. Okrem toho boli zistené aj informácie o aktivitách podsvetia pri nakladaní s majetkom štátu, o zločineckých gangoch zapojených do medzinárodného nelegálneho obchodu s ropnými produktmi, o poisťovacích podvodoch či vydieraní predstaviteľov obchodných spoločností.

Prípady SIS
SIS sa mala minulý rok podieľať na odhalení viac ako 40 prípadov závažnej organizovanej trestnej činnosti a poškodzovania ekonomických záujmov SR. Podľa riaditeľky trestného odboru Generálnej prokuratúra Evy Mišíkovej nie je možné na základe informatívnej správy SIS identifikovať konkrétne prípady, ku ktorým služba poskytla nejaké informácie. SIS nemieni svoj podiel na vyriešení konkrétnych prípadov zverejniť. Údaje zo správy SIS nechcel pre HN komentovať ani viceprezident Policajného zboru SR Jaroslav Spišiak. Spravodajské informácie SIS údajne slúžia len na dokreslenie dôkaznej situácie pri vyšetrovaní. Či polícia začala konanie v nejakom prípade len na základe zistených skutočností SIS či vojenského spravodajstva, sa nepodarilo zistiť. Minulý rok poslanci parlamentu skrátili rozpočet SIS o 200 mil. Sk, ktoré obratom pridelili polícii na boj proti organizovanému zločinu. Následne sa začiatkom roka objavili návrhy, aby sa SIS už v budúcnosti nevenovala problematike organizovaného zločinu. Poslanci parlamentu však s návrhom z dielne opozície nesúhlasili.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 23:42