StoryEditor

Podľa Fica robí KDH okolo Braniska hmly

18.04.2008, 11:46
Aktualizované 18:15 | Premiér Robert Fico kritizoval slová Daniela Lipšica (KDH) o tom, že by nemal na tlačových konferenciách zverejňovať informácie súvisiace s kauzou okolo tunela Branisko. Podľa neho KDH vytvára okolo kauzy hmly.

"Namiesto toho, aby sa páni z KDH spýtali svojho kolegu, ako to bolo s tou technológiou, koľko ste tam ukradli, tak začínajú vytvárať hmly, že či ja môžem, alebo nemôžem pracovať s operatívnymi informáciami," hovorí premiér. Ako ďalej povedal, má prístup k informáciám a keďže ide o vážnu vec, "priznám sa, aj keby som získal tú informáciu iným ako legálnym spôsobom, určite by som ju povedal," dodáva Robert Fico.

Líder Smeru - SD trvá na tom, že si nominanti SDKÚ - DS v Slovenskej správe ciest vytvorili účty vo Švajčiarsku a na nich si ukladali peniaze z fiktívnych faktúr. Ako dodáva Fico, po tom, čo vo štvrtok povedal Macejko by malo SDKÚ - DS hodiť uterák do ringu. Macejko podľa vlastných slov žiadal vtedajšieho premiéra Mikuláša Dzurindu, aby odvolal riaditeľa správy ciest, pretože nebol s jeho prácou spokojný. Dzurinda mu ale nevyhovel. Nakoniec to bol Macejko, koho odvolali.

Robert Fico pre kauzu Branisko vo štvrtok navrhol, aby sa prijal ústavný zákon o založení vyšetrovacích výborov v parlamente, pomocou ktorých by sa riešili podobné kauzy. KDH dnes prezentovalo tri podmienky, po splnení ktorých sú ochotní za zákon zahlasovať. Jednak žiadajú, aby všetci členovia výborov prešli bezpečnostnými previerkami na najvyšších stupňoch. Okrem toho by sa mala vo výboroch zabezpečiť parita opozície a koalície. Samotný Fico neodmietol návrhy. Ako povedal, "Nech KDH tieto pripomienky spracuje do konkrétnej podoby a poďme o tom hovoriť." Treťou podmienkou KDH je, aby sa v zákone zakotvila pozícia Špeciálneho súdu a Špeciálnej prokuratúry.

Na margo týchto podmienok Fico hovorí. "Prvé dve sú úplne normálne. Veď inak to ani nemôže byť." Ako dodáva, "pokiaľ ide o paritu, vyzeralo by to smiešne, keby to bolo nastavené iba na existujúcu väčšinu. Takýto zákon by ani neprešiel."

Predseda vlády ďalej hovorí, že zákon by mal platiť aj do budúcnosti, bez ohľadu na to, kto bude pri moci. "Odmietam vyjadrenia, že vyšetrovacie výbory sú duchom minulosti, sú bežné v hociktorých krajinách sveta," hovorí Robert Fico.
Návrh o bezpečnostných previerkach však kritizoval predseda Republikovej rady ĽS - HZDS Marián Klenko."Vykonanie previerky na najvyšší stupeň utajenia si vyžaduje istý časový priestor a kým by ich poslanci získali, kauza Branisko už nebude témou dňa." 

Ak Fico na podmienky KDH nepristúpi, podľa Lipšica premiér predvádza v parlamente divadlo. "Tieto podmienky sú testom úprimnosti premiéra," dodáva Lipšic.

Premiér Robert Fico včera navrhol prijatie ústavného zákona, podľa ktorého by sa v parlamente zriadila vyšetrovacia komisia pre prípady podobných káuz, akým je aj výstavba tunela Branisko. Fico chce vyšetrovanie nechať na políciu, pomocou komisie ale chce vyvodiť politickú zodpovednosť. Na schválenie ústavného zákona však koaličné hlasy nestačia. Mikuláš Dzurinda už včera avizoval, že poslanci jeho strany takýto zákon v žiadnom prípade nepodporia. Dzurindovci hovoria o návrate praktík z éry Vladimíra Mečiara. Odmietavé stanovisko vyjadril aj predseda SMK Pál Csáky. Výhrady k zákonu však majú aj Mečiarovci.

O tunelovaní Braniska začal premiér hovoriť začiatkom tohto týždňa. Podľa neho malo Slovensko počas výstavby tunela prísť o vyše 260 miliónov korún. Zodpovednosť kladie líder Smer-u na vtedajšiu vládnu stranu SDKÚ - DS, keďže vo vedení Slovenskej správy ciest sedeli práve nominanti Dzurindovej strany. Polícia začala trestne stíhať troch bývalých vedúcich funkcionárov Slovenskej správy ciest, ktorí údajne založili účty v švajčiarskych bankách. Na nich malo z fiktívnych faktúr skončiť 1,5 milióna švajčiarskych frankov práve z tunela Branisko.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. jún 2024 04:04