06.06.2006, 00:00
Autor:
SITASITATASRTASR

V predpripravených tlačivách ročného zúčtovania poistného, ktoré samostatne zárobkovo činným osobám posiela Všeobecná zdravotná poisťovňa, môžu byť nepresné a chybné údaje. Niektorí živnostníci totiž už našli v tlačivách nesprávne údaje o nedoplatkoch alebo o celkovej výške odvedeného poistného. "Odporúčame poistencom, ktorí vo svojich ročných zúčtovaniach nájdu nezrovnalosti, aby navštívili príslušnú pobočku našej poisťovne a individuálne tento problém vyriešili," uviedla hovorkyňa Všeobecnej Petra Kafúnová. Ročné zúčtovanie poistného treba podať do 30. júna. (SITA)

Riaditeľ nemocnice
v Skalici Ivan Medlen nesúhlasí s postupom Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý zverejnil informácie o tom, že v prípade 36-ročnej rodičky neviedli lekári pôrod správne, čím sa ocitla vo vážnom zdravotnom stave. Vyhláseniu úradu, ktorým bolo avizované porušenie zákona, podľa neho chýba vyhotovenie protokolu o vykonanom dohľade nad zdravotnou starostlivosťou. Úrad tento týždeň podá trestné oznámenie voči nemocnici, okrem toho jej uloží pokutu. (SITA)

Za chýbajúci majetok
na Najvyššom súde je podľa jeho predsedu Milana Karabína zodpovedný bývalý hlavný hospodár súdu. Chýbajúci majetok takmer za dva milióny korún na súde odhalila ústredná inventarizačná komisia po revízii majetku k 31. decembru minulého roka. Súčasný hospodár však pri svojom nástupe podpísal prevzatie kompletného majetku na základe inventúry z roku 2003, ktorá nezistila žiaden chýbajúci majetok. Karabín za svojím podriadeným stojí a tvrdí, že za chybu je zodpovedný bývalý hospodár. Bývalý šéf súdu Štefan Harabin odmieta slová súčasného predsedu, že inventarizácia v roku 2003 bola formálna. Za chýbajúci majetok je podľa Harabina zodpovedný Karabín. (TASR)

Súdna rada nesúhlasí s návrhom vyhlášky ministerstva spravodlivosti o pravidlách na určovanie miest sudcov na súdoch a žiada, aby bolo jej schvaľovanie odložené. Ako vyhlásil predseda Súdnej rady Milan Karabín, vyhlášku ministerstvo pripravilo bez potrebnej analýzy o stave počtu vecí na jednotlivých súdoch. Navyše, neráta v najbližších rokoch so zvýšením počtu sudcov, a to aj napriek tomu, že na súdoch je obrovské množstvo starých nevybavených vecí. (SITA)

Vo Švajčiarsku platí ohlasovacia povinnosť pre tých, ktorí v ňom plánujú pobyt dlhší ako jeden mesiac, upozorňuje Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí SR. Vstup do krajiny je možný aj na občiansky preukaz, ktorý je vo forme identifikačnej karty zaliatej do plastovej fólie. Turisti môžu do Švajčiarska vstúpiť najviac dvakrát za rok. Jeden pobyt nesmie presahovať 90 dní, pričom medzi vstupmi musí byť minimálne mesačná prestávka. (SITA)

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 12:05