StoryEditor

Neostal kameň na kameni

11.10.2006, 00:00
Ministerstvá, štátne podniky, úrady, tajná služba či polícia. Tam všade nastalo krátko po voľbách doslova personálne zemetrasenie. O svoje miesta prišli zväčša ľudia, ktorí sa do funkcií dostali ako nominanti bývalej vládnej koalície.

Ministerstvá, štátne podniky, úrady, tajná služba či polícia. Tam všade nastalo krátko po voľbách doslova personálne zemetrasenie. O svoje miesta prišli zväčša ľudia, ktorí sa do funkcií dostali ako nominanti bývalej vládnej koalície. Podľa politológa Juraja Marušiaka nie sú takéto výmeny na Slovensku ničím výnimočným -- sú prejavom politickej kultúry. "Rovnaké praktiky praktizovala aj predchádzajúca vláda. Výmeny sa diali najmä po roku 1998, ale aj predtým. Smer v ničom z tejto tradície nevybočuje."
Nový kabinet Roberta Fica nečakal s prvými personálnymi výmenami ani minútu -- už na svojom prvom rokovaní po vymenovaní odvolal sedem štátnych tajomníkov bývalej vlády. Zároveň vymenoval nového vedúceho Úradu vlády -- stal sa ním vtedajší generálny manažér Smeru-SD a poslanec Igor Federič.
Hneď po nástupe do funkcie začali v úradoch "upratovať" aj samotní ministri. Nový šéf rezortu obrany František Kašický (Smer-SD) okamžite odvolal riaditeľa kancelárie ministra, o miesto prišiel aj šéf vojenského obranného spravodajstva. Minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa (ĽS-HZDS) deň po nástupe vymenil šesť z deviatich sekčných generálnych riaditeľov. Čistky v štátnej správe zjednodušila podľa Marušiaka práve bývalá vládna koalícia, keď zrušila Úrad pre štátnu službu. "Tým sa zintenzívnila politizácia štátnej správy."
Kameň na kameni neostal ani v silových zložkách. Smer-SD získal post šéfa tajnej služby, kde dosadil Jozefa Magalu, Ficovho straníckeho poradcu. ĽS-HZDS obsadil Národný bezpečnostný úrad, kam nominoval Františka Blanárika, bývalého ústredného tajomníka Mečiarovho hnutia. Nových šéfov dostala aj polícia -- šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák postavil na čelo Policajného zboru dovtedajšieho šéfa ochrankárov Jána Packu, vymenil aj dvoch policajných viceprezidentov vrátane Jaroslava Spišiaka. Na "program" sa čoskoro dostali aj krajské a obvodné úrady.

Ďalšie personálne zmeny novej garnitúry
-- nové vedenie dostali Daňové riaditeľstvo, Slovenská konsolidačná, FNM, Železnice SR, Cargo, Slovenská pošta, Sario, Správa štátnych hmotných rezerv
-- minister spravodlivosti Štefan Harabin (ĽS-HZDS) odvolal sedem predsedov okresných a krajských súdov
-- minister zdravotníctva Ivan Valentovič (Smer-SD) odvolal riaditeľov asi polovice fakultných nemocníc, vymenil šéfa Úradu verejného zdravotníctva aj Všeobecnej zdravotnej poisťovne
-- minister školstva Ján Mikolaj (SNS) vymenil vedenie Štátneho pedagogického ústavu
-- ministerka práce Viera Tomanová (Smer-SD) odvolala riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
09. máj 2024 10:15