StoryEditor

Líbyjské deti liečili aj Francúzi

Slovensko nie je prvou krajinou, ktorá pomohla Líbyi s liečbou detí infikovaných vírusom HIV. Na žiadosť líbyjskej strany absolvovalo vlani 180 malých pacientov liečebný pobyt vo Francúzsku. "Ich pobyt trval niekoľko dní, každé dieťa sprevádzali dvaja členovia rodiny," povedal pre HN tlačový atašé francúzskeho veľvyslanectva na Slovensku Didier Rogasik. Deti sa liečili vo viacerých francúzskych nemocniciach -- náklady na pobyt vtedy hradila Líbya. Na liečebné pobyty prijali líbyjské deti aj Taliansko a Rakúsko.
Otáznik nad liečbou
Ako bude vyzerať liečba na Slovensku, zatiaľ jasné nie je. Dokonca aj viacerí odborníci na problematiku HIV na Slovensku, s ktorými sme sa spojili, o príprave tohto projektu včera ešte nič nevedeli. Konkrétnej odpovede sme sa nedočkali ani od tlačového odboru úradu vlády. "Líbyjská strana ponuku akceptovala, preto sa v tejto veci uskutoční séria ďalších rokovaní, v rámci ktorých budú dojednané ostatné náležitosti." Dvojtýždňový liečebný pobyt pre líbyjské deti pritom prisľúbil v stredu predseda vlády Robert Fico na rokovaní so svojím kolegom El Bagdadi Ali Mahmudim.
Pobyt bude bezplatný
Hovorkyňa rezortu zdravotníctva Silvia Balázsiková vyhlásila, že ministerstvo sa prípravou pobytu intenzívne zaoberá. "Rokujeme s príslušnými zdravotníckymi zariadeniami, aby sme mohli liečebný pobyt týchto detí zvládnuť kapacitne." Premiér v Líbyi prisľúbil, že pobyt na Slovensku bude pre deti bezplatný. Kto však uhradí náklady -- liečba jednej osoby stojí mesačne asi 30-tisíc korún -- zatiaľ nie je jasné. Balázsiková zdôraznila, že o ponuke liečebného pobytu pre tieto deti minister zdravotníctva Ivan Valentovič s predsedom vlády už niekoľkokrát hovoril na pracovných stretnutiach.
Pobyt na Slovensku môže líbyjským deťom infikovaným vírusom HIV pomôcť. Lekárka infekčného oddelenia Rooseweltovej nemocnice v Banskej Bystrici Mária Vachalíková, ktorá lieči aj pacientov chorých na AIDS, je presvedčená, že aj dvojtýždňový pobyt u nás môže chorým deťom predĺžiť a uľahčiť život.

Hrozí faux-pas?
"Chcem veriť, že keď to premiér sľúbil, vedel do čoho ide, a že to mal odkonzultované s ministrom zdravotníctva, pretože by bolo faux-pas, keby sa ukázalo že to nemôžeme splniť, pretože na to nemáme personálne a hmotné kapacity," reagoval na Ficovu ponuku pre líbyjské deti predseda parlamentného výboru pre zdravotníctvo Viliam Novotný (SDKÚ-DS). Hoci pripúšťa, že na Slovensku máme kvalitných expertov na liečenie infekčných chorôb, nemyslí si, že práve Slovensko je najrenomovanejším odborníkom na liečbu HIV. Novotný zdôraznil, že Slovensko dnes nemá také špecializované pracovisko, ktoré by bolo schopné prijímať celé turnusy chorých detí. "Znamená to tiež obrovské množstvo liekov, zdravotných pomôcok, špeciálny režim, a problematické je tiež, že ide o detských pacientov."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 20:14