StoryEditor

Kraje čaká tvrdé vyrovnanie s minulosťou

12.12.2005, 23:00
Preverenie sporných zmlúv, kontrola hospodárenia s verejnými peniazmi a rozsiahle personálne zmeny. To všetko sa dá v najbližšom čase očakávať od nových županov. Tí spolu s novozvolenými regionálnymi poslancami nastúpia do funkcií najneskôr do polovice januára budúceho roka.

Preverenie sporných zmlúv, kontrola hospodárenia s verejnými peniazmi a rozsiahle personálne zmeny. To všetko sa dá v najbližšom čase očakávať od nových županov. Tí spolu s novozvolenými regionálnymi poslancami nastúpia do funkcií najneskôr do polovice januára budúceho roka.
Prievan v Nitre
Najväčší balík zmlúv sa bude pravdepodobne meniť v Nitrianskom samosprávnom kraji. Staronový župan Milan Belica ( ĽS-HZDS) navrhne prehodnotenie viacerých rozhodnutí z dielne poslancov SMK. Na rozdiel od minulosti sa bude môcť v regionálnom parlamente oprieť o väčšinu poslancov strán tzv. Veľkej slovenskej koalície. Na muške má hlavne transformáciu sociálnych zariadení na neziskové organizácie, odpredaj polikliniky v Komárne či kúpu zatiaľ nepostavenej budovy samosprávneho kraja. "Voči týmto zmluvám už namietala aj prokuratúra, teda sme sa na tom bez väčších problémov dohodli," avizuje krajský šéf KDH Pavol Abrhan.
Opäť neziskovky...
Rovnakú stratégiu plánuje aj nový žilinský župan Juraj Blanár (Smer-SD) či jeho kolega z banskobystrického VÚC Milan Murgaš (Smer-SD). Blanárovi sa nepáči zmluva o poradenstve v oblasti optimalizácie nákladov inštitúcií VÚC, ktorá bola podpísaná za éry jeho predchodcu Jozefa Tarčáka (ĽS-HZDS). Murgaš má zase problém s prevodom majetku nemocníc v Žiari nad Hronom a Rimavskej Sobote na neziskové organizácie. "Požiadam právnikov, aby tieto prevody detailne preskúmali." Zároveň požiada NKÚ, aby v kraji vykonal hĺbkovú kontrolu hospodárenia s verejnými financiami.
Zmeny na úradoch
Hneď po druhom kole volieb sa v regiónoch rozbehli politické rokovania o obsadení postov. Najväčší záujem je o miesta vicežupanov. Tých síce navrhujú župani, no konečné slovo majú poslanci. Viacerí ľavicoví šéfovia VÚC tak zrejme budú prinútení spolupracovať s pravicovými zástupcami. Podľa lídra SDKÚ v Žilinskom kraji Ivana Harmana plánuje pravicová koalícia, ktorá má väčšinu v zastupiteľstve, presadiť na tento post vlastného kandidáta. Pravica má reálnu šancu obsadiť aj post vicežupana v Banskej Bystrici. Murgašovi totiž významne pomohlo aj KDH. "Nevylučujem, že tento post obsadia kresťanskí demokrati," naznačuje Murgaš. Nástup nových predsedov VÚC bude znamenať aj zmeny na postoch riaditeľov úradov VÚC a šefóv kancelárií predsedov.
Budú stíhať?
Do funkcií županov boli zvolení aj viacerí poslanci NR SR. Nie je to síce v rozpore so zákonom, ale líder Smeru-SD Robert Fico už avizoval, že predseda VÚC nemôže riadnym spôsobom vykonávať aj funkciu poslanca NR SR. Aj preto chce s vlastnými poslancami, ktorí boli zvolení za županov, hovoriť o možnosti vzdania sa poslaneckých mandátov. No Blanár a Murgaš prízvukujú, že spojenie oboch funkcií pomôže najmä ich regiónu - pri kontakte s členmi vlády či schvaľovaní zákonov. "Chcem dokončiť svoj mandát poslanca NR SR a v ďalšom volebnom období už kandidovať nebudem," vyhlásil Murgaš. Mieni sa vzdať iba funkcie rektora Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Dôvod na odchod z veľkej politiky neplánuje ani nový predseda trnavského VÚC Tibor Mikuš (ĽS-HZDS). Ten dokonca pripustil, že o post poslanca NR SR sa bude uchádzať opätovne. "Predpokladám, že v tomto volebnom období to zostane tak, ako to je," doplnil šéf poslaneckého klubu ĽS-HZDS Tibor Cabaj

Spolupráca aj po voľbách
Strany, ktoré vytvorili koaličné bloky pre regionálne voľby, plánujú v spolupráci pokračovať. Reč je najmä o Smere-SD a HZD. "O spoluprácu máme aj naďalej záujem, HZD považujeme za jedného zo svojich strategických partnerov," hovorí Fico. Podľa neho bude dôležité, aby sa táto strana po voľbách dostala do NR SR. Na druhej strane sa chce z neúspechu v druhom kole župných volieb poučiť aj pravica. Tá v mnohých prípadoch nepostupovala jednotne. Podpredseda SDKÚ Pavol Kubovič tvrdí, že najlepším východiskom na vládnutie po parlamentných voľbách by bola kostra súčasnej vládnej koalície. "Ukázalo sa, že ak vládne subjekty nepostupujú jednotne, víťazí opozícia." Predpokladá však, že do budúcoročných volieb pôjdu všetky pravicové strany samostatne a ich spolupráca bude témou povolebných diskusií.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. máj 2024 08:21