StoryEditor

Anketa hn

Mala by SMK presadzovať územnú autonómiu?

HN sa pýtali poslancov NR SR za SMK, či by ich strana mala presadzovať územnú autonómiu Maďarov na južnom Slovensku.

BÉLA BUGÁR
-- Najprv to treba vyriešiť v rámci SMK a potom povedzme aj medzi voličmi preskúmať, o akej autonómii majú chuť hovoriť. Ja som vždy presadzoval autonómiu v oblasti školstva, kultúry a väčšie právomoci v samosprávach.
PÁL CSÁKY
-- Žiadna revolúcia sa nechystá. O téme autonómia v blízkej dobe rokovať nebudeme, prioritou sú sociálne a ekonomické problémy našich občanov.
LÁSZLÓ MIKLÓS
-- Nie. Strana nemá územnú autonómiu v programe. Ani počas 8 rokov, keď sme boli vo vláde, sme ju nikdy nemali v programe. Sme len za školskú či kultúrnu autonómiu.
ÁGNES BIRÓ
-- Nikdy sme sa tým nezaoberali, ani v našom programe to nie je. Dnes, keď už bude Schengen, táto téma nie je aktuálna ani pre SMK. Na Slovensku sú už položené základy samosprávy a všetky dôležité veci sa dajú v rámci týchto mantinelov riešiť.
ZSOLT SIMON
-- Autonómiu slovenské obyvateľstvo vníma ako odtrhnutie. Takýto prístup je pre mňa neakceptovateľný. Ak hovoríme o samospráve, ktorá je nad školstvom alebo kultúrou, to je v poriadku. Ale o územnej nemôže byť ani reč.
MIKLÓS DURAY
-- Ja mám vyhranený a odborne fundovaný názor, ale to je moja záležitosť. Ale pokiaľ to nebude odborne prediskutované tak, že budú aj iné, ako maďarské názory, nerád by som o tejto téme hovoril.
LÁSZLÓ SZIGETI
-- Myslím, že väčšina občanov tejto krajiny ani nevie, čo je to územná autonómia. Ja osobne neuvažujem o tom, že by som takúto problematiku v blízkej budúcnosti nastolil.
KLÁRA SÁRKŐZY
-- Pretože Slovensko a Maďarsko sú členmi Európskej únie, nevidím dôvod na územnú autonómiu. Čo by sa s tým malo vyriešiť?
Jednoznačne nie.
LÁSZLÓ KŐTELES
-- My nepovažujeme autonómiu za cieľ, ale za prostriedok, aby južné územie Slovenska mohlo naozaj prosperovať. Preto hovorím -- podľa reálnych možností áno, no v dlhšom časovom horizonte.
LÁSZLÓ NAGY
-- Na jednoduchú odpoveď je to veľmi zložitá otázka. SMK sa má riadiť svojím programom, ktorý kongres schválil, a pokiaľ viem, žiadny takýto dokument sa na kongrese nezrodil, takže teraz nie.
GYULA BÁRDOS
-- O tom rozhodnú tí, ktorí majú o tom rozhodnúť -- nie jednotlivec. Návrh bude legitímny iba vtedy, keď to odobrí predsedníctvo a republiková rada. Môj názor -- áno, ale v dlhšom časovom horizonte.
ANNA SZŐGEDI
-- Územnú autonómiu nie, ale bezpodmienečne kultúrnu a školskú, ale v dlhšom časovom horizonte.
IMRE ANDRUSKÓ
-- V tomto momente určite nie. To závisí od toho, ako sa bude vyvíjať situácia na Slovensku. Myslím si, že v časovom horizonte 15 rokov to určite nie je aktuálne.
ISTVÁN PÁSZTOR
-- Územné sebaurčenie áno. Čo sa týka autonómie, to by malo byť najprv témou v rámci SMK. Čiže, najprv diskusia v strane a na základe nej sa uvidí.
JÓZSEF BERÉNYI
-- Túto tému živia iní, nie my. Opozičnú politiku SMK a prípravu na voľby budeme pripravovať spoločne. V predsedníctve sú rozumní ľudia, ktorí boli v štátnej správe, budeme presadzovať len to, v čom nájdeme podporu iných strán, respektíve európskych orgánov.
LÁSZLÓ GYUROVSZKY
-- Už nie som vo vedení SMK. Sú zodpovední ľudia zvolení kongresom, je to ich problém.
IVÁN FARKAS
-- Nie je to otázka dňa. V SMK asi bude diskusia o rôznych formách samosprávy. Bude potrebná aj diskusia s historikmi, sociológmi. Ak sa nejaká forma autonómie vykryštalizuje, napríklad kultúrna alebo školská, to je možný variant. Ale územná, to vôbec nie je otázka, ktorá by sa mala riešiť.
TIBOR BASTRNÁK
-- Najväčšie nedorozumenia sú v tom, kto si čo predstavuje pod pojmom autonómia. Najskôr treba jasne definovať, čo si kto pod tým pojmom myslí. Potom musí nasledovať diskusia v strane a širokej verejnosti, až potom môžeme povedať áno alebo nie.
GÁBOR GÁL
-- Takú autonómiu, že by sa vyčlenila určitá oblasť Slovenska, ktorá by bola politicky samosprávna, si neviem predstaviť. Tu na juhu žijú tisícky Slovákov, tu už nie sú etnické hranice. Sú rôzne formy samospráv, ktoré by som si vedel predstaviť.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. máj 2024 18:47