StoryEditor

Šupler chce zostať pri tíme

11.05.2007, 00:00
Slovenskí hokejisti nenadviazali na úspešnú medailovú éru. Štvrtej medaily v histórii Slovenska sme sa nedočkali. Bol to prvý svetový šampionát pre trénera Júliusa Šuplera po jedenástich rokoch.

Neúspešný. Pretože o tom, či je mužstvo úspešné, rozhoduje štvrťfinále. To sme prehrali s olympijskými víťazmi a obhajcami zlata Švédmi, ktorí však v Rusku mali iba jedného hráča z NHL. Šupler sa však kritiky nebojí. "Myslím si, že som odviedol maximum. Môžem sa pozrieť do očí hráčom, funkcionárom, novinárom i fanúšikom."

Tréner priznáva zlyhanie
Svoj koniec pri národnom tíme nezvažuje. Má zmluvu ešte aj na budúcu sezónu a chce pokračovať. "V trénerskej práci nepoznám len hladkú cestu. Vždy sa viem pobiť s ťažkosťami. Tieto MS ma posilnili, získal som pozíciu, že za určitých okolností sa dá pracovať špičkovo. Určite teda chcem pracovať aj ďalej, ale o tom rozhodne výkonný výbor," dodal Šupler.
Práve vedenie nášho hokeja zhodnotí jeho účinkovanie v tejto sezóne. Potom sa rozhodne. Tréner priznal, že rozhodujúci zápas na šampionáte, štvrťfinále, naši nezvládli. "Vo štvrťfinále je tlak obrovský a chlapci to nezvládli. Treba si priznať, že sme proti Švédom niektoré fázy nezvládli," zhodnotil.

Mužstvo sa rodilo ťažko
Kde hľadať príčinu, že naši hráči budú chýbať v boji o medaily? Musíme sa pozrieť na zloženie mužstva. To sa rodilo veľmi ťažko. Veľa hráčov z profiligy, ale aj európskych súťaží, odmietlo z rôznych dôvodov posilniť našu reprezentáciu. Prvýkrát nám hrozilo, že na šampionáte sa nepredstaví ani jeden útočník zo zámorskej NHL a budeme sa tak spoliehať len na útočníkov z domácej súťaže a európskych líg. Napokon však prišli piati (Hossa, Gáborík, Demitra, Šatan, Radivojevič) a odrazu sme patrili medzi favoritov šampionátu. Po medaile túžil aj líder Minnesoty Wild Marián Gáborík, ktorý nebol ani pri jednom úspechu našich.
"Verím, že tento rok medailu získam," povedal pred šampionátom v rozhovore pre HN. Nestalo sa. Nezískal. "Určite sme mali na viac. Po tých dvoch prehrách s Kanadou a USA sme sa vzchopili a začali hrať lepšie. Na štvrťfinále sme si verili," povedal trenčiansky rodák. Ten sa stal s 11 bodmi (5 gólov + 6 asistencií) naším najproduktívnejším hráčom v Moskve. Jeho najlepším umiestnením tak zostáva štvrté miesto zo šampionátu v Česku spred troch rokov. V zisk cenného kovu dúfal aj dlhoročný kapitán Miroslav Šatan, ktorý má všetky tri medaily. "Je to pre nás sklamanie. Verili sme, že máme na viac a zasiahneme do bojov o medaily. Musíme ešte niektoré veci zlepšiť a na ďalší úspech si počkať," skonštatoval Šatan.

Domáca hviezda sa nestratila
Tréner Šupler nominoval na moskovský šampionát štvoricu hokejistov z domácej extraligy. Okrem tretieho brankára Branislava Konráda sa do zápasového diania zapojili všetci. Najvýraznejšie sa presadil útočník bratislavského Slovana a najlepší hráč našej ligy Marek Uram. Paradoxom je, že na šampionát vôbec nemusel ísť, nakoľko ho tréner Šupler tri dni pred začiatkom turnaja vyradil z kádra. Dvere na šampionát sa mu otvorili až vďaka neúčasti Ladislava Nagya, hráča Dallasu Stars. Uram sa medzi najlepšími slovenskými hráčmi nestratil, na ľade ho bolo cítiť. Na šampionáte strelil dva góly a na tri prihrával. "Konečne sa ukázalo, že na šampionáte môžu účinkovať hráči z domácej extraligy a nestratia sa. To svojimi výkonmi potvrdil Marek Uram. Jeho "dvojička" zo Slovana," povedal pre HN bývalý československý reprezentant Igor Liga.

SLOVENSKO NA MS
1996 Rakúsko - 10. miesto
1997 Fínsko - 9. miesto
1998 Švajčiarsko - 7. miesto
1999 Nórsko - 7. miesto
2000 Rusko - striebro
2001 Nemecko - 7. miesto
2002 Švédsko - zlato
2003 Fínsko - bronz
2004 Česko - 4. miesto
2005 Rakúsko - 5. miesto
2006 Lotyšsko - 8. miesto
2007 Rusko - 6. miesto

Ohlasy švédskych médií
Expressen: "Bengt-Ake Gustafsson je génius. Na zámorskú hviezdnu formáciu Slovákov nasadil útok Jörgena Jönssona s Thörnbergom a Martenssonom. Ten urobil na Hossovcov 6 kanadských bodov (3+3) a 8 plusových bodov. Slovenský elitný útok mal súčet 1+1 a mínus 7 bodov."

Aftonbladet: "Martenssonov revanš Križanovi za finále elitserien. Pohodlne dosiahol hetrik do slovenskej siete a teraz chce až do finále."

Göteborgs Posten: "Zlý začiatok, dobrý koniec. Gustafsson so svojím tímom z domácej súťaže prešiel cez štvrťfinálovú prekážku, hoci úvod zápasu už asi horší byť nemohol."

Svenska Dagbladet: "Švédsko po víťazstve nad Slovenskom stále s vidinou obhajoby titulu. Martensson troma a Hedström dvoma gólmi prispeli k presvedčivému víťazstvu 7:4."

01 - Modified: 2003-05-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Etické princípy v podnikaní 02 - Modified: 2003-05-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Labant sa nechce vrátiť do West Hamu 03 - Modified: 2003-05-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: FUTBAL 04 - Modified: 2003-05-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Generálka hádzanárok splnila účel 05 - Modified: 2003-05-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rekord Nemca Wesemanna 06 - Modified: 2003-05-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Giguerov rekordný zápis do histórie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. máj 2024 20:07