StoryEditor

Za externé štúdium sa stále platí. Politici sú bezmocní

Externí študenti na vysokých školách musia aj naďalej za štúdium platiť. "Zaplatením "dobrovoľného" daru je na niektorých univerzitách podmienené absolvovanie skúšky či ukončenie ročníka," upozorňuje Predseda študentskej rady vysokých škôl Jaroslav Juriga.
Externí študenti na vysokých školách musia aj naďalej za štúdium platiť. "Zaplatením "dobrovoľného" daru je na niektorých univerzitách podmienené absolvovanie skúšky či ukončenie ročníka," upozorňuje Predseda študentskej rady vysokých škôl Jaroslav Juriga. Zmeniť situáciu nepomohli ani poslanecké iniciatívy či kontroly rezortu školstva na univerzitách.
Fronc sa chce sťažovať
Minister školstva Martin Fronc potvrdil, že rezort ešte stále dostáva sťažnosti študentov. "Sú to však už len ojedinelé prípady, poväčšine podané anonymne, s ktorými sa nedá nič robiť." Rezort je ochotný poskytnúť im právnu pomoc, sťažovateľ však musí vystúpiť z anonymity. Vyberanie poplatkov od externistov považuje Fronc za "nehorázne". V tomto smere podal aj podnet na Generálnu prokuratúru. Mal totiž podozrenie, že sedemnásť inštitúcií porušuje zákon, pretože poskytovať vysokoškolské štúdium môže iba vysoká škola. Ako HN informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Svetlana Husárová - vyšetrovanie v niektorých prípadoch prebieha, inde sa porušenie zákona nezistilo. "Proti rozhodnutiu v týchto prípadoch som podal sťažnosť," upozorňuje minister školstva Martin Fronc. O nej podľa zákona rozhoduje prokurátor.
Študenti verzus univerzity
Externisti musia podľa informácií HN za štúdium platiť aj niekoľkotisícové sumy. "Len za tento semester by sme mali zaplatiť 9 500 korún," hovorí študentka Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Tým, ktorí platiť nechcú, škola podľa nej odkázala, že môžu navštevovať prednášky cez pracovný týždeň. Peniaze podľa študentky škole dávajú prostredníctvom darovacej zmluvy. Všetky zmluvy za univerzitu podpisuje rektor Daniel Kluvanec. Ten však tvrdí niečo úplne iné. "Žiadnu takúto zmluvu som nepodpísal. Externí študenti u nás za štúdium neplatia." Platiť vraj diaľkoví študenti musia aj na Univerzite svätého Cyrila a Metoda v Trnave. "Tí, ktorí nezaplatia, môžu navštevovať len tzv. dištančné štúdium počas konzultačných hodín profesorov," zdôrazňuje študentka univerzity. Informáciami o problémoch externistov sa zaoberalo aj vedenie univerzity. Záver je jednoznačný: "Akékoľvek podmieňovanie úspešného absolvovania štúdia finančnými poplatkami je neprijateľné a po oznámení študentov bude sankcionované."
Hra o diplomy
Známy je aj prípad študentov Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, ktorých ochranka odmietla vpustiť na prednášku v školiacom stredisku súkromnej firmy len preto, že nezaplatili príspevok. Tí sa obrátili aj na rektora, ministerstvo školstva a Generálnu prokuratúru. Za jeden semester štúdia majú platiť vraj až 18-tisíc korún. Dekan Právnickej fakulty UK Marián Vrabko vysvetľuje, že spoločnosť, ktorá školenia študentov zabezpečuje, nie je v žiadnom zmluvnom vzťahu s univerzitou. "Keď nám dá táto organizácia dar, prijmeme ho." Spomínaná vzdelávacia inštitúcia podľa Vrabka ponúkla študentom výhodu pripravovať ich v sobotu. "To my im nemôžeme zabezpečiť." Vrabko zdôraznil, že študenti, ktorí platiť nechcú, majú náhradný program na univerzite. S čím majú teda externisti problém? Náhradný program je len cez pracovný týždeň po ukončení všetkých povinností, ktoré majú profesori v rámci denného štúdia. Kauzou sa zaoberá aj rektor univerzity František Gahér. "Ak by sa preukázalo porušenie zákona zo strany dekana, môžem navrhnúť jeho odvolanie." Sťažnosti sa však môžu obrátiť aj proti študentom. Gahér pripomína, že ak neboli dodržané zákonné podmienky, nemusí im podpísať diplomy.
Spoplatnenie alebo sankcie
Obchádzanie zákona pri externom štúdiu kritizovali aj viacerí poslanci NR SR. Už začiatkom roka hovorili o zmene legislatívy. Ešte vždy však s takouto iniciatívou neprišli. "Snažím sa získať podporu. Ak bude politická vôľa, určite prídeme s návrhom na spoplatnenie externého štúdia," avizuje poslankyňa Beáta Brestenská (ANO). Do poplatkov za štúdium sa tak podľa nej vnesie poriadok a peniaze pôjdu transparentne priamo školám. Túto myšlienku podporuje aj Dušan Čaplovič (Smer-SD). Ak by spoplatnenie štúdia bolo v parlamente nepriechodné, má pripravené aj náhradné riešenie. "Sprísnili by sa pravidlá tak, aby porušovanie a obchádzanie zákona bolo prísne sankcionované."

Predpokladané počty prijatých uchádzačov na niektorých verejných vysokých školách
škola denné externé
KU Ružomberok 2645 2495
UMB Banská Bystrica 4600 2435
UK Bratislava 6196 1676
ŽU v Žiline 3005 1025
PU v Prešove 2019 1071
UCM v Trnave 1340 960
SPU Nitra 1850 955
EU Bratislava 2350 910
TUAD v Trenčíne 1620 850
TU Trnava 1334 629
zdroj: ÚIPŠ
Poznámka: údaje sú k 31.5. 2005

Počty študentov
Rok denné externé
Akademický rok 2004/2005: 106194 50367
Akademický rok 2003/2004: 97932 44494
Akademický rok 2002/2003: 97759 38990
zdroj: ÚIPŠ
01 - Modified: 2003-01-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: W. Nordhaus kritizuje odhady nákladov na Irak
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 11:02