StoryEditor

Kubiš odvolal nominantov SMK

22.11.2006, 23:00
Autor:
TASRTASR
Slovenským veľvyslancom, ktorého sa minister zahraničných vecí Ján Kubiš rozhodol predčasne odvolať z funkcie, má byť nominant SMK Alojz Mészáros pôsobiaci vo Švédsku.

Slovenským veľvyslancom, ktorého sa minister zahraničných vecí Ján Kubiš rozhodol predčasne odvolať z funkcie, má byť nominant SMK Alojz Mészáros pôsobiaci vo Švédsku. Včera to potvrdil poslanec SMK Pál Csáky. O personálnych výmenách veľvyslancov včera minister Kubiš informoval členov Zahraničného výboru NR SR na rokovaní bez prítomnosti verejnosti. Dôvody odvolania Mészárosa sú pre Csákyho nepochopiteľné. "Žiadny vecný ani politický dôvod nepoznám." Mészárosa vymenoval za veľvyslanca prezident Ivan Gašparovič 20. apríla tohto roku.
Medzi troma ďalšími odvolanými stranícky nominovanými veľvyslancami má byť aj ďalší nominant SMK - veľvyslanec v Turecku Viktor Bauer. "Myslím si, že je to nezmyselná surová prezentácia sily," povedal podpredseda SMK. Spôsob odvolávania veľvyslancov, vrátane predchádzajúceho zaslania listov ministra Kubiša všetkým ambasádorom, aby rezignovali z funkcie, ak sú stranícky nominovaní, kritizovali včera aj politici z SDKÚ-DS a KDH. Minister Kubiš chce odvolať celkovo štyroch diplomatov, jedného predčasne a troch po uplynutí obvyklého času pôsobenia, ich mená zatiaľ nezverejnil. V médiách sa hovorí aj o veľvyslankyni vo Vatikáne Dagmar Babčanovej, Jozefovi Stankovi v ČR, Štefanovi Schillovi vo Švajčiarsku, Jánovi Báňasovi v Chorvátsku či Dušanovi Podhorskom v Kazachstane.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. máj 2024 02:56