StoryEditor

Komáre sa premnožili, striekať sa napriek tomu nebude

01.08.2006, 00:00
Obce na Záhorí sa sťažujú na premnoženie komárov. Postreky by uvítali, ak by im štát vynaložené peniaze vrátil.

Keď sa starosta obce Borský Svätý Jur Ján Chudík vybral minulý týždeň na jednu z neďalekých lúk, ktorá býva väčšinu roka podmáčaná, vydržal tam len chvíľu. V tejto časti Záhoria síce už nepršalo veľmi dlho, ale napriek tomu sa tam v posledných týždňoch opäť premnožili komáre. "Bol som sa pozrieť na lúku, ale o päť minút som odtiaľ utiekol. U nás nepršalo ani nepamätám, je sucho, ale komárov sú tam celé mračná." Podobná situácia je aj v ďalších obciach Záhoria. Hmyz znepríjemňuje život nielen domácim obyvateľom, ale aj tisíckam rekreantov a chatárov, ktorí tam trávia dovolenky a víkendy.

Vláda môže, ale nemusí dať
Samosprávy obcí s postrekmi v najbližšom čase nepočítajú. Ich predstavitelia o tom medzi sebou nehovorili. Pritom ničiť komáre len v jednej alebo niekoľkých usadlostiach nemá význam. Na istý čas sa ich dá zbaviť len veľkoplošným striekaním.
"Keď bol po jarných povodniach veľký humbug okolo ich premnoženia, našu obec štát z postrekov vylúčil. Úradníci nám to odôvodnili tým, že na postrek nemáme nárok, lebo nie sme v záplavovom území. V okolitých obciach sa však striekalo," dodáva Chudík. Obecný rozpočet dovoľuje zaplatiť likvidáciu komárov len v prípade, že štát tieto náklady vráti. Keďže v posledných týždňoch neboli povodne, ktoré sú zo zákona dôvodom na zaplatenie postreku zo štátnych prostriedkov, teraz sa obce nemôžu na vládu spoliehať. Po jarných povodniach vyčlenila na tento účel pre postihnuté Záhorie a Bratislavu takmer 40 miliónov korún.

Štát nie je dojná krava
Štát však obciam na Záhorí doteraz postreky nepreplatil. "Našu obec stáli približne 90-tisíc korún. Doteraz sme nedostali ani korunu," posťažovala sa starostka Sekúl Pavla Maxiánová. Tvrdí, že komáre by sa mali znova ničiť. "V sobotu sme mali v obci zaujímavú spoločenskú akciu, pričom večer o desiatej sa kvôli komárom už nedalo vydržať."
Podľa prednostu Obvodného úradu životného prostredia pre okresy Senica a Skalica Jozefa Hladíka, "je všetko o.k.". O niekoľko dní dostanú obce peniaze, čo je len technická záležitosť. Na otázku, či aj teraz sa bude proti komárom striekať, zareagoval, že "štát nie je dojná krava a že sme zhýčkaní". Býva v Kútoch, kde je podľa neho momentálne viac komárov ako bolo po povodniach. "Mňa tam hryzú už 57 rokov," dodal.
Ak chcú starostovia obcí zabezpečiť postreky, podľa Otakara Fitza z Úradu verejného zdravotníctva najprv by mali o situácii informovať príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva. Jeho pracovníci ju musia preveriť a vyjadriť sa, či treba striekať. Úrad však na to financie nemá. Kto by mal postreky zaplatiť, nie je legislatívne doriešené. Zodpovednosť preto ostáva najmä na samospráve.

Pozor by si mali dať alergici
Zdravotné riziká z bodnutia komármi sú podľa informácií Úradu verejného zdravotníctva minimálne, hoci tento bodavý hmyz môže prenášať aj niektoré vírusové ochorenia. V posledných desaťročiach sa však na Slovensku nevyskytli žiadne, ani lokálne, epidémie. Komáre sa preto považujú za hmyz, ktorý "len" obťažuje. U alergikov alebo malých detí môže uštipnutie vyvolať búrlivejšiu reakciu organizmu. Nebezpečnejšie ako samotné bodnutie je rozškriabanie ranky a riziko následnej infekcie.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. máj 2024 07:53