StoryEditor

Slováci podľahli optimizmu

14.02.2007, 23:00
Rast dôveryhodnosti vlády či parlamentu. Nárast priaznivých očakávaní vo vývoji zamestnanosti, životnej úrovne či v zdravotníctve. Tak verejnosť reagovala na výmenu politickej moci v minulom roku.

Rast dôveryhodnosti vlády či parlamentu. Nárast priaznivých očakávaní vo vývoji zamestnanosti, životnej úrovne či v zdravotníctve. Tak verejnosť reagovala na výmenu politickej moci v minulom roku. Hoci medzi ľuďmi stúpa optimizmus aj sympatie k najsilnejšej vládnej strane Smeru-SD, odborníci sa na spoločenský vývoj v minulom roku pozerajú trochu inak. "Viacerí konštatujú niečo, čo by sa dalo nazvať pojmom zneistenie. A to vo vnútornej politike, v zahraničnej politike a do istej miery aj v ekonomike," hovorí čestný prezident Inštitútu pre verejné otázky Martin Bútora, ktorý včera predstavil publikáciu Slovensko 2006: súhrnná správa o stave spoločnosti.
Keď príde Zoro
Latka očakávaní občanov je podľa sociologičky inštitútu Oľgy Gyarfášovej nastavená veľmi vysoko. "Oveľa vyššie, ako to bolo po voľbách v roku 2002." To podľa nej vyvoláva otázku, ako vláda s týmto "kapitálom dôvery a popularity" naloží. Ekonomický analytik M.E.S.A. 10 Karol Morvay vidí za výrazným rastom optimizmu tri faktory: Ľudia začali reálne vnímať pokles nezamestnanosti a rast reálnych miezd. Hoci tento trend je tu už niekoľko rokov, do subjektívneho vnímania ľudí sa "pretaví" s určitým oneskorením. Tretím faktorom je "ochranársky" prístup vládnych predstaviteľov. "Vláda sa občas štylizovala do pozície Zora pomstiteľa, keď sa zastáva jednoduchého človeka v ťažkých situáciách, napríklad v konflikte s energetickými podnikmi."
Slovák - to znie hrdo
Pozitívne hodnotenie Slovákov pritom podľa Gyarfášovej vzrástlo aj v širšom kontexte - zosilnelo presvedčenie ľudí o správnosti smerovania krajiny. "Vzrástla aj emocionálna identifikácia so Slovenskou republikou. Ľudia sú hrdí na to, čo Slovensko dosiahlo." Zvýšený optimizmus sa dokonca prejavil medzi ľuďmi, ktorí doteraz negatívne vnímali vývoj po roku 1989. Na druhej strane však občania s istými obavami alebo so znepokojením sledovali, či výkon moci a politický štýl novej vlády zotrvá v doterajších demokratických "šľapajach".

Slovenská ekonomika v číslach (rok 2006)
HDP* 8,20%
Inflácia 4,50%
Zahraničný obchod -92,1 mld. Sk
Nezamestnanosť ** 12,80%
Priemerná mzda ** 18 212,00 Sk
* rýchly odhad
** údaje za tretí štvrťrok 2006

Dokedy ešte?
Podľa Gyarfášovej je len veľmi ťažké odhadnúť, ako dlho vláda dokáže udržať pozitívne naladenie občanov. Bútora je presvedčený, že je to otázka viacerých rokov. "Krajina má slušné základy ekonomického rastu. Ďalšie peniaze prichádzajú z eurofondov. To vytvára dobré predpoklady, aby vláda úspešne pokračovala vo svojej politike."
Ďalším plusom v prospech vlády Roberta Fica môže byť podľa Morvaya fakt, že o istý čas bude na Slovensku nedostatok pracovnej sily. "Podľa demografického vývoja bude klesať počet ľudí v produktívnom veku. Začne narastať vzácnosť pracovnej sily, čo zvýši tlak na rast miezd." Tento fakt podľa neho bude upokojovať verejnú mienku a môže odsunúť riešenie problémov.

Politické strany vo voľbách (v %)
  Parlamentné Komunálne*
Smer-SD 29,1 20,4
SDKÚ-DS 18,4 7,3
SNS (+PSNS) 11,7 8
SMK 11,7 7,5
ĽS-HZDS 8,8 13
KDH 8,3 8
Poznámka: čísla predstavujú podiel z platných hlasov
* zvolení starostovia
Zdroj: ŠÚ SR a prepočty IVO

01 - Modified: 2003-04-27 22:47:50 - Feat.: 0 - Title: Wehler: Bush tu večne nebude
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 09:42