StoryEditor

Vianočný dar pre študentov. Motivačné štipendiá

20.11.2005, 23:00
Už v najbližších dňoch by študenti väčšiny vysokých škôl mali dostať motivačné štipendiá. "Desať škôl prostriedky získalo minulý týždeň, ostatné by ich mali mať každú chvíľu," potvrdila Lucia Dobrodenková z ministerstva školstva.

Už v najbližších dňoch by študenti väčšiny vysokých škôl mali dostať motivačné štipendiá. "Desať škôl prostriedky získalo minulý týždeň, ostatné by ich mali mať každú chvíľu," potvrdila Lucia Dobrodenková z ministerstva školstva. Vedúci služobného úradu rezortu Peter Mederly pripomína: Odovzdaním peňazí sa zodpovednosť ministerstva končí. Kritériá rozdeľovania si nastavia univerzity.
Štipendiá pod stromček
Školy by tento rok mali najlepším študentom rozdeliť spolu vyše 93 miliónov korún. Na budúci rok to bude dvojnásobok. Necelých 11-tisíc študentov tak môže už v tomto akademickom roku získať vyše 30-tisíc korún. Najviac peňazí na prospechové štipendiá - takmer 16 miliónov korún - dostala Univerzita Komenského v Bratislave. Väčšina vysokých škôl chce vyplatiť štipendiá ešte pred Vianocami. Kritériá rozdeľovania aj zoznamy tých študentov, ktorí štipendium dostanú, by mali školy zverejniť. Viacerí odborníci kritizovali, že ministerstvo sa s prípravou vyplácania štipendií omeškalo. Školy totiž museli dlhšie čakať na schválenie vyhlášky aj na metodické usmernenia. Isté zdržanie pripúšťa aj Mederly. "Dôležité je, že študenti štipendiá dostanú."
Kľúčový je prospech
Opakovanie ročníka, prenášanie predmetov, alebo opakovanie skúšok. Tieto okolnosti značne znížia šancu študenta získať štipendium na väčšine univerzít. Rozhodujúcim kritériom bude vo väčšine prípadov prospech. "Štipendium nedostanú študenti s horším priemerom ako 1,4," predpokladá rektor Ekonomickej univerzity v Bratislave Vojtech Kollár. Na Vysokej škole múzických umení by sa mal priemer pohybovať na úrovni 1,3. Dolnou hranicou, ktorú si stanovila Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, je číslo 2,0. Kritériá sa líšia aj v rámci jednej univerzity. Ministerstvo rozhodlo, že ich prípravu zabezpečia jednotlivé fakulty. Minister Martin Fronc je presvedčený, že obťažnosť a podmienky v jednotlivých študijných odboroch sú rozdielne a tomu treba prispôsobiť aj rozdeľovanie štipendií.
Jedna fakulta, viac podmienok
Týmto opatrením chce rezort zabrániť tomu, že niektorá fakulta dostane viac prostriedkov a iná menej. "Charakter štúdia a kvalita prijatých študentov na rôznych fakultách nie je rovnaká. Preto aj kritériá budú veľmi rozdielne," zdôraznil rektor Slovenskej poľnohospodárskej univerzity Imrich Okenka. Zatiaľ čo napríklad na ekonomickej fakulte budú podmienky veľmi prísne, na technickej fakulte bude posudzovanie prospechu miernejšie. "Priemer potrebný pre získanie štipendia môže siahať od 1,0 až po 2,0," pripustil Okenka. V praxi to znamená, že študent s priemerom 1,6 na jednej fakulte na štipendium nemá šancu, na inej by však s rovnakým priemerom mal odmenu istú. Priemer bude rozhodujúci aj pri rozdeľovaní štipendií na UK v Bratislave. Škola zoradí študentov podľa prospechu. "Nemôžeme povedať, že štipendium dostanú všetci študenti, ktorí dosiahnu priemer 1,2, pretože ich počet môže presiahnuť stanovených desať percent," vysvetlil rektor univerzity František Gahér.


Fakty o štipendiách
- peniaze na motivačné štipendiá pôjdu z 300-miliónovej rezervy určenej pôvodne na dosahy plánovaného čiastočného spoplatnenia vysokoškolského štúdia
- nárok na štipendiá majú len študenti denného štúdia
- o štipendium študenti nemusia žiadať, ich rozdeľovanie má na starosti škola, ak vyhovejú kritériám, peniaze dostanú automaticky
- prospechové štipendiá by malo poberať 10 % najlepších študentov
- päť percent najlepších by malo získať ročne 20-tisíc Sk
- ďalších päť percent vysokoškolákov dostane 10-tisíc Sk
- mimoriadne štipendiá by mali za reprezentáciu univerzity v oblasti vedy, umenia, alebo športu získať 2 % študentov
- ich priemerná výška by mala byť 10-tisíc Sk
zdroj: HN

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. máj 2024 07:43