StoryEditor

Továrne na diplomy

08.03.2007, 23:00

Stotožňujete sa s výsledkami prieskumu?
-- Čiastočne. Je to smerodajný bod, od ktorého sa môžeme odraziť. Jediné, čo mi tam trošku prekáža, je zastúpenie vysokých škôl, ktoré je nerovnomerné, nezachytilo napríklad súkromné školy. Mrzí ma aj nízke percento ohlasu študentov.
Prekvapili vás výsledky?
-- Ani nie. Snáď len tých 14 percent spokojnosti so štúdiom, prípadne, že len napríklad tretina vyhľadáva na vysokej škole kvalitu a podľa toho si ju vyberá. Je to alarmujúce.
Prečo sú podľa vás študenti so školou nespokojní?
-- Vysoké školy majú stále čo dobiehať v skvalitňovaní učebných osnov, učebných podmienok pre študentov. Dôležité je aj to, čo a ako sa učí -- ako vyučujúci spolupracuje s externým prostredím, či získava informácie, ktoré sú aktuálne, či neučí veci, ako nám je často deklarované, ktoré sú 10 -- 15 rokov staré a stále sa učia a dokonca sú to veci, na ktorých vyučujúci často lipnú.
Je teda paradoxom, že študenti sú podľa prieskumu s vyučujúcimi najspokojnejší...
-- Časť týchto študentov je spokojná s vyučujúcim, pretože má na nich pedagóg nízke nároky. To študent vníma pozitívne, pretože s minimálnymi požiadavkami na skúšku absolvuje daný predmet.
Sú študenti, ktorí na škole netrávia veľa času -- majú zamestnanie, chodia po stážach, prípadne študujú na dvoch -- troch vysokých školách...
-- To je jedna skupina -- tí, čo chcú prejsť školou čo najrýchlejšie. Ak si vysoká škola deklaruje kvalitu, ktorú údajne má, tak je pre mňa nemysliteľné, aby niekoľko tisíc študentov dokázalo študovať dve -- tri vysoké školy. Nemyslím si, že slovenský národ, nie že by som ho nejako ponižoval, by bol natoľko múdry, aby mal toľko ľudí na tej špičke. Prejsť s minimálnymi nárokmi a získať titul je omnoho ľahšia cesta, ako si všetky vedomosti naštudovať. A na externom štúdiu tobôž. Niektorí študenti, nielen externí, ale aj denní, sa vyjadrujú o svojej fakulte, že je to továreň na diplom, že na jednej strane chodby sa zapíšu a na druhej strane dostanú diplom.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 07:16