StoryEditor

Ľudová únia má podmienky

11.10.2004, 00:00
Rozvoj zamestnanosti a podpora investícií do regiónov na strednom a východnom Slovensku. Za takýchto okolností je Ľudová únia (ĽÚ) pripravená podporiť návrh štátneho rozpočtu na rok 2005.

Pre HN to uviedol Ján Gabriel, ktorý bol na sobotňajšom kongrese strany zvolený za podpredsedu pre ekonomiku.
Novým predsedom ĽÚ sa stal Gustáv Krajči. Podľa neho ĽÚ bude konštruktívnou opozíciou, ktorá bude rokovať s koalíciou aj s opozíciou. V NR SR má oficiálne strana šesť poslancov, na kongrese boli štyria - okrem Krajčiho a Gabriela prišiel Igor Pinkava a Rudolf Žiak, neprítomní boli Ladislav Polka a Ivan Kiňo. Niekoľkým poslancom - členom ĽÚ - ponúkol premiér Mikuláš Dzurinda rokovanie o spolupráci. Ako Gabriel skonštatoval pre HN, strana zdedila dlhy. Za zodpovedných pritom označil bývalých členov, ktorí si nesplnili svoje dohodnuté povinnosti. Podľa neho sa nezakladá na pravde tvrdenie expredsedu ĽÚ Vojtecha Tkáča, že stranu financoval z vlastných prostriedkov, pripustil však, že Tkáč niektoré problémy vyriešil. Gabriel dnes ešte nevie povedať, aké vysoké má strana záväzky, podľa neho však nejde o veľké sumy. Krajči sa na margo výšky dlhov odmietol vyjadriť.
Podľa sociológa Pavla Haulíka sú problémy ĽÚ zakódované už v procese vzniku. "Nestalo sa tak na základe programových hodnôt, ale kvôli nespokojnosti s tým, že ĽS-HZDS opakovane uspelo vo voľbách, ale nie je členom vlády," povedal. Strana sa preto skôr alebo neskôr rozpadne, domnieva sa Haulík s tým, že "pre slovenskú politiku to nebude žiadna strata". Za negatívum však považuje to, že vinou menšinovej pozície vlády môže ĽÚ ovplyvňovať politické rozhodovanie v SR.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
01. máj 2024 21:14