StoryEditor

Z Kórey prichádza nový hit: prasací kolagén v krémoch či maskách

11.02.2015, 09:00
Prípravky s kontroverznou prísadou sľubujú jemnú a vyhladenú pleť.

Boli časy, keď trendy v kozmetickom priemysle udávalo Francúzska; neskôr prišlo na rad Japonsko. Dnes tie najzaujímavejšie (a často na prvý pohľad bláznivé) novinky prichádzajú z Južnej Kórey. Tamojší výskumníci teraz prišli s ďalšou novinkou, tentokrát ide o anti-agingové prípravky s prasacím kolagénom.

Po slimačom slize, haďom jede a kaviári je to ďalšia kontroverzná ingrediencia, ktorá nepoteší ochrancov zvierat a možno ani tých so slabším žalúdkom. Želatínu síce väčšina z nás bez mihnutia oka je, ale natierať si jej hlavnú zložku - kolagén zo zvieracích kostí, šliach a koží na tvár, to už chce trochu odhodlania.

A odmena? Tou má byť vyhladená, rozjasnená a mladistvá pleť s minimom vrások. Napokon ako pri všetkých produktoch s kolagénom, ktoré majú za úlohu obnoviť kolagénové vlákna. Práve tie v druhej vrstve kože vytvárajú „podperu", vďaka ktorej je pokožka pružná a hladká. S vekom ubúdajú, a tak vznikajú drobnejšie ryhy a časom aj hlboké vrásky.

Milý obal, neobvyklý obsah
Kolagén, ktorý majú v koži ošípané, má tú výhodu, že je veľmi podobný ľudskému, tvrdia kórejskí výrobcovia. V obaloch s roztomilými ružovými prasiatkami sa podľa nich skrýva hotový elixír mladosti, často sa chvália tým, že krémy a masky obsahujú až sedemdesiat percent samotného kolagénu.


Lenže práve tu sa skrýva háčik. Väčšina odborníkov sa zhoduje na tom, že kolagén ako taký do ľudskej kože zvonku neprenikne, pretože má príliš veľké molekuly. „Ešte nikto nepreukázal, že by bol schopný prestúpiť pokožkou, teda vrchnou vrstvou kože, do zamše (vrstva kože pod pokožkou). Zostáva na povrchu pleti, časom sa zmyje alebo zotrie, " povedala Jitka Poláková z kozmetickej firmy Le Chaton.


Mari Santos z amerického magazínu xoVain vyskúšala masku s prasacím kolagénom, ktorá sa nechá pôsobiť cez noc.
„Prasiatka majú smolu, táto maska sa mi veľmi páči," píše. „Má sviežu vôňu a vďaka textúre podobnej želé krásne priľne. Keď som ju ráno zmyla, mala som pleť hebkú a hydratovanú. Na druhej strane nabudúce rovnako rada vyskúšam aj alternatívu bez kolagénu. "



Radšej peptidy alebo zelený čaj
Kľúčom môžu byť iné látky, ktoré pleť dokáže vstrebať a ktoré vedia podporiť tvorbu kolagénových vlákien zvnútra. Napríklad niektoré formy vitamínu A či peptidy - aminokyselinové reťazce, ktoré sa získavajú z rastlín alebo vyrábajú umelo. Tie majú na rozdiel od kolagénu aspoň sčasti preukázateľné účinky.
Čo sa kórejského „prasacieho" hitu týka, pravdepodobne v skutočnosti stavia skôr na ostatných ingredienciách, ktoré však tak nápadne neinzerujú: napríklad na kyseline hyalurónovej, na extrakte zo zeleného čaju alebo na obľúbenom a vysoko efektívnym kokosovom oleji.

Zdroj: iDnes.cz  


 

01 - Modified: 2007-03-12 13:41:00 - Feat.: 0 - Title: Miera nezamestnanosti v OECD v januári stagnovala na 5,8 %
01 - Modified: 2024-04-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Po Slovensku anonymne ukrývajú peniaze na verejných miestach. Jeden fanúšik nás sledoval, hovorí dvojica z projektu Cash catch 02 - Modified: 2024-04-20 07:00:00 - Feat.: - Title: Menej je niekedy viac: Vďaka skinimalizmu bude vaša pleť prirodzenejšia a autentickejšia 03 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 04 - Modified: 2024-04-20 09:00:00 - Feat.: - Title: Piesne sa v posledných rokoch zásadne zmenili. Majú jednoduchšie texty, sú negatívnejšie a sebeckejšie, zistila štúdia 05 - Modified: 2024-03-02 13:00:00 - Feat.: - Title: Na TikToku sa šíri antifeministický trend. Ženy by sa podľa neho mali len starať o mužov a domácnosť, nič iné
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
28. apríl 2024 07:09