StoryEditor

Štyri tipy, ako na jar naštartovať unavený organizmus

21.03.2014, 23:02
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Vo štvrtok presne o 17:56:36 sa začala jar, ideálny čas na to, aby sme začali s „upratovaním" tela i mysle. Prečítajte si rady odborníkov.


Masáž je dobrý prostriedok proti jarnej únave. Ilustračná snímka: idnes.cz
 

Tak, ako si robíme poriadok v šatníku, upratujeme byt, čistíme záhradu, tak si začnime robiť poriadok aj v hlave. Jar je čas zmien, čas lásky, zamilovanosti a nových odhodlaní.

„Ľudský organizmus je po zime oslabený, trpí nedostatkom slnka, vitamínov a nedostatkom pohybu. Cítime sa unavení a bez energie. S prvými jarnými lúčmi ale získavame novú silu a nie je nám zaťažko podstúpiť inokedy odkladané rozhodnutia," hovorí Iva Belasová, poradkyňa v oblasti psychológie a obezitológie.

1. Vyrazte si do prírody
Teplejšie dni priamo nabádajú k tomu, aby sme svoj „reštart“ začali výletom do prírody. Pohybová aktivita spolu so slnečnými lúčmi určite zlepší vašu náladu. Navyše to má aj tú výhodu, že ak ste cez zimu nabrali nejaké tie kilá navyše, môžete sa ich čoskoro zbaviť.
„Nemusíte v prvej fáze hneď zabehnúť maratón, ale prejsť denne 5 kilometrov je pre začiatok veľkým úspechom. Dobrou voľbou je aj cyklistika, ktorú môžete prevádzkovať s celou rodinou," odporúča Iva Belasová z OB kliniky.

2. Zmeňte svoj jedálniček
Ďalším dôležitým krokom, ako pomôcť svojmu telu k načerpaniu energie je zmena jedálnička. „Zamyslite sa nad pravidelnosťou svojho stravovania, obmedzte príjem nadbytočných tukov a pridajte viac bielkovín a zeleniny. Zmeny by mali byť nenásilné. Niekedy postačí odľahčiť večeru zeleninovým šalátom a môžete pridať plátok chudého mäsa," radí dietologička.
A dodáva , že k naštartovaniu organizmu je vhodné do šalátov pridať čerstvé obilné klíčky alebo lístky mladej púpavy. Vhodné sú aj zeleninové šťavy, ktoré dodajú telu potrebné vitamíny.
Nezabúdajte ani na pitný režim. Tí, čo ho zanedbávajú, totiž častejšie pociťujú únavu. Vhodná je voda, ale aj bylinkové čaje. Môžete si ich urobiť napríklad z čerstvej mäty alebo medovky.

3. Doprajte si relaxáciu
Urobte si aspoň jeden deň pre seba, kedy si dokonale oddýchnete. Zájdite si na kozmetiku, do sauny, ku kaderníkovi či na masáž. Dokonale si oddýchnete a navyše to prospeje aj vášmu telu.
„Jarné obdobie predstavuje ideálny čas pre návštevu sauny alebo detoxikáciu pomocou manuálnej lymfodrenáže. Vaše telo je po zime vyčerpané, náchylné k rôznym ochoreniam a predovšetkým sa potrebuje prebudiť. Relaxácia v saune pomôže organizmu zbaviť sa odpadových látok a prekonať jarnú únavu. Vďaka manuálnej lymfodrenáži sa prečistí lymfatický systém zaťažený škodlivinami a vy sa budete cítiť ľahší a plné energie," hovorí vedúci masérka Miluše Mokrejšová z Wellness Infinit.
V zime trpí aj vaša pokožka, preto ani na ňu nezabudnite. „Séria špeciálnych zábalov a masáží jej veľmi prospeje, rovnako tak aj peeling tváre, krku, dekoltu a chrbta rúk," radí Petra Řehořková z Petra Clinic.

4. Kúpte si niečo nové
Keď už ste svojmu telu dopriali celkovú očistu, je čas na posledný krok. Urobte si radosť a kúpte si nejakú drobnosť, ktorá vás poteší.
Môžete si osadiť záhradku či balkón jarnými kvetmi, kúpiť si niečo nové na seba, alebo si napríklad nechať vymaľovať byt.
„Vždy ale myslite na to, že všetko, čo ste cez zimu zanedbávali, nemusíte stihnúť počas jediného víkendu. Pretože týmto spôsobom o ťažko načerpanú energiu rýchlo prídete a namiesto dobitia batérií sa dostaví skôr jarná únava," dodáva terapeutka Iva Belasová.


idnes.cz

01 - Modified: 2006-03-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ktoré príjmy sa nezdaňujú
01 - Modified: 2024-04-27 17:00:00 - Feat.: - Title: Keď tabletky nezaberajú, poraziť horúčku môžete aj vďaka domácim trikom 02 - Modified: 2024-04-05 12:19:23 - Feat.: - Title: Čokoláda, koláčiky či kolový nápoj: Častú chuť na sladké prekabátite niekoľkými spôsobmi 03 - Modified: 2024-03-29 09:33:04 - Feat.: - Title: Dovolenka s deťmi: Viete, ako by mala vyzerať, aby si ju naplno užili všetci? 04 - Modified: 2024-03-26 16:42:22 - Feat.: - Title: Cestovanie v štýle slávneho agenta 007. Máme pre teba tipy na destinácie, v ktorých sa budeš cítiť ako James Bond na misii 05 - Modified: 2024-03-23 07:44:07 - Feat.: - Title: Elegantná a neprehliadnuteľná orchidea: Pozrite sa, ako sa správne starať o túto izbovú krásku
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
27. apríl 2024 19:33