StoryEditor

Päť mýtov o rakovine, ktorým by ste nemali uveriť

19.08.2015, 13:15

Nádorové ochorenie stále patrí medzi desivé tabu, o ktorom sa šepká veľa mýtov a poloprávd. Poďme sa pozrieť na niektoré z nich, ponúka iDnes.cz.

Rakovina nie je len jedna choroba, ale celá skupina chorôb, ktorých spoločným znakom je nekontrolovateľný rast zhubných buniek. Ročne ochorejú na rakovinu desaťtisíce ľudí. Úspešnosť liečby sa však neustále zvyšuje. Dôležitá je podľa odborníkov včasná diagnóza choroby a tiež prevencia.

"V letnej sezóne sú aktuálne riziká nádorov kože. Ak má niekto svetlejšiu pleť, má senzitívnu kožu a nemal by sa teda slniť, respektíve by mal používať vysoký faktor UV ochrany a zakrývať sa voľnými odevmi, " uviedla internistka Michaela Štěpánová z Lekárskeho domu Praha 7.

Pred nádorovými ochoreniami, a to nielen zažívacieho traktu, je dôležitou prevenciou zdravá strava. Teda veľa vlákniny, len minimum údenín (podľa lekárky si ich môžeme dopriať skôr výnimočne na chuť), jesť iba čerstvú stravu, snažiť sa o maximum esenciálnych mastných kyselín, hľadať čerstvú zeleninu a ovocie, ktoré je u nás v lete vždy dostupnejšie a využívať tiež probiotiká, ktoré pomáhajú aj našej imunite.

Doktorka Štěpánová ďalej ako prevenciu proti rakovine odporúča nevystavovať sa zbytočným rizikám, niektoré povolania je možné napríklad vykonávať iba niekoľko rokov vzhľadom k prašnosti prostredia, pri kontakte s ťažkými kovmi, inhalačnými toxínmi a podobne. Snažiť sa o to, byť psychicky v pohode.

"Dostatok duševnej energie a pohody má opäť spätne zázračný vplyv na imunitu organizmu. Naše emócie súvisia s imunitou, " dodala doktorka Štěpánová. Aj napriek tomu, že prevenciu rakoviny máme tendenciu podceňovať, o jej príčinách kolujú medzi verejnosťou často mýty a polopravdy. Ktoré to sú?

1. Mobily a umelé sladidlá spôsobujú rakovinu

"Aj napriek tomu, že máte e-mailovú schránku zahltenú poplašnými reťazovými e-mailami, v súčasnosti neexistujú žiadne dôkazy, že by mobily či umelé sladidlá mali spojitosť s rakovinou u ľudí," uviedol pre server womenshealthmag.com onkológ Jack Jacoub z Memorial Care Cancer Institute z Orange Coast Memorial Medical Center vo Fountain Valley v Kalifornii.

S tým súhlasí aj lekárka Štěpánová. "Vplyv mobilných telefónov a modernej techniky na vznik zhubných nádorov dodnes nikto spoľahlivo nepreukázal, samozrejme, ani nemožno tento fakt vyvrátiť a môže sa nám javiť ako pravdepodobný, ale to nám ukáže až čas."

A dodala, že rovnako tak sa preukázal zhubný vplyv rádioaktivity na naše telo (dnes poznáme ochorenie krvi, rôzne typy lymfómov a leukémií, nádoru štítnej žľazy). Inak zameraná cielená radioakivita nám pomáha malígne nádory vyliečiť, a rovnako tak chemoterapie.

"V rôznom čase môže rovnaká látka byť pre naše telo vrcholne nebezpečná a inokedy nám ho pomôže zachrániť, aj toto je dôležitý fakt," povedala ďalej Štěpánová a k spojitosti umelých sladidiel a rakoviny uviedla, že aspartam ako umelé sladidlo je vo svojej podstate pôvodne vyvinutá bojová chemická látka, čo sa dnes všeobecne vie. O vplyve rôznych umelých sladidiel a obávaných éčok, keď bežný spotrebiteľ nevie, čo sa za nimi skrýva, či vítaný vitamín C ako antioxidant, alebo benzoan sodný proti plesni či fosforečnany, sa stále diskutuje.

Odkiaľ teda pochádzajú poplašné správy o rakovine a umelých sladidlách? V 70. rokoch vedecká štúdia na zvieratách ukázala spojitosť medzi umelými sladidlami a rakovinou, ale podľa National Cancer Institute sa rovnaká zistenie nevzťahujú na ľudí.

A aj keď niektoré štúdie ukázali spojitosť medzi mobilnými telefónmi a rakovinou mozgu, ďalšie štúdie nič podobné nepreukázali. Podľa spoločností Food and Drug Administration a World Health Organization neexistuje dostatok dôkazov, ktoré by potvrdili zdraviu škodlivé účinky mobilných telefónov.

2. Ľudia s tmavšou pleťou nemôžu dostať rakovinu kože

tento mýtus je napodiv veľmi rozšírený a, bohužiaľ, mu často veria aj jedinci s tmavšou pokožkou. Pravdou je, že svetlá pleť zvyšuje riziko rozvinutia smrteľného melanómu a ďalších typov rakoviny kože. Ale podľa doktora Joshua Foxa, riaditeľa Advanced Dermatology, PC v New Yorku, žiadny odtieň pleti vás neurobí imúnnym voči tomuto ochoreniu.

S týmto tvrdením súhlasí aj dermatológ Miloš Kravciv. "Farba kože nemá vplyv na ohrozenie rakovinou kože, skôr u ľudí s tmavou pleťou je vyšší výskyt niektorých foriem melanómov, napríklad v oblasti pod nechtAMI," uviedol lekár.

3. Nadváha negatívne ovplyvňuje len srdce

Podľa American Cancer Society nadmerné kilogramy prispievajú dokonca k jednému z piatich úmrtí na rakovinu. Nadváha zvyšuje okrem iného riziko rakoviny hrubého čreva, rakoviny obličiek, pankreasu, močového mechúra, štítnej žľazy a rakoviny prostaty. Kilogramy navyše môžu tiež zhoršiť vašu prognózu, pokiaľ rakovinou ochoriete.

Doctor Jacoub vysvetlil, že zápal spôsobený nadmerným tukom, môže premeniť normálne bunky na rakovinové tým, že pozmení ich DNA. Obezita ide navyše často ruka v ruke so stravou bohatou na škodlivé tuky a naopak chudobnou na ovocie a zeleninu, ktoré znižujú riziko rakoviny, vysvetlil doktor Scott Shelf, riaditeľ urológia z Cancer Treatment Centers of America zo Southeastern v Atlante.

4. Rakovina sa nemôže rozšíriť z človeka na človeka

Nie nebojte sa, rakovina naozaj nie je nákazlivá a nemôžete ju dostať od pacienta, ktorý rakovinou trpí. Avšak niektoré vírusy, ktoré spôsobujú rakovinu, sú rozhodne prenosné z človeka na človeka.

Doktor Robert Haddad z onkologického oddelenia na Dana-Farber Cancer Institute v Bostone oznámil, že za posledné desaťročia sa dramaticky zmenil typ ľudí, ktorí ochorejú rakovinu úst a hltana. Tieto druhy rakoviny boli predtým vyhradené pre starších fajčiarov a ťažkých alkoholikov, ale v súčasnosti je až sedemdesiat percent týchto typov rakoviny prisudzovaných HPV (ľudský papilomavírus) infekcii. Tento nebezpečný vírus sa prenáša pri orálnom sexe a môže spôsobiť rakovinu o niekoľko rokov neskôr.

5. Ľahké opálenie vás ochráni pred rakovinou kože

Mnoho ľudí sa pred dovolenku pri mori chodí predopaľovávať do solária alebo sa snažia trochu opáliť na záhrade domnievajúc sa, že ​​tak znížia riziko spálenia od slnka a teda aj riziko rakoviny kože.

Podľa doktora Foxa však nič ako zdravé opálenie neexistuje a pokožka stmavená UV lúčmi, či už od slnka alebo od solária, je už poškodená a riziko rakoviny kože sa tak zvyšuje. Podľa Centers for Disease Control and Prevention navyše ľahké opálenie poskytuje len veľmi malú ochranu pred slnkom, ktorá zodpovedá SPF 3. Podľa Foxa už len jedno spálenie na slnku zvyšuje riziko smrteľného melanonu.

Podľa doktora Kravciv z Lekárskeho domu Praha 7 jemné opálenie od slnka z dlhodobého hľadiska neprispieva k vzniku rakoviny kože. "Ďaleko väčšiu úlohu hrá opakované nárazové spálenia kože na slnku," uviedol doktor Kravciv.

01 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 02 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 03 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 04 - Modified: 2024-04-22 09:51:27 - Feat.: - Title: Zomrel Fedor Flašík. Nepomohli mu ani v českej prominentnej nemocnici 05 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú?
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 12:33