StoryEditor

Sme pripravení na stretnutie s mimozemšťanmi?

18.05.2014, 00:00
Autor:
stlstl
Neuropsychológ Gabriel de la Torre to zisťoval dotazníkmi medzi študentmi a dospel k názoru, že ešte rozhodne nie.

Otázkou ale je, či je vôbec možné sa na takú vec zmysluplne pripraviť . Ľudia z projektu SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) sa bavia pátraním po signáloch vysielaných mimozemskými civilizáciami. Niekedy dokonca do okolitého vesmíru posielajú vizitky s našou adresou, aby nás mimozemšťania ľahšie našli. Je to rozumn ? Nakoľko sme na takýto kontakt vôbec pripravení?

Hľadanie mimozemských inteligenciou pomocou nástrojov vedy, čiže SETI, beží už celkom dlho. V roku 1896 navrhol Nikola Tesla, že by jeho technológia bezdrôtovej komunikácie mohla byť využitá aj na kontakt s Marťanmi a o niečo neskôr dokonca zachytil signály, ktorým prisudzoval mimozemský pôvod. V auguste roku 1924, keď bol Mars v opozícii najbližšie Zemi za dlhú dobu, dokonca v USA zorganizovali Národný deň rádiového pokoja (National Radio Silence Day), keď po 36 hodín vždy 5 minút po každej hodine stíchol prakticky všetka rádiová prevádzka v krajine, aby vedci mohli načúvať správam z Marsu. SETI financovali grantové agentúry, tiež NASA a súkromné ​​prostriedky. Do pátrania SETI sa postupne zapojila prakticky celá planéta, keď používatelia internetu poskytujú voľnú kapacitu na spracovanie záplavy dát z pozorovaní vesmíru v rámci projektu SETI@home.

Nie všetci sú ale myšlienke hľadania mimozemšťanov naklonení. Niektorým to prekáža z náboženských a podobných dôvodov. Iní, ako napríklad Stephen Hawking, upozorňujú na riziko možného scenára civilizačného šoku pri kontakte s oveľa vyspelejšou civilizáciou, ktorý by nás mohol zlikvidovať, aj keby to dotyčná civilizácia náhodou nemala v úmysle. Neuropsychológ Gabriel de la Torre z Univerzity v Cádize sa rozhodol, že preskúma etické a sociologické súvislosti aktívneho usilovanie o kontakt s mimozemskou civilizáciou. Snažil sa pritom zodpovedať na otázky, či ľudia okolo SETI majú právo kontaktovať susedov v mene celej planéty, čo by sa stalo, keby bolo snaženie SETI úspešné. A hlavne, či sme na takýto kontakt pripravení.



De la Torre na tento účel vyrobil dotazník a rozoslal ho celkom 116 americkým, talianskym a španielskym vysokoškolským študentom. Pýtal sa v ňom na znalosti astronómie, vzťah k okolitému prostrediu, na ich náboženské postoje - napríklad či veria v stvorenie vesmíru bohom, a tiež na to, s akou pravdepodobnosťou podľa nich kontaktujeme s mimozemšťanmi. Výsledky prieskumu de la Torreho utvrdili v to , že ľudstvo stále ešte nie je pripravené na aktívny kontakt mimozemských civilizácií. Štúdia, ktorú publikoval časopis Acta Astronautica, podľa neho ukazuje, že verejnosť stále ešte nemá potrebné vedomosti o vesmíre a našom mieste v ňom. De la Torre preto odporúča vedcom SETI vymyslieť si inú zábavu a tiež zosilniť vzdelávanie verejnosti. Sám by si predstavoval nejakú rešpektovanú autoritu, ktorá by ako nový Galileo viedla ľudstvo k vesmírnym zajtrajškom.

Na tomto mieste sa patrí poznamenať , že je možno naivné si myslieť , že by práve vedomosti o astronómii a histórii vesmíru boli tým pravým orechovým, čo nás najlepšie pripraví na kontakt s mimozemšťanmi. Na Zemi sme si o tom spísali veľa kníh a natočili mnoho filmov, ktoré nám teraz strašia v hlave. Máme čakať E.T. mimozemšťana, blízke stretnutie tretieho druhu, vojnu svetov alebo Mars útočí? Na takú katastrofu, ako je stretnutie s inou inteligenciou, sa očividne pripraviť nemôžeme, aspoň nie cielene. Nakoniec bude najlepšie byť jednoducho bystrí, zvedaví, vynaliezaví a všeobecne schopní čeliť rizikám najrôznejšieho druhu. Ale to platilo a platí v našej histórii vždy.

De la Torreho mrzí , že vysokoškolskí študenti a s nimi celá verejnosť nemajú napriek zrýchlenému rozvoju vedy a technológií príliš veľké povedomie o astronómii. Zdá sa, že väčšina ľudí tieto veci vníma cez prizmu svojej náboženskej viery a že by v prípade nejakej naozaj vážnej globálnej krízy riešenie záviselo od politikov. Zároveň je ale de la Torre znepokojený, že také závažné rozhodnutie, ako je kontaktovanie iných inteligencií, doteraz záleží na hŕstke extravagantných vedcov. Podľa neho ide o osudovú záležitosť globálneho významu s výrazným etickým podtextom, o ktorejé by malo rozhodovať celé ľudstvo.

Zdroj: osel.cz

01 - Modified: 2006-05-18 11:26:40 - Feat.: 0 - Title: Slovensko čerpá peniaze z EÚ podľa plánu
01 - Modified: 2024-04-30 22:00:00 - Feat.: - Title: Drucker avizuje sériu zmien: seniorom dá druhú šancu, študentkám školné. Odzvoní aj chátrajúcim internátom? 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 03 - Modified: 2024-03-07 07:00:00 - Feat.: - Title: Kanadský študent namiesto platenia nájmu do školy pravidelne lieta. Ušetrí tak obrovské množstvo peňazí 04 - Modified: 2024-02-26 18:34:38 - Feat.: - Title: Šéf akreditačnej agentúry: V zahraničí sa stretávame aj s tým, že stačí zaplatiť a pošlú diplom 05 - Modified: 2024-01-14 23:00:00 - Feat.: - Title: Pleseň v sprche, padajúce omietky. Aspoň časti študentov konečne svitá nádej na lepšie internátne izby
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
01. máj 2024 19:54