Nguyen Phuong Thao, MF DNES
StoryEditor

Čo by som odkázala tým, ktorí sa nechcú očkovať? Že sú hlúpi, hovorí imunologička

24.05.2021, 14:32
Autor:
jupjup
Lekárka Blanka Říhová upozornila na význam očkovania, vďaka ktorému sa aj po prípadnom napadnutí vírusom nedostaneme do fázy, ktorá bude významne ohrozovať náš život. "Ochorenie prežijete tak, že sa nič veľmi zlé diať nebude," povedala a "odmietačom" odkázala, že "sú hlúpi".

"Očkovania by som sa naozaj nebála, osobne som dostala dve vakcíny a vôbec som si nevšimla, že by sa niečo dialo. Obavy z následkov sú mylné a pravdepodobnosť, že ochoriete závažnou formou covidu, je minimalizovaná. Mne osobne sa najviac páči vakcína messengerRNA, ktorá má tú vlastnosť, že je nosičom, ktorý, keď ho bunka pohltí, sa veľmi rýchlo rozpadne a zostane len kľúčový S-proteín," uviedla uznávaná imunologička Blanka Říhová pre český portál iDNES.cz.

Ocenila v čase pandémie tiež prácu vedcov, ktorí vyvinuli vakcíny, ale aj lekárov a učiteľov.

Je cukor zabijak imunitného systému?

Náš imunitný systém má 1,5 až dva kilogramy, z tretiny ho zamestnávajú čreva, ďalšie miesta prvej pomoci sú uzliny a mozog, ktoré všetko riadi.

Optimista má podľa nej väčšiu šancu sa za rovnakých okolností nákaze odolať než pesimista. "Tiež sa optimistický pacient oveľa ľahšie lieči než ten, ktorý si číta na internete a všetko, čo sa dozvie, prežije napred mentálne, potom napríklad aj fyzicky."

K podpore imunity sú podľa Blanky Říhovej najdôležitejšie probiotiká a prebiotiká, teda laktobacily, bifidobaktérie obsiahnuté v živých kultúrach jogurtov a kyslých mliečnych výrobkov.

"Šumivé tabletky? Tie vám robia dobre aj psychicky, ako to pekne perlí a vďaka pocitu, že pre seba niečo robíte, navyše je tam vitamín C a tým sa nepredávkujete," dodala.

"Ja keď dostanem chuť na niečo sladké, niekedy si dám aj cukrík, ale radšej si vezmem z chladničky aktimel," zverila sa imunologička.

Na adresu cukru povedala, že síce nemá dobrú povesť, ale zabijakom imunitného systému rozhodne nie je. "Je zdrojom energie pre mozog a v primeranom množstve je dôležitý."

Imunitou proti nádorom

Svoje vedecké bádanie sústredí profesorka Blanka Říhová najmä na liečbu nádorových ochorení pomocou cielenej chemoterapie a pracuje aj na tom, ako ovplyvniť imunitnú reakciu a nasmerovať ju tam, kde potrebujeme, aby bojovala.

"Veľmi dôležitý je nástup blokátorov kontrolných bodov imunitnej reakcie. Keď si rozbijete koleno, príde infekcia, imunitný systém ju zaregistruje, vytvoria sa protilátky. Koleno je za týždeň, dva uzdravené, ale imunitný systém je rozbehnutý a vy potrebujete už nepotrebnú reakciu zablokovať, aby mal imunitný systém priestor sa prípadne zamerať na iný problém."

V súvislosti s nádormi lekárka vysvetlila, že imunitný systém môže v priebehu nášho života likvidovať rakovinové bunky, bez toho aby sme to vedeli. Nádory sa často podľa nej objavia po stresových reakciách, keď náš imunitný systém rieši niečo iné a uberie z pozornosti.

"V tom momente sa agresívny votrelec, rakovinová bunka, začne deliť. Imunitný systém sa do miesta vráti, ale už je nad jeho sily to napraviť," povedala s tým, že zjednodušene povedané ide o to, aby sme riadene pomohli nášmu imunitnému systém napraviť to, čo sám spôsobil.

"Vírusy, baktérie, plesne tu boli, sú a vždy budú o niekoľko konských dĺžok pred nami," povedala a uviedla, že najväčšou výzvou imunológie je transplantácia orgánov, alergia, astma aj imunodeficiencia.

01 - Modified: 2024-04-26 12:31:04 - Feat.: - Title: Vyhnite sa jarnej únave, začnite sa hýbať 02 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Keď imunita naháňa alergiu. Ako sa zbaviť kýchania či svrbenia 03 - Modified: 2024-03-19 15:00:00 - Feat.: - Title: Prestať diétovať, učiť sa jesť: Imunita je o správnych rozhodnutiach, tvrdí odborníčka 04 - Modified: 2024-03-15 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako zastaviť kolobeh viróz a únavy 05 - Modified: 2024-03-06 15:00:00 - Feat.: - Title: Machovka neslúži len na ozdobu jedál: Takéto má účinky na zdravie
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
28. apríl 2024 07:01