Model čeľustí megalodona v Americkom prírodovednom múzeu FOTO: Wikimedia Commons
StoryEditor

Obrovský, desivý a štíhly. Odborníci prehodnocujú tvar megalodona

31.01.2024, 13:28
Autor:
ČTKČTK
  • Obrovská, desivá a pýšiaca sa mohutným párom čeľustí.
  • Hviezda filmu MEG: Monštrum z hlbín, ktorá svojou veľkosťou znepokojila aj filmového drsniaka Jasona Stathama.
  • Teraz vedci tvrdia, že gigantický prehistorický žralok megalodon mohol byť štíhlejší, než sa doteraz predpokladalo, napísal denník The Guardian.

Predchádzajúce rekonštrukcie vyhynutého zvieraťa boli podľa vedcov chybné, pretože vychádzali z predpokladu, že jeho telesná stavba pripomínala väčšiu verziu žraloka bieleho, najväčšej žijúcej dravej ryby planéty.

Nová analýza merania z neúplného súboru fosílnych stavcov megalodona však podľa tímu odborníkov naznačuje, že vyzeral trochu inak, mal dlhšie a štíhlejšie telo.

image

Keď na Zemi vládli šelmy. Pre človeka boli nebezpečné, loviť ľudí sa však pravekým predátorom neoplatilo

Viac pretiahnutý

„Naša štúdia naznačuje, že súčasný biely žralok nemusí nutne slúžiť ako dobrá moderná analógia na posúdenie prinajmenšom niektorých aspektov jeho biológie, vrátane jeho veľkosti,“ povedal profesor Kenshu Shimada, paleobiológ na Univerzite Vincencie z Pauly (DePaul University) v Chicagu v USA a hlavné autor štúdie.

\„Skutočnosť je taká, že potrebujeme objaviť aspoň jednu kompletnú kostru megalodona, aby sme si boli istejší jeho skutočnou veľkosťou aj telesnou stavbou,\“ dodal ale vzápätí.

Predchádzajúca štúdia zaznamenala dĺžku zmeranej chrbtice neúplnej fosílie megalodona 11,1 metra, uvádzajú v odbornom časopise Palaeontologia Electronica Shimada a jeho kolegovia. Iné práce však naznačovali, že dĺžka tej istej fosílie, odhadnutá podľa proporcií veľkého bieleho, bola 9,2 metra.

Tím okrem iného upozorňuje, že v niektorých prípadoch bol ako model pre megalodóna použitý mladý žralok biely, pričom existujú aj nezrovnalosti medzi pomerom dĺžky čeľuste a stavcov u oboch druhov.

Spolu s najnovšími výskumami, vrátane odhadov rýchlosti plavby pravekého predátora, tím dospel k záveru, že je chybou modelovať telesnú stavbu megalodóna podľa proporcií bieleho žraloka. Podľa analýzy naznačuje, že bol v skutočnosti viac pretiahnutý.

Pomalé tempo plavby

„Štíhle telo by však naznačovalo, že megalodon nemusel byť tak výkonným plavcom, ako moderný žralok biely,“ uviedol Shimada a dodal, že toto pozorovanie je v súlade s jeho nedávnou štúdiou, ktorá naznačuje, že megalodon mohol byť žralokom s pomalým tempom plavby a občasným "trhavým pohybom" za účelom ulovenia koristi.

„Keďže ide o jedného z najväčších mäsožravcov, ktorí kedy existovali, je rozlúštenie biológie megalodona kľúčové pre pochopenie role, ktorú veľkí mäsožravci hrajú v kontexte evolúcie morských ekosystémov, a ako jeho vyhynutie ovplyvnilo vývoj súčasného oceánu,“ povedal.

Profesor John Hutchinson z Royal Veterinary College v Londýne, ktorý je spoluautorom niektorých výskumov, ktoré nová práca kritizuje, uviedol, že jeho tím pri rekonštrukcii telesnej stavby megalodona vychádzal nielen z proporcií žraloka bieleho, ale aj z rozmerov iných žralokov, pričom nová štúdia nedokazuje, že by takýto prístup bol nevhodný. „Nefalzifikujú našu hypotézu, ale spochybňujú ju,“ povedal.

Hutchinson dodal, že nová štúdia paradoxne tiež vychádza z porovnania s anatómiou žraloka bieleho, ale neponúka alternatívne odhady rozmerov megalodóna. V zásade podľa neho práca nič nemení na tom, že megalodón bol obrovský, obávaný žralok. „Bol to jeden z najväčších oceánskych predátorov vôbec,“ povedal. „Bol by úplne desivý,“ dodal.

Megalodon nie je jedinou prehistorickou šelmou, ktorej podoba sa v priebehu času vyvíjala. S obrovským telom, obrovskými zubami a ostrými pazúrmi bol Tyrannosaurus rex obávaným predátorom. Nebol však taký rýchly, ako naznačujú filmy ako Jurský park. Podľa výskumu publikovaného v roku 2021 mal rýchlosť chôdze necelé tri kilometre za hodinu, zatiaľ čo iná štúdia z roku 2011 udáva jeho maximálnu rýchlosť behu okolo 25 kilometrov za hodinu.

01 - Modified: 2023-08-05 07:48:01 - Feat.: 1 - Title: Môže farba plaviek priťahovať žraloky? Pestrofarebné kúsky by mali dovolenkári odložiť 02 - Modified: 2023-07-22 10:13:53 - Feat.: 0 - Title: Keď na Zemi vládli šelmy. Pre človeka boli nebezpečné, loviť ľudí sa však pravekým predátorom neoplatilo
01 - Modified: 2024-04-26 10:40:00 - Feat.: - Title: FOTO Vedci odhalili ako vyzeral prehistorický žralok, ktorý žil pred miliónmi rokov. Prečo vyhynul? 02 - Modified: 2024-03-15 14:09:00 - Feat.: - Title: Dáte si kura? Pred päťdesiatimi miliónmi rokov by vás hrôzovták z Antarktídy zhĺtol ako malinu 03 - Modified: 2024-03-13 19:25:20 - Feat.: - Title: Dôvodov stratiť hlavu, nohu či chvostík môže byť celý rad. Teda pokiaľ si viete vypestovať nové​ 04 - Modified: 2024-03-06 15:19:20 - Feat.: - Title: Videli ste už hnedú pandu? Vedci vyriešili ich záhadu 05 - Modified: 2024-03-05 12:25:46 - Feat.: - Title: Láska až za hrob? Niektoré zvieratá pre svojich mŕtvych blízkych smútia, iné si na nich bez milosti pochutnajú
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
27. apríl 2024 06:18