Farby ovplyvňujú zmysly a dokážu náš mozog zmiasť. FOTO: Pixabay.com
StoryEditor

Farby a ich vplyv. Mozog dokážu upokojiť, ale aj oklamať

  • Farby na nás majú oveľa väčší vplyv, než sme ochotní si pripustiť.
  • Dokážu dopomôcť k vysnívanému zamestnaniu, zvyšujú príliv energie či, naopak, upokojujú, zlepšujú spánok a podporujú chuť do jedla.
  • Za ich schopnosti je zodpovedná príroda.

Hoci farby sú všade okolo nás, väčšinou si ani neuvedomujeme, ako silno na nás pôsobia. „Majú veľkú symboliku, o ktorej na vedomej úrovni často nepremýšľame, ale ovplyvňujú naše myšlienky, pocity a správanie,“ hovorí psychologička Romana Mazalová.

Náš prvý dojem z človeka, predmetu či miesta môže až z 90 percent vychádzať práve z farieb. Len na ilustráciu: správanie ovplyvňujú natoľko, že každá piata väznica vo Švajčiarsku mala ešte pred desiatimi rokmi aspoň jednu celu vymaľovanú na ružovo. Výskumník Alexander Schauss totiž v 70. rokoch zistil, že keď väzni strávia pätnásť minút v ružovom prostredí, majú menšie sklony k agresivite.

image

Poznáme farbu roka 2024 a prezradíme, ako ju vhodne kombinovať vo vašom interiéri

Vplyv prírody

Svetelné lúče, ktoré vnímame ako farby, pôsobia na človeka psychologicky aj fyziologicky. Hneď ako naše oko zaregistruje farbu, informácia doputuje v mozgu do hypotalamu, ktorý riadi okrem iného pocity hladu a smädu, telesnú teplotu a podieľa sa na kontrole emócií. Telo následne na farby zareaguje.

Teplé odtiene ako červená, žltá či oranžová organizmus stimulujú a dokážu zrýchliť pulz, metabolizmus či zvýšiť krvný tlak. Preto sa napríklad v kuchyni alebo rýchlych občerstveniach často používa červená; významne podporuje chuť do jedla.

A tiež budí našu pozornosť. Ak sa obklopíme teplými farbami, bude nám teplejšie. Naopak, studené odtiene upokojujú a spálňa vymaľovaná na modro môže podporiť pokojné sny.

„S farbami existujú biologicky psychologické asociácie. Zelená je spojená s prírodou alebo modrá s vodou a nebom,“ uvádza príklad Romana Mazalová. Príroda má na naše vnímanie farieb zásadný vplyv.

Geneticky je človek najcitlivejší práve na spomínanú zelenú, pretože sa musel dobre orientovať v krajine. Prirodzene tiež ostražito reaguje napríklad na výraznú kombináciu čiernej a žltej, pretože toto sfarbenie má mnoho jedovatých zvierat. A tento inštinkt sa nám dodnes často zíde – napríklad keď okolo nás preletí osa.

Jedna z popredných výskumníčok farieb Karen Schlossová z americkej Univerzity Wisconsin Madison testovala f...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-10-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Štýlové inšpirácie, rady a nápady na pekné bývanie 02 - Modified: 2023-10-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Poznáme farbu roka 2024 a prezradíme, ako ju vhodne kombinovať vo vašom interiéri
01 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Zlé správanie sa k čašníkom či ženy bez koníčkov. Muži sa podelili, čo im na opačnom pohlaví najviac prekáža 02 - Modified: 2024-03-20 20:05:19 - Feat.: - Title: Nálada spotrebiteľov v eurozóne dosiahla najvyššiu úroveň za viac než dva roky 03 - Modified: 2024-03-04 11:01:58 - Feat.: - Title: Medzi psychopatmi môže byť viac žien, než sa odborníci domnievali. Sú menej nápadné 04 - Modified: 2024-03-03 16:00:00 - Feat.: - Title: Nevedia skrývať emócie a často ich menia: Toto sú najnáladovejšie znamenia zverokruhu 05 - Modified: 2024-02-21 16:21:00 - Feat.: - Title: Štúdia: Ženy majú z rovnakého množstva cvičenia väčší prospech ako muži
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 19:53